Home PindemadderBobler Champagnepoesi – del VIII

Champagnepoesi – del VIII

by Nicolai Klingenberg

En lun sommeraften blev der fundet en julegavefrem fra vinskabet. Navnet på Champagne er Deutz, og den venlige giver hedder Peter. Flasken, forventningen og fantasien førte til lidt poesi, som du her kan få glæde af. Sammen med et par smagsnoter.

Julegave anno 2011 - jeg har i øvrigt ladet mig fortælle, at en NV Champagne bør drikkes inden for et år fra købstidspunktet. Nogle meninger om dette faktum?

Næsen byder på svag citrus ved første snus samt en anelse sødme og lidt hvide frugter. Der kan anes en smule gærsmag – positivt ment – når der smages efter, og det kan på sin vis relatere lidt til en vintagesag, hvis du spørger mig.

Mens nogle lytter til DJ Ötzi, forsøger jeg mig med et glas med Deutz i... Voila!

Deutz’en har dog ikke så meget karakter, som andre NV-sager, jeg har smagt, men kan nok nærmere betegnes som en let sag. Også selvom jeg nævner de spæde relationer til vintagechampagne.

Et sandt mylder af bittesmå bobler danser i glasset, men de forsvinder hurtigt – lidt forsøg med udskænkninger i glasset beviser, at det kan svare sig at gå efter mindre mængder i glasset, hvis man holder af de boblende perler som undertegnede. Sagen udvikler sig til den mere syrlige side, når Champagnen får lov til at passe sig selv en lille stund i glasset.

You may also like

8 comments

Jesper P. 30. juni 2011 - 09:03

En sand poet! Har ingen erfaringer med drikke-tidspunkt, men jeg har selv smagt den, og jeg synes, den egner sig godt til sommervarmen!

Reply
Nicolai Klingenberg 30. juni 2011 - 09:21

Tak for det Jesper – den og al anden Champagne egner sig til sommervarmen. Og vinterkulden. Hvis det står til mig vel at mærke. God dag – i solen.

Reply
Mads johansen 30. juni 2011 - 09:35

Jeg synes det er en fin regel dom udgangspunkt. Men et år i gode champagner kan sagtens forlænges med 3. De udvikler sig bare ikke synderligt. Jeg har smagt bollinger nv der har ligget 6 år. Det var friskt og glimrende med en let ekspressiv gærnæse. Citrus og Golden delicious noterne forstummer dog lidt. Skal man derimod tage bøndernes ord for gode varer, så skal nv

Reply
Mads johansen 30. juni 2011 - 09:38

Hov… Så skal nv-champagnerne drikkes inden næste høst 😉 men det handler vist mere om kroner og ører. Lækkert poesi forresten. Jeg lægger mig i selen over aftenens flaske og finder på noget. Lad det være en opfordring til en champagne poesi konkurrence! 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 30. juni 2011 - 09:50

@Mads: Tak for info – jeg havde også lidt på fornemmelsen, at det kunne handle om økonomi. Det er jo ikke fordi, Champagnen er udrikkelig efter et år og en dag. Eller en måned for den sags skyld. Smage en Laurent Perrier Rosé NV (af så gammel karakter, at navnet stod uden bindestreg). Den var +20 år gammel – den var dog gået over tid.

Ser frem til dit poetiske indslag! Og en konkurrence skal jeg nok kunne fremtrylle senere! 🙂

Reply
Christoffer Schou 30. juni 2011 - 10:35

Deutz, en ganske fin champagne. Faktisk en af mine NV favoriter. Enig med Nicolai, den er stor uden at være pralende.

Mht. Årstid og tidspunkt er der jo kun en ting at sige, citat, Lilly Bollinger:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.”

Mvh Christoffer

Reply
Jan Hartmann 1. juli 2011 - 10:59

Deutz er helt klart min champagne inden for NV-genren.

– Den har en fin elegance, kompleks og frugtrig med meget aktive og livlige bobler som er vedvarende. Sørg for at hæld champagnen op i glasset i en vinkel, det gør altså at boblerne forbliver der længere (10+ minutter).

Jeg har altid et par på køl til en stund i godt selskab. I øvrigt er det en utrolig billig champagne til oplevelsen. H.J. Hansen vinhandel og andre Vinspecialisten forhandlere har i øjeblikket den på tilbud til 199,- (før 299,-) over sommeren.

Prøv i øvrigt deres rosé også. Fantastisk rosé, men vil nok serverer den til noget mad.

Flere champagne eller andre mousserende vin indlæg – prøv eksempelvis Schramsberg som er USA’s svar på *champagne*. Meget interessant faktisk 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 1. juli 2011 - 11:07

@Jan: Det tilbud må jeg lure nærmere på. Rosé’en lyder interessant. Og tak for fin feedback!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk