Home Grej & grooming Sony NEX-5 testskud og indtryk

Sony NEX-5 testskud og indtryk

written by Nicolai Klingenberg 9. december 2011
Pin It

Er der en ting, der er vigtigt, når man formidler, så er det – efter min mening – ikke bare ord, men også billeder. Således har jeg brug for et kamera. Og jeg har flere, jeg bruger. Jeg fik for nylig lejlighed til at teste et nyere, som går under navnet Sony NEX-5. Se et par “snaps” fra kameraet, få et par meninger – og et link til en stor test.

Her ville en blitz ødelægge alt (med mindre den peger til en anden side), men der findes en funktion, som er udviklet til dårlig belysning. Med den slået til skydes der tre billeder i rap, som gør fotoet mere lyst og brugbart. Det kræver dog en forholdsvis rolig hånd.

Skal jeg pege på et par møgsmarte features? Well – det er muligt at skifte objektivet ud, og således montere noget, der kan bringe dig nærmere dig motiv, uden du skal flytte dig. Vi kan også bare kalde det zoom. Det er der mange kameraer, der kan, men mit lille kamera kan ikke zoome i samme kaliber og med samme gode resultat som NEX-5. En zoom a la nedenstående kræver dog separat objektiv, men den optiske zoom er langt bedre end en digital zoom.

Et rodet bord - men bemærk skarpheden på uretog de klare farver. Ses bedst, hvis du lige trykker på fotoet.

I og med at kameraet er større, er der plads til bedre teknik indeni. Skal jeg på “opgave”, gør det mig ikke al verden at have noget mellemstort med (det gængse spejlreflekskamera fylder væsentligt mere), men skal jeg blot ud, er det mest bekvemt med et avanceret lommekamera.

Og med et vrid på linsen zoomes der ind - og vupti uret er tættere på. Og i fokus.

En kvik konklusion? Uhyre mange funktioner, som kræver tid at sætte sig ind i. Til gengæld kommer du virkelig langt med “auto” funktionen. Intuitiv betjening, og selvom den trykfølsomme skærm først virker irriterende, så giver den med tiden mening. For eksempel er det virkelig smart, at du kan trykke på et særligt område, som du har i søgeren, og som du ønsker fokus på.

Knivskarp kop og hånd - mens baggrunden er uskarp. Jeg synes, det ser godt ud...

Således kan du også få nogle objekter knivskarpe, mens det omkringliggende er mindre skarpt. Det er især smart, hvis det, du ønsker fokus på, ikke er centreret i midten af søgeren.

Et par sorte sko? Yes yes - men hvordan ser det ud, når vi kommer tættere på?

Og her har jeg zoomet ind - vi et billedredigeringsværktøj - for at vise, at skarpheden er helt i orden.

Normalvis kan man rode med lukketider og dybdeskarphed, hvis man ønsker forskellige former for fokus og skarphed. Det kan kræve lidt tilvænning, men hos Sony har man valgt at gøre, som mange af computerproducenterne også har gjort det – man gør det brugervenligt og nemt, og man vælger en særlig funktion på kameraet, så man slipper for at rode med forskellige eksponeringsværdier.

Spejlbillede fra en tur ude - klokken er over midnat, men alligevel mestrerer NEX-5 et ganske skarpt foto, når man tænker på, det er holdt med en hånd, og bilen ikke var medbragt.

Eneste ulempe? Du lærer ikke at gøre det manuelt. Men ved du, hvordan man gør, kan du klare indstillingerne manuelt, så det er muligt at agere prof. Makrofunktionen er i den grad også nævneværdig – se bare herunder.

Makro-skud af en lynlås, som står knivskarpt, mens de mindre relevante dele ikke er i fokus.

Du har set talrige ur-fotos her på siden - sådan ser et wristshot ud med Sony NEX-5.

Er du til video? All right – så er der full HD-video at komme efter. Jeg nåede desværre ikke at teste denne funktion, men hvem siger, det er sidste gang, jeg har fingrene på en NEX-5 aftrækker…

Et pungfoto (ja, den kan misforstås) med fokus i front.

Testen – som i virkeligheden er en dyst – finder du på TV2 Beeps hjemmeside lige her. Og vil du vide mere om specifikationerne, så kan jeg sende dig til Sonys danske hjemmeside her.

Hvilket kamera bruger du? Og kan du anbefale et alle tiders fotokursus?

 

 

Pin It

You may also like

 • Steffen

  Så kommer det store spørgsmål, hvilket kamera kan du bedst lide dette eller X100, du tested tidligere på året.

 • Anonym

  Den er svær – men X100 har ikke udskifteligt objektiv. Det tæller ned. Umiddelbart virkede fotokvaliteten bedre på X100, men jo længere man kommer “ned i” Sony’en, jo bedre resultater kommer der ud. Desuden fylder NEX-5 mindre. Jeg vil mene, at vinderen er Sony. 🙂

 • Steffen

  Okay, det kan også være svært, at sammenligne to forskellige typer kamera rangefinder vs. dslr, da du er låst med rangefinder og dslr er som en af mine venner kalder dem “en af verdens dyreste hobbyer”, da mere vil have mere og der altid et federe objektiv.

 • Jonas Bvs

  Jeg fløjter jo gerne rundt med mit nikon D90 i min fritid og har også brugt et par basseøre på objektiver og flash… Fordi det er nørdet og sjovt 🙂

 • Anonym

  Kamerahuset kan være en lettere udskrivning sammenlignet med objektiver. Således hører jeg det også. 🙂

 • For mit vedkommende lander NEX-5 i lidt af en gråzone, for det er hverken lige så godt som et spejlrefleks eller lige så “handy” som et lommekamera ala. IXUS. Så når jeg til daglig slæber rundt på et EOS 1D Mark II, der vejer omtrent 47 kilo, ville det ikke være sådan et wanna-be spejlrefleks, men et ægte lommekamera, jeg kunne finde på at anskaffe til situationer, hvor billedkvalitet er mindre afgørende.

 • Erik Jeppesen

  Jeg har et Canon EOS 550D (18-55 mm & 55-250 mm), super godt Dslr-kamera, til dem som ønsker et kamera til en fornuftig pris (5000,-), men hvis man vil være mere “pro”, kan jeg anbefale et canon mark 5d iii, til omkring 14.000.

 • Har et 7D med et 24-70 2.8L, 70-200 2.8L IS Så er ret godt dækket ind på den “tunge” side 😀 har dog ofte overvejet at købe et lidt mindre kamera som er lettere… Men er bare ret kræsen hvad gælder kvaliteten og når man har skudt en del med ovenstående er det godt nok svært at finde et til en ok pris! Har dog kigget på noget Leica men synes ikke lige at pengene er til det for tiden…

 • Anonym

  Der blev jeg sendt til tælling med de referencer – men du har vist fint styr på dem. Kunne nogen anbefale noget fotokursus?

 • Anonym

  Tak Erik! Selvom jeg ikke kender modellerne specifikt, skal jeg ikke afvise, at jeg kaster mig ud i en let søgning. Har dog lært, at det er de lave Canon cifre, der koster mest.

 • Mads

  Fede billeder og endnu federe sko.. Hvad er det for nogle?

 • Anonym

  Tak Mads! Skoene er fra Malmø – guiden kommer om ganske få dage. 🙂

 • Puha… ved ikke lige med fotokurser! Men har skudt billeder siden jeg købte et 300D for mange år siden og.. thjoo, det er vel gået lidt hånd i hånd siden og fik mit 7D her for et lille års tid siden 😀 Har dog et par kammerater som skyder proffesionelt og har gjort det i et par år. Og de er ganske gode at have i baghånden hvis man skule have brug for hjælp en sjælden gang imellem!

  Men få styr på blænde, lukketid, dybdeskarphed osv… og tag ud og skyd en helveds masse billeder så kommer det stille og roligt 😀

 • Anonym

  Tak Simon! Interessant læsning – smid gerne et par fotos på nk@my-pleasure.dk, hvis de må bruges i et indlæg med læserfotos. 🙂