Home Grej & grooming The Last Conspiracy – håndlavede lækkerier til fødderne

The Last Conspiracy – håndlavede lækkerier til fødderne

written by Nicolai Klingenberg 5. juli 2012
Pin It

Jeg faldt over et par sko. Et par sko, der gik rent ind. Med læder, fine detaljer, kork, metal og jeg skal give dig. Mærket hedder The Last Conspiracy, ligger i Danmark,produceres i Portugal og har prydet mine fødder i et par dage.

Det handler om håndværk – og hvordan håndværk bliver til lækre (nye) sko.

Indrømmet – der er ikke tale om en sommersko, men den er alligevel taget i brug og luftet. Hvorfor? Fordi det ikke er sommervejr, og fordi fødderne ikke overopheder i fodtøjet. Det skulle skyldes lædersålerne. Og så bliver de også brugt, fordi de går rent ind…

De oser altså af kvali, hvis du spørger mig.

Jeg stødte på The Last Conspiracy for første gang i november, hvor jeg vist fik omtalt deres sko og støvler. Dernæst ude af øje og dermed også sind. Da jeg erhvervede mig mit første par for et par uger siden, gik jeg på jagt i indboksen og fandt noget pressemateriale, der gjorde mig klogere på biksen. Forvent 35 års erfaring udi arbejde med håndlavede sko (måske er det flere personers erfaring i år, der er lagt sammen, men skidt nu pyt med det), øje for de lækre detaljer og brug af gode materialer.

Nu med søm.

En sko kan mig bekendt produceres på talrige måder – herunder den nemme. Og den omsiggribende. De nye sko hører produktionsmæssigt til i sidstnævnte genre. For eksempel er en sål ikke bare en sål – hos The Last Conspiracy arbejder man med tre lag. Og en såkaldt Goodyear-welted konstruktion. Føler du dig som en 1-års elev til en afsluttende eksamen som skomager, når du hører begreber, som disse, så er jeg sikker på, at du forstår lidt mere, når du ser nedenstående gør-det-selv-tegning. Det gjorde jeg i hvert fald.

En skokonstruktion a la The Last Conspiracy

Jeg begav mig hjem fra en god ven til fods – der var omtrent fire kilometer, og det gik smertefrit på trods af, at skoen var ganske ny. Du skal dog forvente, at de første skridt føles gevaldigt stive – sådan lidt a la Forrest Gump med benstillads. Det er meningen – skoen tilpasser sig nemlig dine fødder. Voila.

Let på tå på trædækket.

Jeg er dog i vildrede – jeg har ladet mig fortælle, at man bør smække en gummisål uden på lædersålerne. En sådan beskytter nemlig mod slitage, men hvad så med føddernes evne til at ånde? Nå – kig du bare forbi The Last Conspiracys hjemmeside, mens jeg grubler videre. Du finder den her. <—

Pin It

You may also like

 • Simon Denwers

  Jeg har lidt forskellige cowboystøvler med lædersål, dem har jeg alle sat en gummisål under for ikke at slide lædersålen og syningerne, når gummisålen er slidt ned, så skifter man bare den 🙂
  Syns deres hjemmeside er lidt svær at hitte ud af, kan man se kollektionen nogle steder i Kbh og hvor er vi henne rent prismæssigt ?? 🙂

 • Steffen

  Det er ikke nødvendigt, at smide en gummisål på, vedmindre du går meget i regn etc. hvor lædersåle har det med, at være glatte, men det ved du nok allerede.

  Det lyder som om, at de har en meget kort break In periode eller?

 • Anonym

  Jamen jeg fornemmere bare, at sålens syninger bliver slidt ned – det er vel ikke at foretrække? Men ja – kort break in: Det begyndte med en skivstøvle fornemmelse, men det gik kvikt mod det behagelige. Og ingen gnavemærker so far.

 • Steffen

  Fordelen ved Goodyear welted såle er, at de kan skiftes når de bliver slidt.

 • Anonym

  Det giver mening – og fødderne skulle ånde bedst i læder såeh… Ja, jeg prøver mig frem.

 • Anonym

  Har lige skrevet til dem – der skulle gerne komme mere info. 🙂 Og tak for info i øvrigt (til begge). Prisen ligger på cirka 2.300 for de viste.

 • Christian

  Ingen gummisål Klingenberg!!! Dog skal du vide at lædersåler bliver slidt dobbelt så hurtigt når de bliver våde, men så får du dem bare forsålet, så kører de igen..:)

 • Christian

  Super fede sko iøvrigt..;)

 • Anonym

  Tak Riis – du er jo fagmand. Men forsåler man så med læder?

 • Christian

  Jeg har ihvertfald haft min del med sko at gøre;)
  Du skal bare ned til skomageren så forsåler han dem med læder, sådan kan du holde dem kørende de næste 10 år
  Lædersålerne holder ikke lige så længe som gummisåler men det er jo også feinschmecker at man skal pudse og vedligeholde sine ting.

 • Em

  1) En lædersål giver fødderne mulighed for at ånde – det går dog også den anden vej – så snart du går ude i regnvejr i dine sko med lædersåler (hvilket man naturligvis ikke gør!) – vil dine strømper, og dermed fødder, også blive våde.
  2) Både gummi og lædersål bliver slidte med tiden og skal skiftes. Læder formentlig før gummi, hvilket igen kan afhænge af det vejr man bruger sine sko i. Begge dele kan dog skiftes ved en skomager (ikke hælebar, men hos en rigtig skomager – som fx Itkin der ligger i kælderen, Collinsgade 7)
  3) Både gummi og lædersål har en hæl der delvist består af gummi. Det er denne del der bliver slidt hurtigst – især i den ene eller anden side, afhængigt om man pronerer eller supinerer i sit ankelled.
  4) Lædersål har det med at være glat – især på glatte overflader, som findes i de fleste kontorbygninger indendørs, samt de fleste restauranter/barer. Effekten forstærkes når skoens underside er våd!
  5) Jeg ville nu ikke være nervøs for at slide kantsyningen i en Goodyear welted sko ned – hvis man har slidt sine sko så meget ned at syningen begynder at falde fra hinanden, så er sålen røget for længe siden – og denne er naturligvis blevet skiftet.
  6) Gummisål passer formentlig bedst til det danske vejr, men kan føles en lille smule tung ift. lædersål.
  7) Det norske firma Swims producerer galosher, der beskytter ens sko mod vind og vejr, og kan bruges hvis man insisterer på at bruge sko med lædersko i det danske vejr. Men disse fungerer også fint på sko med gummisål!
  9) Husk at give dine sko 1 dags hvile imellem anvendelser.

  Held og lykke med dine nye sko.

 • Anonym

  Fornem feedback! Stort tak herfra.