Home Gæstebloggere Danish Polo Association – en initiativtage taler ud

Danish Polo Association – en initiativtage taler ud

by Nicolai Klingenberg

Der er kommet en ny sport til Danmark – eller det vil sige, at sporten er ældgammel, men dens realitet på dansk jord er spritny. Det handler om polo, og i dag gør Christian Mellentin os klogere på sporten, historien, et kommende event og andet godt. Spring i sadlen, og læs med.

Christian – du har slået et slag for at få polo til Danmark. Nu er det en realitet, men hvordan kom du på idéen?
– Da jeg startede med at spille i UK, forsøgte mange at mine venner at få entreprenøren i mig til at få Polo til Danmark – men jeg afslog udfordringen, da jeg på mange måder hellere ville rejse efter det. Så møder jeg Louise Sandberg og Jacob Klingert, der i gennem snart fire år har har ydet en enorm indsats for at tage tage “Polo in the park” til København – det der bliver til Copenhagen Polo Open(CPO), som løber af stablen den 22. og 23. juni i Fælledparken. De havde store udfordringer i dette arbejde og derudover var det naturligt også at lave en Polo club for at kunne håndtere interessen ifm CPO. I respekt for deres store arbejde og udfordringerne og for at aflaste Louise og Jacob lod jeg mig alligevel friste til at gå ind i arbejdet med at stifte Danmarks første Polo club – Danish Polo Association (DPA; er i dag en afd. i Sportsrideklubben(SPR)).

Fra venstre mod højre er det Christian Mellentin, Louise Sandberg og Jacob Klingert

Fra venstre mod højre er det Christian Mellentin, Louise Sandberg og Jacob Klingert

Hvor stammer din egen interesse for polo fra?
– Begge mine forældre red meget – min far var mangeårig ivrig jagtrytter, så jeg er opvokset i ridemiljøet – uden dog(og måske netop på grund heraf) at selv ville noget særlig aktivt – men jeg har redet her og der, siden jeg var barn. Min far vil nok ikke sige, at jeg tidligere var rytter, men jeg har nydt at ride, når lejligheden bød sig. Det har ikke set særligt nydeligt ud, men jeg falder ikke så tit af og har stor glæde ved horsemanship’pet.

Da min ekskone og min datter tog ridning op, ville jeg gerne støtte dette – bare i min egen retning. Jeg har altid været fascineret af sporten, og da der ikke var nogen klub i Danmark tog jeg til UK og lærte det. I over halvandet år har jeg spillet polo i UK – været derovre hver til hver anden måned og spillet i cirka fire dage fra morgen til aften – cirka seks heste pr. dag. Jeg er medlem af Beaufort Polo Club, men har på det seneste spillet mest i forskellige klubber i London. Da jeg er Polo turist har jeg stadig -2 i handicap, men deltager i alle de kampe/chukkas jeg kan komme til. Jeg har også spillet i Portugal og Sverige.

Hvis du skulle beskrive polo-sporten kort for en, der intet aner om den, hvordan ville det så lyde?
Meget kort, spilles polo med fire personer/heste på hvert hold. Trafikregler er spillets rygrad og er til for at sammenstød og ulykker undgås. Der spilles efter en mindre hvid bold, der rammes med en lang mallet (slags kølle) fra hesteryg. Man benytter kun højre hånd, mens venstre hånd holder tøjlerne. Bolden skal i mål (mellem to stolper) i hver ende af banen. Det er en teamsport med taktik og korrekt placering som hovedingredienser – tænk bare på elefantpolo. Dernæst kan rideevner og fart tilsættes.

Der er noget fornemt over sporten, hvis du spørger mig

Der er noget fornemt over sporten, hvis du spørger mig

Til turneringer spilles der mellem fire-otte chukkas (spilleperiode), som hver varer 7 1/2 minut. Ellers spiller man det antal chukkas i klubben, man har lyst til. Instructional chukkas kan vare ca 30. minutter, hvor der stoppes undervejs for instruktion.

Om vinteren kan man spille Arena Polo i ridehus, med bander og en oppustelig bold.

Sporten kan spores 2.500 år tilbage i tiden – kan du uddybe lidt?
Sporten stammer fra Persien, hvor krigsrytterne brugte Polo spillet som træning. Dette spredtes i den del af verden blandt landenes kavaleri. Da det engelske kavaleri så dette, da de var med for at passe på de engelske tekolonister – tog de også sporten til sig og spredte det med imperiet.
Mange tror at Polo stammer fra Argentina grundet landets store dominans herindenfor. Men Argentina var det eneste Polo land, der ikke deltog i 2. Verdenskrig – hvor resten af verdens Polo hold og økonomi led afgørende tab. Derfor fik de et forspring – udover at de har et godt klima og fantastiske muligheder for hesteavl. Polo er en stor industri i Argentina i dag.

Sporten har levet i mere end 2.500 år og er nu også at finde i Danmark

Sporten har levet i mere end 2.500 år og er nu også at finde i Danmark

Hvordan ser det ud for sporten i dag?
– Polo spilles i over 80 lande i dag. Det var en olympisk sport 1900-1939, og er nu blevet anerkendt igen af ”‹”‹Den Internationale Olympiske Komité, hvilket betyder, at dets optagelse i OL igen ikke kan være langt væk.

Polo har oplevet en særlig markant vækst i de sidste 10 år, hvor det registrerede antal af spillere er steget med en tredjedel.

Polo har noget elitært over sig, og det er godt for alle sportsgrene. Men Polo spilles i dag af alle slags mennesker – primært fordi Polo via klubber bliver gjort muligt for en bred skare.

Christian Mellentin med de vigtigste "ingredienser" til polo

Christian Mellentin med de vigtigste “ingredienser” til polo

Danmark har rigtig mange ryttere og hesteejere. Faktisk er Danmark det land i EU, som har flest heste pr. indbygger. DPA vil gerne slå et slag for, at det ikke behøver at være dyrt at spille polo. Polo koster nemlig ikke mere end at holde hest og poloheste holdes ligesom Islandske heste. Polo kaldes – king of sports – sport of kings – og det skal derfor understreges, at man kan tage sporten til de højder, man selv ønsker. Og selvom man hurtigt kommer til at opleve polospillet, er det også en sport, hvor man hele livet  igennem kan dygtiggøre sig. Klubbens heste kan lejes og er afgørende for at give mulighed for at spille polo uden at eje egen polohest – men egne poloheste må meget gerne bruges i klubben. Poloheste er ikke så store og har et meget roligt gemyt og selv folk, der ikke bryder sig om heste, taber hjertet for disse skønne dyr.

Hvor dygtig en rytter skal man være for at komme i sving?
DPA byder alle velkommen til at prøve kræfter med sporten. Polo er for alle aldre og kræver ingen kvalifikationer – 80 % af dem, der starter, er over 40 år og har aldrig redet! Kvinder og mænd kan spille på samme hold og forskellige niveauer (handicaps) kan også spille på samme hold.
Klubben vover påstanden, at man kan få en oplevelse af at have spillet polo – uanset forudsætninger – på første introduktionsdag. Oplevelsen af at spille polo er fantastisk, fordi alle sanser og hele ens fysik er i brug. Den oplevelse vil klubben gerne dele.

Ekviperingen spiller også en væsentlig rolle – kan du gøre os lidt klogere på “uniformen”?
Man spiller i jeans, som er hvide til kamp – men ellers bare i blå. Dernæst en Polo shirt – som til chukkas bliver udleveret i den farve, der passer til ens hold. Ellers er der frit slag indenfor støvler – jeg har set alt fra cowboystøvler, til alm ridestøvler og de klassiske Polo støvler, der har lynlås foran. Hjelmen er noget større da den har en bredere skygge. Handskerne minder om golfhandsker. Knæbeskytterne er af læder.
Man har kun brug for en mallet(kølle), men man ender med at have nogle stykker i forskellige stivheder og hovedvægte.

Pologear

Pologear

Så i alt faktisk en meget basic “uniform” – men på den helt fede måde. Se bare alle de mærker der lukrerer på Polo brandet. Det er egentlig meget afslappet, men der er jo koder for dette. Det jo som med meget andet – det bliver først fedt når patinaen og autenciteten er trådt ind.

Hvad bør enhver M/K vide om polo?
– Polo er meget addictive!

I starten bruger du al din energi på at komme ind i spillet – det kommer man hurtigt. Dernæst, avancerer du ved at blive en bedre rytter – det kan man også hurtigt afhængig af indsats.

At kombinere de to ting, kan man bruge resten af livet på – det er horsemanship, boldspil og taktik – adrenalin, fart, omstillingsparathed, beslutsomhed – og godt kammeratskab.

Og selv ikke-hestemennesker bliver hestemennesker – for her lægger du 80% af din energi. I Polo kan du køre go-cart såvel som Formel 1 – du kan få de bedste oplevelse i dit liv – men efter dit individuelle behov.

Sportsligt

Sportsligt

Der er sagt meget om Polo – her er nogle citater:

Winston Churchill: ”œA polo handicap is your passport to the world.”

Rudyard Kipling: ”œLet other people play other things.”

På en stentavle ved siden af ”‹”‹en Polo bane i Gilgit, Pakistan: : ”œLet others play at other things. The king of games is still the game of kings.”

Slutteligt – hvad gør man, hvis appetitten er vækket?

– Poloklubben har hestene og grejet – du skal bare booke tid: www.danishpoloassociation.com

Følg os på FB:

www.facebook.com/groups/danishpoloassociation & www.facebook.com/danishpoloassociation

Det nye logo

Det nye logo

Derudover kommer til CPO i Fælledparken den 22. og 23. juni. Her vil der blive mulighed for at bruge en dag i det grønne på at se Danmarks første Polo turnering. Internationale polohold vil 22.-23. juni dyste mod hinanden til Copenhagen Polo Open i Fælledparken i samarbejde med Wonderful Copenhagen. Der vil være alt fra kæmpe firmatelte, champagnebar og plads til tæpper, madkurve m.m. på Fælledens grønne græs. Læs mere på www.copenhagenpoloopen.dk

Tre hurtige til Christian:

Hvad byder resten af din uge på?
– Nu har vi brugt et 1/2 år på at få DPA i gang – vores heste er klar –  denne uge har vores instruktør kørt de første lektioner. Nu vil jeg faktisk gerne selv ud og spille – i DK for første gang rigtigt!

Hvor har du sidst spist et godt måltid ude?
– Jeg har lige været i Sydfrankrig og fik min yndlings bouillabaisse på Tetou i Golfe Juan – det kan anbefales.

Hvad drømmer du om for tiden?
– Med hensyn til Polo drømmer jeg om at, Danmark tager sporten til sig – så klubben bliver selvkørende – også via det enormt store potentiale indenfor alle de sociale aktiviteter, der er forbundet med Polo.

Ses vi til juni?

Ses vi til juni?

Vi har ikke ejerskab på Polo – men opmuntrer alle der vil åbne afdelinger af DPA eller private klubber. Specielt vil vi gerne høre fra folk, der har ideer, jord og/eller prospekter.

You may also like

1 comment

Henrik Jøregensen 22. april 2013 - 16:00

STORT good luck and take care !!!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk