Home Living Erik Bagger – en mand taler ud om sit virke, fortid og fremtid

Erik Bagger – en mand taler ud om sit virke, fortid og fremtid

written by Nicolai Klingenberg 25. april 2014
Pin It

Det er ingenlunde usandsynligt, at du har et eller andet produkt, der her en relation og et ophav til dagens designer. Manden hedder Erik Bagger og har gjort sig i design gennem længere tid. Og der er noget nyt i gære. Hvad det er, kan du læse i dagens interview – men det handler også om at være selvstændig. Og et tip til dem, der måtte drømme om at blive selvstændig.

Manden bag det hele

Manden bag det hele

Erik – du har designet et og andet gennem årtier, men hvordan endte du på designsporet?
Jeg er guldsmed og i midt-firserne var jeg i New York,  hvor jeg så forretninger, hvor møbler, brugsting, ure og smykker var blandet. Det var ikke set i Danmark, og det blev startskuddet. Jeg ville gerne “deltage”, og således etablerede jeg form function a/s i 1987. Mit mål var at overføre guldsmedefagets kvalitet til brugsting såsom stålfade, glas osv.

Et af dine første egne designs var en flaskeåbner. Hvordan opstod idéen til det design?
– Flaskeåbneren kom tilfældigt, da jeg var ansat i Georg Jensen. Denne blev fremvist til direktøren og afvist med begrundelsen, at der var for meget Arne Jacobsen over designet.

Operaen - her har Erik Bagger leveret en uhyggelig stor mængde glas til

Operaen – her har Erik Bagger leveret en uhyggelig stor mængde glas til

Hvordan vil du beskrive din designmæssige stil for en person, der ikke har set dine kreationer?
Enkelt og stringent med skandinavisk elegance. Dog har der i design altid været perioder med organisk enkelthed, som udtrykker kvalitet.

Grand Cru serien

Grand Cru serien

Hvad kendetegner et godt design efter din mening?
– Et godt design skal udtrykke enkelthed og kvalitet med funktion, som det vigtigste.

Er der et design, du har tegnet, som endnu ikke er kommet i produktion?
Der ligger hundredvis af skitser, som er kommet af leg og en del som nødvendighed, dette er en naturlig proces, når der skal bruges og skabes et design.

Det forlyder, at du og din søn Frederik er ved at lancere en møbelkollektion – hvordan kom I på den idé?
Jeg har altid interesseret mig for møbler og har designet lidt, men vores nabo, galleri Feldt, som sælger gamle designmøbler, og jeg diskuterede en eftermiddag møbeldesign. Det endte med, at jeg designede ti loungestole på et par dage, de blev fremvist til naboen, og vi blev enige om, at der var nogle, som designmæssigt var rigtig gode. Der gik et år, hvor der egentlig ikke skete noget. Herefter fik vi en brasiliansk praktikant, der fik lov til at arbejde videre med møblerne, hvorefter det hurtigt viste sig, at der var grobund for en kollektion.

Et flittigt moment

Et flittigt moment

Hvad er missionen med møblerne?
– Vi har en interesse for at skabe nye klassikere inden for dansk møbeldesign. Vi har tidligere lavet brugsdesign til hjemmene så hvorfor ikke møbler.

Hvordan designer man noget nyt såsom et bord, der i forvejen er tolket og designet et utal af gange?
Hvis man som designer bliver skræmt af, at der har været møbeldesign i hundredvis af år, og at markedet bugner, skal man holde op som designer. Der fødes nye generationer, og der vil altid være plads til nyt design.

Hvem designer I til?
– Først ville vi designe til midtersegmentet og opefter, men vores første lounge stol er blevet lidt dyrere, end vi havde forstillet os, så vi er ved at tilpasse, således der kommer mere bredde på. Vi håber desuden på, at forbrugeren vil genkende min streg og have en generel interesse og nysgerrighed for møbler fra Erik Bagger Design.

Vinserien

Vinserien

Og hvornår kan man omtrent forvente at kunne få møblerne i egne hjem?
Vi håber på oktober i år. Her skulle der gerne leveres loungestol og sofabord. Vi arbejder også på en spisestol, der designmæssigt er i familie med vores første loungestol.

Hvad har dine mange år som selvstændig lært dig?
– Som selvstændigt med mange års erfaring, skulle man tro, jeg havde det perfekte svar, men det er ikke lige til. Først og fremmest kræver det hårdt arbejde og forståelse for, at der ikke er den fritid og ferie, som en lønmodtager har. Men jeg har lært at fokusere på konceptet og ikke at vakle – du skal tro på din ide og holde fast. Skab et netværk, og brug det rigtigt.

En leverance til MoMa

En leverance til MoMa

Slutteligt: Et godt tip til folk, der vil forsøge sig som iværksættere?
– Først skal der samles lidt penge sammen, så sørg for at have en god bankforbindelse, som du kan fremvise en solid forretningsplan. Leve desuden sundt, få støtte fra familien og husk at fokusere. Det kræver desuden udholdenhed og tolerance at kunne leve på et lavere niveau i opstartsfasen.

Tre hurtige til Erik Bagger:

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– På PS Bar med min søn, en af hans venner og min kæreste Caroline. Det var første gang, men ikke den sidste

Hvad byder resten af dit forår på?
– Jeg skal komme fuldstændig på plads i min lejlighed og få styr på terrassen! Og så kommer der besøg fra Brasilien.

Hvad skal enhver M/K vide om dansk design?
– Enhver burde kende lidt til historien om de danske klassikere såsom Finn Juhl, Kjærholm og Arne Jacobsen. Og Wegner – han er faktisk nok den vigtigste. De designere er trods alt en utrolig væsentlig del af DNA’en i vores nyere møbeldesign.

Følg My Pleasure på Facebook her

Pin It

You may also like