Home PindemadderBobler Vigtig viden om – blandt andet – Don Julio tequila

Vigtig viden om – blandt andet – Don Julio tequila

by Nicolai Klingenberg

Tequila er ikke bare “den med hatten” eller “den med ormen”. I forbindelse med årets World Class mesterskaber gæstede tequila-oraklet Deano Moncrieffe København, og det kom der dette interview ud af. Du får faktisk også en række opskrifter, hvor Don Julio Tequila er den bærende ingrediens. Selv tak.
Deano – du arbejder med spiritus, men hvordan og hvornår kom du i gang?
– Jeg har været brand ambassadør i over 10 år nu og arbejdet i mange forskellige kategorier. Indtil videre har jeg specialiseret mig i øl, vin, vodka, rom, gin, whisky og tequila. Det hele begyndte i 1997, da jeg havde udgivet en bog og tog til Paris for at promovere den. Mens jeg var der, endte jeg med at arbejde i cocktailbaren, Chesterfield Cafe. Ni måneder senere havde jeg så vundet min første cocktailkonkurrence, og jeg har aldrig set tilbage fra det tidspunkt. Jeg var ikke klar over det på det tidspunkt, men at arbejde i Paris var det perfekte fundament for at opbygge en længere karriere i spiritusindustrien. Blandt andet på grund af de høje niveauer af professionalisme, som var meget anderledes end det, jeg havde oplevet hjemme i England. Tilbage i Birmingham, hvor jeg er født og opvokset, har barindustrien været meget forbigående. Bartenderne var i branchen nogle år og rejste så videre. Da jeg var i Paris mødte jeg bartendere, der havde bartendet i 20 eller 30 år, og det åbnede virkelig mine øjne.

Deano Moncrieffe - det er ham, der er så venlig at svare.

Deano Moncrieffe – det er ham, der er så venlig at svare.

Du har lige været i Danmark for kort tid hvor du deltog i en workshop. Hvad var din rolle?
– Dette er mit femte år i træk, hvor jeg er blevet involveret i World Class, og hvert år bliver det større og bedre. I bred forstand har min rolle været at forklare reglerne for konkurrencen, videregive min viden om Don Julio Tequila og andre spiritus, der var involveret i denne fase af World Class. Alle, der kender mig godt, vil fortælle dig, hvor meget jeg elsker kommer til Danmark, og det ville gøre mig virkelig umådeligt stolt og glad, hvis vi fik en global vinder af World Class fra Danmark. Jeg håber, jeg gjorde mit bedste for at videregive tips og tricks til konkurrencen. Hvis du spørger mig, har Danmark allerede nogle af verdens bedste bartendere.

Fra Deanos besøg i Danmark i forbindelse med en World Class workshop

Fra Deanos besøg i Danmark i forbindelse med en World Class workshop

Don Julio er en blot mange tequilaer, men hvad udmærker sig ved Don Julio, hvis vi spørger dig?
– Don Julio er den oprindelige luksus Tequila. Don Julio González var innovatør og en legende, og mange folk i branchen taler om forskellen før Don Julio og forskellen efter Don Julio – han sætter virkelig standarden. Don Julio var den første person til at gøre mange af de ting, som i dag er blevet standardiseret. Han var den første person til at plante sine agaveplanter længere fra hinanden end nogen anden. Han begyndte at tilberede sine agaveplanter i længere tid end nogen anden ved en lavere temperatur. Han lader sin agaveplanter ældes i længere tid end nogen anden. Som du kan læse, gjorde han alle disse ting, fordi han mente, at hvis han nærede nok om agaveplanterne på en anderledes og unik måde, ville dette resultere i en mere luksuriøs Tequila – og det havde han helt ret i. Han var også den første person til at bruge en lille firkant flaske. Han var en perfektionist, fordi han selv vaskede hver enkelt flaske Tequila med Tequila for at sikre, at der ikke var noget andet end den fineste tequila i hver flaske. Desuden var han også den første person der skrev “Don” på en flaske tequila … Listen er endeløs.

Langt mellem agaverne...

Langt mellem agaverne…

Og hvad vil du gætte på, at den almindelige forbruger ikke vidste om tequila?
– Det er et svært spørgsmål, fordi den gennemsnitlige forbruger er meget forskellig i hele Vesteuropa. Men hvad jeg har fundet ud af er, at vi er nødt til at uddanne folk om god kvalitetstequila, og hvor det kommer fra. Historien og arven er afgørende for hvad der gør en luksustequila unik. Den gennemsnitlige forbruger vil måske spørge, hvorfor en Don Julio 1942 koster over £120 pr. flaske, fordi de ikke ville kunne forstå de forskellige produktionsteknikker, der er involveret i at skabe den. Men når de så smager den, elsker de den.

Agavehøst

Agavehøst

Må vi bede om en how-to-make-it opskrift på din signaturcocktail?
– Første step er, at finde ud af hvilken slags cocktail du gerne vil lave, i stedet for at fokusere på de forskellige varianter og ingredienser, du måske ønsker at bruge. Du vil blive overrasket over, hvor mange mennesker, der forsøger at skabe en cocktail, men ikke har et klart billede i deres hoved om, hvorvidt de ønsker en aperitif, digestif, long, short, swizzle eller gobbler stil cocktail etc.

Inspiration er overalt. Besøg et marked, som du aldrig har besøgt før, som ligger i den anden ende af byen, besøg specialistbutikkerne, og hvis det ikke er muligt, så prøv at Google! Søg efter usædvanlige smagsparringer eller urter, krydderier & likør fra hele verden.

Keep it simple – less is more, især når det kommer til cocktails. Tænk på alle de klassiske cocktails, og tænk over, hvor få ingredienser de fleste af dem indeholder.

DIY 2

DIY 2

Hvordan har du som professionel set cocktailscenen udvikle sig de sidste år?
– Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg rejser til 15 forskellige lande med mit job, og overalt i Vesteuropra har jeg observeret, at vi virkelig er i en ny fase af cocktaileksperimenter. Vi bliver mere udsat for rejser og eventyr, hvilket betyder, at vi kan tilføje forskellige varianter fra forskellige lande, vi besøger og eksperimenterer med, når vi laver cocktails. Jeg synes det er fantastisk!

Labels klar til tequila-vaskede flasker

Etiketter klar til tequila-vaskede flasker

Og hvad tror du, det ”œnye” bliver?
– Efter min mening er Tequila den mest alsidige spirituskategori i verden. Don Julio Blanco, Reposado, Anejo har alle har meget forskellige karakteristika, hvilket giver en bred portefølje. Jeg tror, vi vil se, at bartenderne vil bruge disse forskellige kategorier og lave fortolkninger af klassiske cocktails. Måske en klassisk Manhattan med Don Julio Reposado? Hvem ved…

DIY 3

DIY 3

Slutteligt – hvad mener du, at enhver M/K bør vide om tequila?
– Den bedste måde at drikke Tequila på er i godt selskab! Hvis du vil nippe, så gør du det, Hvis du vil have det ”on the rocks”, gør du det, og hvis du bare vil have en god cocktail, så får du det. Men sørg for, at uanset hvilken drink du får, så er det under festlige lejligheder! Der er ingen anden spiritus i verden, der bringer folk sammen på samme måde, som Tequila gør.

On the rocks

On the rocks

Un, dos, tres – tequila i din næs’

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.