Home EkviperingGrej & grooming Prikken over i’et – et bud på de små detaljer. Del II – MANCHETKNAPPERNE

Prikken over i’et – et bud på de små detaljer. Del II – MANCHETKNAPPERNE

by Nicolai Klingenberg

I anden del guiden til de små detaljer, er det knapperne, der hermed får et par ord med på vejen. Historisk set menes det, at de ældste knapper kan spores til det gamle Ægypten, hvor et par hieroglyffer i Kong Tuts grav har stærke ligheder med manchetknapper.

Jeg er ganske sikker på, at det ikke var disse Louis Vuitton knapper, der er gengivet som hieroglyffer i Tuts grav - men jeg har dem. Tre stykker faktisk.

I 1700-tallet går det agurk. Det vil sige, at overklassen begynder at pynte sig med ”knapperne”, der oftest er et lille kunsthåndværk i enten guld eller sølv. I 1800 tallet tager maskinerne over, og nye produktionsmetoder ser dagens lys – og nye manchetknaptilhængere kommer til. Materialerne er ikke længere kun af den ædle slags, hvorfor velhaverne ikke længere har monopol på knapperne.

Nok historie for nu. Jeg fik mine første manchetnknapper – og velsagtens mest ædle – for 17 år siden. Et ældre familieklenodie blev personliggjort og overbragt primo maj 1993. Som nyslået konfirmand var det dog ikke lige den gave, der vakte størst begejstring, men det har de siden hen gjort.

14 år, nyslået konfirmand og klar til at bytte knapperne for et par rulleskøjter. Jeg er glad for, jeg ikke gjorde det.

Samlingen er vokset med tiden, og jeg har ”kun” mistet to sæt siden. Det vil sige, at jeg har mistet to gange en knap fra et sæt. Det ene er dog blevet generhvervet til min store glæde.

Egentlig en ganske nørdet opstilling, men altså - jeg havde lidt tid...

Jeg er tilhænger af ældre sager, når det kommer til knapper, men så sandelig også lidt friskere bud på lukninger til manchetterne, og af og til kan stofkunderne også gøre det. Jeg tager dog afstand til ølkrus, varmtvandshaner og andre kække motiver på knapperne. Du kan bære dine knapper med og uden slips, hvis du spørger mig.

Rød og flettet - og bare sådan lidt anderledes du ved...

Jeg ved i øvrigt, at Frand Jaeger & Me har nogle fantastiske (og vistnok antikke) manchetknapper i sortimentet. Lur forbi www.franzj.com.

Tak for opmærksomheden.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk