Home Pindemadder Winemakers dinner på Brasserie Bisous

Winemakers dinner på Brasserie Bisous

by Nicolai Klingenberg

Endnu en aften i den gode smags tjeneste – og denne gang med fornemt besøg fra Californien i form af tredjegenerations winemaker Mike Hendry. Det var Copenhagen Wine, der havde fået Mike til Skovriderkroens Brasserie Bisous, og det er i øvrigt selv samme firma, der har agenturet på vinen her i landet.

Så er der venlig servering ved bord 10.

Velankommet i det grønne og uden regn blev der budt velkommen med et glas hvidvino og Hendry himself tog hele runden med fast håndtryk og en rar, ukrukket attitude. Den sympatiske californier er i øvrigt manden, der har muliggjort at Hendry vinene nu har syv årtier på bagen – på samme sted.

Filmen Sideways er optaget "over there", og filmen gjorde Pino Noir ekstra populær...

”I 1860erne blev Nappa Valley en realitet, men allerede tyve år efter blev området ramt af phylloxera, som også havde plaget Europa. Det betød døde vinstokke og så godt som en ommer. Dernæst gik der tid med genopbygning og så kom spiritusforbuddet, så egentlig var området først ved sine fulde fem omkring 1970’erne”, lød det fra Hendry.

Mike Hendry - the winemaker.

Og så til højbords! Min bedre halvdel og jeg fik vores eget bord, og det samme gjorde et par andre par, mens de større selskaber blev bænket omkring større borde. Der var lagt i ovnen (og på panden og i gryden) til fem retter med dertilhørende vine fra Hendry Wine.

Menu og vine? Here you go:

Søkogte rejer serveret på grønne asparges.
Hertil sauce mousseline, parfumeret med rygeost.
2008,Alberiño

Søkogte rejer - helt igennem fantastisk.

Røget kammusling med tomatkompot og frisk basilikum, samt skindstegt multe på ærtepuré.
(Oaked vs. Unoaked)
2008, Chardonnay ”œUnoaked”
2006, Chardonnay ”œBarrel Fermented”

Multe og røget kammusling - sidstnævnte arrangement har jeg ikke prøvet før, men det smage vovet og fint.

Balotine af perlehøne, løvstikke og bønner, serveret med hønseskum.
2007, Pinot Noir

Perlehøne med løvstikke og bønner, serveret med hønseskum. Hønen havde fået lidt i overkanten til min smag.

Oksemørbrad med blomkålscreme, nye gulerødder sauteret med frisk estragon sauce vinaigrette på Cabernet Sauvignon.
2005, Cabernet Sauvignon

Aftenen skrider frem og humøret stiger - måske derfor missede jeg også et snapshot af oksen. Til gengæld var det rødt, som jeg elsker det, og mørt i øvrigt.

3 slags oste: Mobier serveret med abrikoskompot, Peccorino, hertil salte mandler, Tomme de chevre med oliventapenade
2006, Zinfandel ”Block 28”

De tre oste forsvandt som dug for solen. Tag det bare som et godt tegn.

Den foretrukne hvidvin var 2005’eren i form af en Chardonnay ”Oaked”, som var federe og bar bræg af titlen ”Oaked”. Blandt de røde var det også en 05’er, der løb med sejren. En Cabernet Sauvignon, som koster små 100 kroner mere end den førserverede Pinot Noir  fra 2007. På trods af at Cabernet’en løb med sejren, vil jeg ikke mene, den var de 100 kroner ekstra værd.

Chardonnay Oaked vs unoaked - den "oaked" vandt. Mere sprød, fed og krydret.

Jeg blev dog nysgerrig på prisforskellen, og der var en plausibel forklaring: En Cabernet er dyrere at fremstille – dels fordi den ligger i tønder, som koster kassen, men også fordi, den skal ligge i længere tid. Hendry lovede dog, at der ikke var tale om en dyr vin, når man så på områdets andre Cabernet Sauvignon tilbud.

Aftenens bedste drue.

Aftenens overraskelse var vinene til ostene – end krydret og lidt pebret Zinfandel, der mindede mig om noget italiensk. Og ganske rigtigt: Zinfandel druen stammer fra Kroation, hvorfra den er bragt videre til Italien, hvor den er kendt som Primitivo, og dernæst røg den til Californien, hvor den lever i bedste velgående med sit kloningsnavn.

Og lige en at gå hjem på...

Hendry Vineyard producerer mellem 150.000 og 170.000 flasker årligt, hvoraf 90 procent bliver i de amerikanske stater. Kun 10 procent ryger til eksport, men det skal ikke afholde mig fra at slå et slag for sagerne.

Der gik i øvrigt også kork i snakken med Hendry – han kunne spå, at der om ti år ville være vinkældre, hvor toppen bestod af en kapsel. De koster ikke alene mindre, men du kan fra producentens side også justerer, hvor meget ilt, der skal tilføres vinen med tiden. Det er sgu smart. Aftenen blev rundet af i baren med vin (!), øl og en drink.

Tilfreds i baren.

Tak til Brasserie Bisous, Mike Hendry og Copenhagen Wine for en god og lærerig aften.

You may also like

1 comment

Nicolai Klingenberg 16. juni 2010 - 17:42

Det skal lige nævnes, at jeg har taget et alvorsord med Mr. Buhl omkring brøddet. Det kan efter min smag blive meget saftigere og lækkert – særligt når de resterende sager ligger på et godt, flot niveau.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk