Home Grej & grooming Konge-Emblemet – årets musthave

Konge-Emblemet – årets musthave

written by Nicolai Klingenberg 9. juli 2010
Pin It

For snart 70 år siden blev Kong Christian den tiende 70 år, og i forbindelse med dens store dag, skulle der indsamles til Kong Christian den Tiendes Fond – en folkegave med andre ord. Først blev der sendt en kongenål på gaden, hvor indtægterne blev givet videre til fonden – på lidt over 14 dage blev der solgt over 1,5 millioner eksemplarer til en stykpris på 25 øre. Succesen var ikke til at tage fejl af – og det gav en anden mand blod på tanden.

Således ser den ud på en sten anno 2010.

Carl Juul fra Berlingske Tidende gik til reklamechefen hos Georg Jensen, Christian Ditlev Reventlow, i 1940, med en idé om en opfølgning: Konge-Emblemet. Efter lidt diskuteren frem og tilbage blev de enige – der skulle laves tre nye versioner, hvis omsætning også skulle gå til den førnævnte fond. Kongehuset gav accept, og salget gik i gang. I første omgang kun i 1940, men salgsfristen blev forlænget – helt frem til kongens død i 1947. I den periode blev der solgt 1.178.534 stykker – og jeg er nu ejeren af ét enkelt eksemplar.

Der skulle være et par billeder på vej af den oprindelige ejer - her er der blot leget lidt med lysforhold og sådan...

Jeg fandt det ved at søge i øst og vest – og så var der pludselig bid. En mailkorrespondance afslørede, at det tidligere har tilhørt en lokomotivfører fra Nyborg. Han hed Jean Elef Wittenburg, var svært kongetro og bar sit Konge-Emblem på sin uniform frem til pensionen i 1954.

Den oprindelige ejer - Jean Elef Wittenburg

Via yderligere research har det vist sig, at kæden mit ”emblem” kostede 9 kroner, da det blev købt i 1940. Kilder mener desuden, at den version, jeg har fået fingre i, var tiltænkt kvinder – det blæser jeg nu på. Den holder hele vejen, og skal bæres på diverse blazere fremover.

Lige over kluden hænger den nok så elegant - med kæder, bjælke og fødselsdagsmotiv.

Emblemet optræder desuden i serien ”Matador”, hvor den hænger på stolte landsmænd i besættelsestiden.

Pin It

You may also like