Home EkviperingGrej & grooming Konge-Emblemet – årets musthave

Konge-Emblemet – årets musthave

by Nicolai Klingenberg

For snart 70 år siden blev Kong Christian den tiende 70 år, og i forbindelse med dens store dag, skulle der indsamles til Kong Christian den Tiendes Fond – en folkegave med andre ord. Først blev der sendt en kongenål på gaden, hvor indtægterne blev givet videre til fonden – på lidt over 14 dage blev der solgt over 1,5 millioner eksemplarer til en stykpris på 25 øre. Succesen var ikke til at tage fejl af – og det gav en anden mand blod på tanden.

Således ser den ud på en sten anno 2010.

Carl Juul fra Berlingske Tidende gik til reklamechefen hos Georg Jensen, Christian Ditlev Reventlow, i 1940, med en idé om en opfølgning: Konge-Emblemet. Efter lidt diskuteren frem og tilbage blev de enige – der skulle laves tre nye versioner, hvis omsætning også skulle gå til den førnævnte fond. Kongehuset gav accept, og salget gik i gang. I første omgang kun i 1940, men salgsfristen blev forlænget – helt frem til kongens død i 1947. I den periode blev der solgt 1.178.534 stykker – og jeg er nu ejeren af ét enkelt eksemplar.

Der skulle være et par billeder på vej af den oprindelige ejer - her er der blot leget lidt med lysforhold og sådan...

Jeg fandt det ved at søge i øst og vest – og så var der pludselig bid. En mailkorrespondance afslørede, at det tidligere har tilhørt en lokomotivfører fra Nyborg. Han hed Jean Elef Wittenburg, var svært kongetro og bar sit Konge-Emblem på sin uniform frem til pensionen i 1954.

Den oprindelige ejer - Jean Elef Wittenburg

Via yderligere research har det vist sig, at kæden mit ”emblem” kostede 9 kroner, da det blev købt i 1940. Kilder mener desuden, at den version, jeg har fået fingre i, var tiltænkt kvinder – det blæser jeg nu på. Den holder hele vejen, og skal bæres på diverse blazere fremover.

Lige over kluden hænger den nok så elegant - med kæder, bjælke og fødselsdagsmotiv.

Emblemet optræder desuden i serien ”Matador”, hvor den hænger på stolte landsmænd i besættelsestiden.

You may also like

7 comments

repsak 9. juli 2010 - 22:20

…….så stort,stort,,nærmest som at være der selv!!-Mange hilsner til den tidligere ejers efterkommere,ved at den er havnet på rette sted!!

Reply
Anette Wolff Wittenburg 9. juli 2010 - 23:26

Tak Repsak.

Vi er slet ikke i tvivl om, at den har fundet sin rette ejer.

Reply
mads windeballe 13. juli 2010 - 22:54

Det er smukt 🙂
Gud, Konge og fædreland 🙂

Reply
Klingenberg 13. juli 2010 - 23:05

Det holder hele vejen – har netop fået fingre i et mere af en anden karakter. More to come. :O)

Reply
Årsagsrelateret ekvipering – del XII | Med klud, pen, blok og blog 5. august 2010 - 09:37

[…] En kongenål – læs historien her – og den fulde historie her Den royale kongenål øverst og en ternet klud i […]

Reply
Årsagsrelateret ekvipering – del XIV Marbella Special | Med klud, pen, blok og blog 24. september 2010 - 10:14

[…] NN07 blazer – En hvid klud til brystlommen – En kongenål – læs historien om den lignende nål her – En gul skjorte med hvid krave og ditto dobbeltmanchetter – Et par manchetknaper – Et ur – her […]

Reply
Nicklas Larsen 2. januar 2016 - 20:37

Hej repsak
Jeg kender en som har et par kongemærker, hun gerne vil af dem er du interesseret kan du give en besked på Solee5672@Gmail.com.
Hilsen Nicklas

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk