Home PindemadderBobler Q&A til endnu en Champagnekender

Q&A til endnu en Champagnekender

by Nicolai Klingenberg

I forbindelse med et tidligere indlæg om bobler, som du kan se her kom jeg i kontakt med ”dem”, der står bag Laurent-Perrier i Danmark. De ved ganske givet et og andet om Champagne og mere end undertegnede, så jeg tænkte, det var på tide med endnu en Q&A til en Champagnekyndig. Manden hedder Morten Buus og er fra Hans Just A/S, og han svarer herunder på et og andet. God læselyst

1. Hvor stammer din interesse for Champagne fra?
Jeg har arbejdet med vin og spiritus i snart 14 år, og har været rundt om vin, portvin, spiritus og champagne. Champagne er noget helt specielt grundet historien, produktionsprocessen og det lidt ”uopnåelige” ved champagnen, da den koster mere end andre mousserende vine.

Demi-sec? Så gerne - Buus anbefaler den til desserter.

2. Hvordan ser du danskernes holdning til Champagne?
Danskerne elsker champagne. Dog er champagne i forbrugerens bevidsthed ganske generisk – det vil sige, at alt der bobler, er champagne. Det er jo langt fra korrekt, idet der er stor forskal på en cava fra Spanien til 39,95 og en champagne fra Frankrig til 200 kroner.  Champagne er noget, der skal nydes, når der er specielle lejligheder – særligt nytårsaften og til studenterfester, bryllupper etc. Det er synd, da champagne sagtens kan nydes året rundt. Eksempelvis en Laurent-Perrier Demi-Sec champagne (halvsød) til en sød dessert eller kranskagen nytårsaften.

3. Dit foretrukne Champagne brand – og hvorfor?
Jeg har ikke været så meget rundt i champagne”junglen” da jeg primært har arbejdet med Veuve Clicquot og senest Laurent-Perrier. Laurent-Perrier har champagner til alle lejligheder og er derfor en god allrounder.

Morten Buus fra Hans Just A/S - med hang til Laurent-Perrier.

4. Den bedste Champagne du har smagt til dato – og hvorfor?
Det er uden sammenligning Laurent-Perrier Vintage 1996. 1996 er en stor årgang i Champagne, og denne havde en god fylde og sødme samtidig med, at den var kraftfuld. Den kan godt ligge længere, men vil ikke vinde stort ved det.

5. Den mest oversete Champagne ifølge dig?
Det kan jeg ikke vurdere, da der findes hundredvis af producenter. Jeg vil dog sige, at champagne som helhed er overset, da der findes gode champagner til 300 og ned til 150 kroner. Disse champagner giver en forholdsmæssig rigtig god oplevelse i forhold til en mousserende vin til 50-100 kroner. Når vi ”endelig” skal drikke champagne, synes jeg godt, forbrugeren kan gøre sig selv den tjeneste at købe ægte champagne.

En brut? Den gør sig godt som aperitif, hvis det står til Morten Buus.

6. Hvad skyldes Champagnens popularitet efter din mening?
Champagne kan åbnes med et bang. Det er ikke den klassisk rigtige måde at åbne champagne på, men det har en god effekt, og det er sjovt. Samtidig opnår du en hurtigere ”effekt” af alkoholen, så du føler dig lettere beruset. Det har en signalværdi at drikke champagne, og derfor bliver der drukket en del champagne på de dyre natklubber, hvor flaske står på bordet.

7. Hvad foretrækker du at nyde til Champagne?
Til en god Rosé champagne, nyder jeg gerne frugt, da der er en snert af kirsebær, hindbær og jordbær i smagen. En traditionel Brut er perfekt som aperitif, mens en Demi-Sec med sin smag af mandel, tørret frugt og hasselnød klæder søde desserter.

Cuvée Rosé - det ser feminint ud, men smager fantastisk - det skriver bloggeren under på.

8. Dit bedste Champagnetip?
Champagnen skal ikke nydes lige fra køleskabet. Tag den ud 15 minutters tid før, så den opnår en temperatur, hvor du kan smage alle nuancerne. Hvis den er for kold, kvæler du nuancerne – ligesom Taffel Aquavit der skal i fryseren for at tage toppen af smagen. Sidst, men ikke mindst, ha altid en flaske på køl så den er tempereret og klar hvis du lige skulle få lyst”¦

You may also like

4 comments

Q&A til endnu en Champagnekender | Madbevægelsen -- danske madblogs 20. juli 2010 - 11:41

[…] Morten Buus og er fra Hans Just A/S, og han svarer herunder på et og andet.Read the rest here: Q&A til endnu en ChampagnekenderRelated posts:Endnu engang har jeg smagt på lidt vin for GastromandEndnu mere pasta med asparges […]

Reply
mads windeballe 20. juli 2010 - 14:49

Rigtig godt indslag 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 20. juli 2010 - 19:27

Tak for det – synes det er spændende at høre lidt forskellige bud på forskellige bobler! :O)

Reply
Champagne Q&A til verdens bedste tjener | Med klud, pen, blok og blog 29. november 2010 - 09:46

[…] de tidligere tips her og her. Lignende indlæg:Q&A til endnu en ChampagnekenderQ&A til Mr. Andersson a.k.a. […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk