Home Rejser Guide til de bedre dele af Stockholm

Guide til de bedre dele af Stockholm

by Nicolai Klingenberg

Den svenske kroner lider stadig en smule, men som bekendt er den enes død den andens brød. I starten af året tog jeg til den svenske hovedstad for at kreere en guide, der gør livet i storbyen lidt sjovere.

Lad det være sagt med det samme – Stockholm har meget at byde på. Faktisk mere end København, når alt kommer til alt – her er mere liv, til tider bedre stil, og så lever hotelkulturen i allerbedste velgående.

"Hej allihopa!"

Hoteller

Berns
Stedet er på sin vis en kulturinstitution med alt fra asiatisk spisehus, natklub, koncerter i ny og næ, samt brunch og after work komsammener, men også hotel med 82 værelser. I øjeblikket lokker Berns med dobbeltværelse fra 1.550 svenske kroner på udvalgte tidspunkter.

Fin indgang til Berns Hotel

Forvent:
Hipt hotel, lidt yngre gæster i bar og natklub, da vi var der, fantastisk fotografier på væggene af kunstnere, som har optrådt i baren, samt en velkomstgave på værelset.

Tip:
Ved god opførsel og rar dialog, blev regningen på to genstande fra minibaren strøget.

Hjemmeside

Prince Van Orangiën
I 1936 kom en husbåd til verden, som fungerede som privat hjem frem til 2007, hvor de svenske og nuværende ejere, Magnus Ek og Agneta Green, overtog den smukke båd. Egentlig blev båden erhvervet som et supplement til parrets restaurant, Oaxen, som ligger på den ombejlede top 50 liste over verdens bedste spisesteder. Da Oaxen ligger 70 kilometer fra Stockholm, blev båden indrettet som intimt luksushotel for de få med syv smagfulde værelser, så gourmeter kan overnatte og spise morgenmad efter en middag på Oaxen.

I det sene efterår og om vinteren holder ”Princen”  til  i det centrale Stockholm, da Oaxen holder vinterlukket.

Husbåden Prince...

Forvent:
Noget du med garanti ikke har oplevet før. Smukt, gennemført ned til allermindste detalje, ro og intimitet. Ild i pejsen, hjemmelavet pølse, økologisk morgenmad, Carpe Diem senge og en stemning a la Orientekspressen til havs er blot et par stikord.

Så er der serveret på husbåden.

Tip:
Spørg efter restaurantens egen ”bäsk”, som er en hjemmelavet form for bitter med en sødme fra lokal honning. Lad i øvrigt iPod blive hjemme – kahytterne har egen iPod-dock, hvor særligt udvalgte numre skaber stemning.

Hjemmeside

Grand Hôtel
I 1874 er åbnede hotellet, der sagtens kan sammenlignes med Hotel D’Angleterre, blot større. En nyåbnet spaafdeling på internationalt topniveau frister, men også de to Michelinrestauranter med i alt tre stjerner, der hører til hotellet, er et hit.

En suite af kaliber på Grand Hotel.

Forvent:
70.000 svenske kroner for suiten, der til gengæld er på 330 kvadratmeter, men også historiske lokaler, som har huset royale fra hele verden. Til suiten hører en privat biograf.

Tip:
Prøv en kinesisk, økologisk green powder te i Cadier Baren, og få derefter pudset dine sko i maskinen, som du finder på herretoilettet.

Hjemmeside

Bespisning og socialisering
Gør noget ud af dig selv, når du skal ud i Stockholm – det gør svensken nemlig. Det gælder uanset om det er til frokost, fritid eller aftensarrangementer. Har du glemt de bedste klude – eller vil du shoppe lidt nyt – kan du finde et par tips længere nede i guiden.


Villa Pauli
Med mere end 100 år på bagen er det fornemme byggeri, som arkitekten Ragnar Östberg, en Stockholmsk perle (okay, stedet ligger 20 minutter i taxa fra centrum) – for medlemmer. Her er alt fra wellness-afdeling til en sublim vinkælder, en marina, tennisbaner, egne hytter ved vandet og værelser i flere størrelser og kategorier, samt muligheder for fester og private middagsselskaber.

Villa Pauli i skumringstid.

Forvent:
At kende en privatperson eller en virksomhed med medlemskab for at komme indenfor dørene, med mindre du forudbestiller en tastingmenu – så er alle velkomne. Derudover smukke, historiske lokaler og en skøn bar.

Tip:
Vinkælderen er absolut et besøg værd – det kræver dog, du kender en med nøgle. Bordet i private dining lokalet kan indtage form som en banan og ligne noget, der er ved at brase sammen, men støtten er der altså.

Sådan en sag falder man vist ikke så ofte over... Med mindre man er på Villa Pauli.

Hjemmeside

Pontus!
Hr. Frithiof med fornavnet Pontus åbnede denne skønne restaurant for snart tre år siden, men det er ikke den eneste i ”konglomeratet”. Der findes blandt andet også en Pontus By The Sea og en vinklub.

Fed indretning og dejlig mad i øvrigt. Det her er Pontus!

Forvent:
Smukke lokaler, som ligger i underetagen samt en stor bar. Om dagen er der østers to-go, mens der er dømt fine dining om aftenen, som i dette tilfælde blandt andet bød på artiskoksuppe med kammuslinger og drænede cherrytomater samt to forskellige hjorteudskæringer. Særdeles delikat.

Tip:
Spiser du med din bedre halvdel, kan du passende bestille bord bag et forhæng, og spiser du udenfor normale tider, er der klækkelige rabatter at komme efter.

Hjemmeside

Prinsen
Etableret i 1897 og et yndet sted for den kreative klasse samt forretningsfolk. Med et nuværende humoristisk slogan, der frit oversat lyder, ”Spis Sverige ud af krisen på Prinsen”, er hovskisnovski attituden på hylden på trods af det høje og ikke helt billige niveau.

God stemning a la den gamle skole på Prinsen.

Forvent:
Tjenere af den gamle skole med butterfly, garderobemand og stolte traditioner, samt klassiske retter, men også den mere dekadente østers og champagne kombi.

Tip:
På trods af der er tale om en svensk stolthed, så serverer Prinsen dansk hakkebøf, hvis du skulle savne danske associationer.

Hjemmeside


Bistro Jarls
Nogle kalder Bistro Jarl for Stockholms svar på Café Victor, og den er heller ikke helt gal. Med naboer som Gucci og Louis Vuitton er der i hvert fald ligheder, men også på klientellet.

Victor, mød Jarl.

Forvent:
Signetringe og slips om dagen – ramasjang for alle pengene om aftenen.

Tip:
Den stegte torsk med hjemmelavet remoulade går rent hjem.

Hjemmeside

Lydmar Hotel
En legende for hipsters og folk med hang til musik er flyttet til en ly location. Vi boede ikke på hotellet, men i stedet kan baren og restauranten anbefales ved aftenstid.

Lydmar i skumringstid

Forvent:
Pol Roger Champagne til lige omkring 550 danske kroner flasken samt tapaslækkerier i form af østers, laksetatar, marineret Manchego, grillede dadler i bacon, samt høj musik om aftenen.

Tip:
Sætter du pris på et stykke tobak, er der en privat rygeterrasse lige over baren.

Hjemmeside

Læs eventuelt længere indlæg her

Teatergrillen
Siden 1945 har grillen løbende fået sit faste stampublikum, som betaler i dyre domme for at have et fast frokostbord – også selvom de ikke dukker op.

Sæt fut i skuespilleriet på Teatergrillen.

Forvent:
Dolph Lundgren i højt humør og med et Audemars Piguet på armen.

Tip:
Stedet, hvor det ikke går lige så vildt for sig som på Bistro Jarl, og hvor hygge og samtale vinder over ”Hejsan svejsan”-fulderier.

Hjemmeside

Shopping

Morris
Det svenske mærke holder hele vejen, hvis du er til et preppy og kulørt look. Lækre blazere, chinos og skjorter samt et hav af ”klude” til brystlommen samt slips og ”bind selv” butterflies forenes i herlige omgivelser.

Morris til mænd.

Forvent:
At blive inspireret – der er også noget til ham, der ikke tør det med de vilde farver.

Tip:
På Artellerigatan 6, finder du en hel butik kun med Morris, hvor udvalget er større ind i de mindre afdelinger, som du finder i flere varehuse.

Hjemmeside

Nymans Ur
På Biblioteksgatan 1 finder du blandt andet urmærker som Rolex, Audemars Piguet, IWC, Panerai,

Brugte en del tid på kiggeri i Nymans Ur.

Forvent:
Fornem service, eget magasin og en god kop kaffe.

Tip:
Der er også skønne ure til kvinderne – og smykker fra danske Ole Lynggaard.

Hjemmeside

Bo Berggren
Lige overfor Nymans Ur finder du Bo Berggren, som slår sig på nogle af de mærker, som genboen ikke sælger – Breitling og Patek Philippe for eksempel.

Jeps, der blev også kigget på ure hos Bo. Ret længe faktisk.

Forvent:
Tre års ventetid på den populære Patek Philippe Nautilus (5711).

Tip
Der blev spottet flere fordelagtige tilbud på urene grundet valutaen – ikke alle mærker korrigerer priser ofte nok til, at forskellen udlignes.

Hjemmeside

NK
Med 108 år på bagen er Nordiska Kompaniet stedet, hvor du får alt det, du lige står og mangler – i god kvalitet. Smuk bygning, enormt udvalg samt en service, der er turen værd.

Boblebaren i NK

Forvent:
Alt til ham, hende og boligen. Plus det løse – i underetagen findes blandt andet en stor gourmethal.

Tip:
Stedet har sin egen champagnebar, hvor du kan slå tiden ihjel med et glas eller en hel flaske.

Hjemmeside

Ôstermalm Saluhall
Et sandt madtempel og Stockholms ældste marked med et overdådigt delikatessesalg af alverdens kød, fisk og skaldyr, grøntsager, kager, samt servering fra de lækreste små restauranter.

Saluhallen. Forvent alt inden for delikatesser.

Forvent:
Et sansebombardement af international klasse.

Tip: Spis hos Lisa Elmqvist i godt selskab, og få en herlig, svensk oplevelse ind under vesten. Tænk ikke på prisen.

Hjemmeside

Har du andre tips? Del dem gerne. Der findes også klubber, som man skal være medlem af – om jeg besøgte en? Det må jeg ikke engang skrive. Men måske…

You may also like

10 comments

Ludvig 30. september 2010 - 14:12

Ja tak – så er den solgt… Altså ideen med en tur til Stockholm… Måske en Jule-shoppetur til kæresten og jeg vil være en mulighed…?

Men tak for indlægget – igen…

Reply
Klingenberg 30. september 2010 - 14:16

Super – jeg kender en, der er ved at pønse på en større tur til den svenske hovedstad. Jeg siger til, når der er nyt – eller det er en realitet.
Og selv tak – My Pleasure, om du forstår.

Reply
Kalle Bergman 30. september 2010 - 22:37

Hmmm… man kanske borde flytta hem igen…

Reply
Nicolai Klingenberg 30. september 2010 - 23:04

Nämen KB! Stanna. Skal jo også opleve din kogekunst på dansk jord…

Reply
Steffen 30. september 2010 - 23:28

Hver gang jeg går ind i en Saluhal kan jeg ikke lade være med, at tænke hvorfor har vi ikke sådan en i København.

Reply
Nicolai Klingenberg 1. oktober 2010 - 09:21

@Steffen: Jeg kan nemt følge dig – jeg har hørt noget om, at Israels Plads har haft noget på tegnebrættet, men om det er i samme kaliber og form, ved jeg dog ikke. Andre der ved noget?

Reply
Steffen 1. oktober 2010 - 14:54

Ja, det ved jeg har fulgt med fra da de begyndte at tale om projektet, Jeudan er langt om længe i gang med at bygge derinde http://www.hallerne.dk

Ud fra hvad man kan se under stadepladser så tegner det godt.

Reply
Klingenberg 1. oktober 2010 - 15:18

Spændende – kender en gut fra Jeudan, som jeg lige må forhøre mig hos.

Tak for link.

Reply
Lau Skovgaard 15. oktober 2010 - 15:17

Et par tips til at gå i byen fra en ‘Handels-student’:

Sturekompagniet

Indigo

Strand (hornstullstrand.se)

Allmänna Galleriet

Og hvis man vil på museum kan Fotografiska og Moderna varmt anbefales.

Reply
Nicolai Klingenberg 15. oktober 2010 - 15:56

Super Lau – tak for input. Dem gemmer jeg til næste gang. 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk