Home EkviperingGrej & grooming Fra det kolde gys til det varme gus

Fra det kolde gys til det varme gus

by Nicolai Klingenberg

Efteråret er kommet til landet – det betyder fuld fis på varmen, rimfrost på plænen og en – for mit vedkommende længsel – efter en lille wellness oplevelse fra sidste år. Jeg bringer den hermed et år forsinket – men den er stadig relevant.

Dampende, lækker og stemningsfuld. Spamiljø a la 2900. Foto: Well-come spa

Det begyndte i sin tid med et luksuriøst og lækkert fitnesscenter i Hellerup , som slog dørene op i shoppingcentret Waterfront – fra dag et havde man dog en vision om, at der skulle være noget mere, og efter en stor ombygning stod Well-Come spa færdigt. Mens der pukles uden for spaafdelingen til enten holdtræning eller i maskinerne, er det som at træde ind i en anden verden, når spaen entreres.

Nyd en biopejs, et blødt tæppe, en stund i møblementet og måske en avis eller et magasin. Foto: Well-come spa

Da jeg troppede op en råkold efterårsdag, var det saunaen, der lokkede og skulle være centrum for en intensiv, men svært afslappende time. Projektet er døbt saunagus, og det tiltag har vundet stor popularitet hos Well-Come – seancerne er altid fuldt booket, og da jeg lagde vejen forbi, var der flere, der stod på venteliste. Og efter seancen, stod det klart hvorfor – men først lidt om hvad det hele handler om”¦

Øget stofskifte og skub i udrensningen – det er kort fortalt noget af det, du opnår efter en saunagus, men der er strikket forskellige programmer sammen, så du for eksempel kan melde dig til en afterwork gus, hvor ugens stress og jag rystes – og svedes – ud af kroppen. Eller hvad med en brunchgus, som afsluttes med en brunch i den nærliggende café OVSA. Fælles for de forskellige gus, er dog, at det handler om velvære – og at saunaen fungerer som en lille oase. En saunagusmeter står for at guide de medvirkende igennem oplevelsen, som varer fra en halv til en hel time. Mesteren møder op med en række ingredienser i form af æteriske olier, som blandes med vand, hvorefter ”cocktailen” hældes over de glohede sten i saunaen. På den vis frigøres ingredienserne i olierne, som kroppen nyder godt af.

Fotomodeller i saunaen - måske til en saunagus. Foto er venligst udlånt af Well-come spa

Når dampen stiger til vejrs i saunaen, tager saunamesteren M/K et håndklæde, som svinges rundt, hvilket sender varmebølger med de opløste olier mod deltagerne. Det er en oplevelse, som man fint kender i lande med saunakulturer, men det er forholdsvis nyt i Danmark. I det varmebølgen rammer gæsterne, oplever man et splitsekunds kulde, da kroppen køler sig selv ned, hvorefter varmen træder ind – en absolut rar fornemmelse, som får det hele til at køre i kroppen. Efter omkring 10 minutter i varmen, går turen til det kolde kys, som i dette tilfælde enten er et koldtvandsbassin eller den mere medgørlige bruser. Kulde-varme forskellen sætter for alvor gang i kroppen, og ifølge guseksperterne, øger processen blodcirkulationen og styrker immunforsvaret.

Mig med langt hår - næsten da. Foto fra Well-come spa.

Da jeg skal med på gusvognen, er det de afslappende og immunforstærkende ingredienser, der er blandet i olierne – og der er tænkt over sagerne. Gusmesterinden Louise har lavet en række forskellige blandinger, der blandt andet indeholder ingefær, lakrids og kanel, og da hun svinger håndklædet, sendes der velduftende varmebølger  rundt i den lille sauna, som er fyldt op af 15 forventningsfulde gæster – akkurat det antal, der må være, og uden at det fyldes proppet eller ubehageligt. I saunaen kører der desuden afslappende musik, og stemningen er tilbagelænet og hyggelig – mellem de varme bølger, informeres dig op de positive virkninger ved de forskellige urter og ingredienser. Efter cirka ti minutter er det tid til at træde ud af saunaen for at tage en tur i det kolde bad – det får blodet til accelerere rundt i kroppen, hvilket blandt andet er med til at styrke immunforsvaret, og efter et glas vand og lidt frugt, går turen ind i varmen igen, hvor seancen fortsætter med nye dufte og olier. Efter tre seancer er det blevet tid til næste punkt på dagsordenen”¦

Damer i poolen med fint ryglæn i ædeltræ - foto er venligst udlånt af Well-come spa.

Fra den 90 grader varme sauna med tør luft går turen nu små ti skridt til det større dampbad, hvor den fugtige luft lokker – og også her er det velværen, der lokker. Den høje luftfugtighed kan virke lindrende på vintersnuer, og bedst som det hele synes allerbedst, bliver det tid til en hjemmelavet scrub med alskens økologiske olier – og mændene er naturligvis også med på scruben. Krop og ansigt føles som på en nyfødt efter gusmesterindens scrub har gjort sit arbejde. Seancen er slut, og der afsluttes med te, vand, frugt og en følelse af at være født på ny. Vanedannende? Så absolut – og svært anbefalelsesværdigt.

Der er altid lidt at komme efter i form af snacks og køligt vand, når der er saunagus på tapetet. Foto? Det er venligt udlånt af Well-come spa.

Vil du vide mere? Om gus, spa og andre tilbud? Så klik her.

You may also like

1 comment

Line Bisgaard 26. oktober 2010 - 12:32

Kan klart anbefales herfra også 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk