Home Medier med mere Lidt om de gamle dyder – nu på TV

Lidt om de gamle dyder – nu på TV

by Nicolai Klingenberg

I går aftes var jeg et smut i studiet hos Go’aften Danmark, som i denne uge kører et tema om den moderne mand. Moderne eller ej, så kan jeg ikke løbe fra mit køn og nogle af de gamle dyder, jeg er faldet over og forsøger at håndhæve, når lejligheden byder sig…

Undertegnede og Donald.

Der har været tale om et og andet, når det kommer til “kampen” mellem mænd og kvinder. Hvert køn kan det hele selv, vi har ikke længere brug for hinanden på samme vis som før og så fremdeles. Dialogen forud for indslaget gik på, hvad der sker med mænd i øjeblikket. Der sker meget – men jeg synes at fornemme, at flere og flere mænd søger mod de gamle dyder. Rejs dig for kvinden, træk stolen ud for hende, tilbyd hende et glas før mændene og så fremdeles.

Jeg vil skrive et lidt længere indslag ved lejlighed, men indtil da kan du genopleve dialogen herunder, som efterfølges af landets bedste stylist, Simon Rasmussen, der giver gode bud på herremoden anno 2010.

Hvad mener du i øvrigt? Er høfligheden, nærværet og fænomenet “gentleman” på vej tilbage?

Tak for i aften. Nu med fast håndtryk og rar værtinde.

Tak for opmærksomheden.

You may also like

29 comments

Martin 27. oktober 2010 - 23:12

Kære Nicolai,
Det var rart at høre et klart budskab fra en mand, der har en mening om tingene. Jeg tilslutter mig fuldt ud de fine pointer om at vende tilbage til de gamle dyder. Det er helt rigtig set og vigtigt at få budskabet formidlet.
DBH
Martin

Reply
Nicolai Klingenberg 27. oktober 2010 - 23:17

Tak Martin. Det glæder mig, at der er flere med samme mening. Lad os se, hvad det kan føre til…

Reply
Emil 28. oktober 2010 - 00:04

Jeg kom også tilfældigvis forbi TV2, da jeg spottede at der ville komme et par ord om etik her til aften.. Hvilket faktisk var meget belejligt!

I den sidste tid, er der et område som jeg har ønsket at blive klogere på.. Jovisst, vi er vel alle opdraget, i en eller anden grad, og handler vel også derudfra..
Dog vil det nok altid være aktuelt, at diskutere eller blot snakke, om offentlig befærden, omend det så er i forhold til eget eller modsatte køn.

De gamle dyder, og et tidligere indlæg om en.. morfar? er en ting som jeg personligt godt kunne tænke mig, at vide lidt mere om, og måske endda blive lidt bedre til at praktisere.

Så jeg håber ihvertfald også, at der vil komme et indlæg, med det samme emne på et senere tidspunkt!

Reply
Nicolai Klingenberg 28. oktober 2010 - 00:08

Tak for kommentaren, Emil. Jeg skal se, hvad jeg kan strikke sammen af vise ord. Alt er jo op til hver enkelt, men jeg giver da gerne mine bud på, hvordan og hvorledes man kan opføre sig. 🙂

Reply
Emil 28. oktober 2010 - 00:13

Lige præcis, der er uden tvivl en del faktorer der påvirker etikette..
– Men om ikke andet, så kan det vel give lejlighed til lidt debat!

Reply
Iggy 28. oktober 2010 - 09:21

Ja det kan jo nemt blive en længere debat – der er mange faktorer der spiller ind. Nogle har nemmere ved kontakt med det andet køn end andre – men visse værktøjer som Klingenberg nævner kan jo hjælpe lidt. Dog forsøger jeg at holde fast i den simple formel, der handler om at gøre hinanden bedre. Hvis kvinden OG manden samtidig holder fast i at få det bedste ud af hinanden og gøre hinanden bedre – evt. ved små komplimenter og handlinger – SÅ kan der opstå den gode synergi som lykkepiller er lavet af. Så kan man slippe for brok over ting man alligevel ikke vil/kan ændre – fokus på det gode.
Tak

Reply
Nicolai Klingenberg 28. oktober 2010 - 09:49

@Iggy: Netop små komplimenter og handlinger viser nemt, at man er opmærksom og til stede, så du har helt ret. Tak for indspark.

Reply
Steffen 28. oktober 2010 - 10:33

Langt om længe kommer takt og tone på mode og det var godt nok på tide og det her bliver et langt svar 😀 .

Jeg har i mange år på trods af min alder (26) været irriteret over den måde danskerne opfører sig på i det offentlige rum og manglen på hjælpsomhed og velvilje, hvad blev der af de små ting som, at holde døren, hjælpe med, at løfte barnevognen, hjælpe den gamle dame ned af trappen eller for den sags skyld hjælpe ham/hende der står foran netto med 3 store poser og prøver, at få den jongleret op på styret af cyklen, vise turister der ser lost ud vej etc. etc., jeg savner virkeligt, at danskerne blev bedre til de små random act of kindness.

Jeg er personligt altid den første (og eneste) der tilbyder min hjælp, når jeg ser de ovennævnte situationer folk skynder sig altid væk og jeg kan ikke lade være med, at tænke hvordan ville de have det, hvis det var dem der stod i den situation og sjovt når så bliver modtageren og så altid utroligt overrasket.

Hvis vi kigger på f.eks. England Der kan jeg ikke lade være med, at smile når jeg ser, at det ligger naturligt for folk, at hjælpe med, at løfte barnevognen op af trapperne i metroen og vise folk vej etc., det er virkeligt noget danskerne kunne lære noget af.

Jeg vil slet ikke begynde på min kæphest nr. 1 de københavnske cykelister :S

Beklædnings delen:

Min påklædning ligger nok tættest på Simons af dem der var med i det indslag og kunne godt havde ønsket, at outfit nr. 3 havde været lidt mere Don Draper og lidt mindre Harry Potter.

Nicolai vi bliver nød til, at se mere til din fine jakke 😀

Reply
Kalle Bergman 28. oktober 2010 - 11:18

Nicolai – du går från klarhet till klarhet, och du gör dig otroligt bra på tv! Det vill vi se mer av, min vän!

Reply
Nicolai Klingenberg 28. oktober 2010 - 12:18

@Steffen: Det er jo lige præcis den slags, vi skal have fat i. ;O) Jeg deler din holdning til fulde, og der skal nok komme et indlæg ud af det med tiden.
@Kalle: Tak. Jeg skal gøre mit. ;o)

Reply
Lasse 28. oktober 2010 - 12:32

Det her er mere til den sidste del, skal man have langt hår for at være moderne??

Reply
Anders 28. oktober 2010 - 12:46

Thumps up til tv-optræden!

Du glemte dog at nævne at Retromanden også skaffer føde til sin kvinde og forkælder hende ved at tilberede det… 😉

Reply
Anders 28. oktober 2010 - 12:48

PS. Selvom jeg ikke tror, Don D. er enig med mig:)

Reply
Jean 28. oktober 2010 - 14:00

Hvad med et let klap i mås? Det komplimenterer en kvindes bag og koster ikke en skid?

Reply
Philip Bo 28. oktober 2010 - 17:08

Hej Nicolai,

Nu kommenterer/kritiserer jeg endnu en gang et af dine indlæg, men det skal kun forståes som konstruktiv kritik.

Jeg synes du er inde på noget af det rigtige, men der er steder hvor du halter lidt. Du siger at man skal væk fra det materialisme som har været herskende de seneste år, og tid efter siger du at man skal tilbage til det der gør en til en mand, såsom slips, ur m.v.. Er det ikke lidt selvmodsigende sådan som du er klædt, altså dyrt tøj og ur? (Ved godt at både tøj og ur sagtens kan købes i et supermarked og dermed være, men dette er jo ikke tilfældet her) Det er selvfølgelig en mindre detalje, men når kameraet ruller kan man selvfølgelig komme til at udtrykke sig lidt anderledes end man normalt vil have gjort.

Dernæst, synes det er meget ærgeligt at du har valgt dette sæt tøj når du nu er i TV. Vi har jo tidligere set at du godt kan være i stand til at lave nogle ordenlige sammensætninger.
Det er specielt blazeren der burde have være en anden, reverset er helt slemt, – det meget smalle smoking-agtige look gør, at den ligner noget du kunne have fundet i et supermarked eller en af H&M knapt så heldige modeller.

Men igen, husk dette blot er kontruktiv kritik.

Reply
Nicolai Rasmussen 28. oktober 2010 - 17:22

Det er svært for mig, at se en generel tendens mod “de gamle dyder”, men der findes da klart miljøer – specielt i København – hvor nævnte tendens er ret fremtrædende, i bylivet vel bedst illustreret med cocktailbarer som Ruby, 1105 og Union med fokus på gedigent håndværk a la den gamle skole. Jeg vil dog mene, at denne udvikling fortsat er forholdsvis lokalt forankret. Man kan så blot håbe, at den får bredere fat.

Rent stilmæssigt mener jeg også at gadebilledet fortsat er ret fragmenteret, med en forsigtig pil i retning af et mere maskulint mandeideal. Ud over de nævnte pointer i TV-indslaget som jeg langt hen ad vejen er enig i, skyldes den lidt klarere optegning af kønnene vel også et naturligt modspil til det metroseksuelle og meget designede ideal som var ret stærkt i første halvdel af 00’erne.

Med al respekt i øvrigt, kan jeg i denne diskussion ikke undgå at trække paralleller til det raid Euromans tidligere moderedaktør mv. Mads Christensen på lange stræk gjorde for at promovere et lignende klassisk mandeideal sidst i 1990’erne. Om han lykkedes med projektet vil jeg lade være op til andre at vurdere.

Generelt tror jeg man skal være forsigtig med hurtigt at tolke tendenser som trives i mindre subkulturer (ofte den man selv færdes i) direkte over som generelle landsdækkende fænomener. Det har jeg i perioder selv været slem til at gøre og så overraskes jeg over hvor anderledes livet på godt og ondt leves er udenfor éns egen sfære. Her tænker jeg ikke Indre By vs. Vesterbro, men mere København vs. Jylland etc. Jeg er selv en bondeknold, der er opvokset i en lille provinsby og forskellen mellem land og by er for mig stadig som nat og dag.

Med det sagt, så lad os alle slå et slag for de gamle værdier; senest er Roger Popes & Partners i London jo begyndt at sælge monokler igen som følge af voldsomt stigende efterspøgsel 😉

Reply
Nicolai Klingenberg 28. oktober 2010 - 20:09

@Jean: Absolut. Så længe du ved, hun kan klare det, og du gør det med glimt i øjet…

@Philip:Konstruktiv kritik er mere end i orden og velkommen. Tak for det. Med hensyn til det materielle, så er mit skærmtække endnu ikke helt til UG med vedhæng, men det er “et primært fokus” på det materielle, jeg har i tankerne. Altså fokuser mindre på det materielle (det skal dog ikke glemmes) og fokuser på dyder og nærvær. Det, håber jeg, giver mere mening? 🙂 Men tak.
Angående påklædningen, så det er det jo en smagssag. Jeg er selv ganske begejstret for jakken – den er ikke traditionel, men nærmere en nyfortolkning af en overdel fra et jakkesæt. I like it. 🙂

@Nicolai Rasmussen: Det er nok muligt, at der er tale om “miljøer” frem for hele nationen. Men jeg synes at spore tendensen i både ind- og udland. Jeg håber ikke, det virker som om, jeg generaliserer – jeg forsøger derimod af fremme nogle af de tendenser, jeg er tilhænger af, og som jeg føler flere og flere også har fået øjnene op for.
Mads Christensen slår – og har længe slået – et slag for mænd, vores måde at være på, hvad vi bør og ikke bør. Det sætter jeg stor pris på. Og jeg forsøger at gøre det samme – på min egen måde. Der er sikkert sammenfald, og det er jeg kun glad for. Han er self made og karismatisk.
Flere har spurgt til, om jeg er den “nye Mads”, og det tager jeg som en kompliment. Som svar siger jeg typisk, at det siger en del om den danske mand i almindelighed: Hvis man som undertegnede skriver om livsstil og har en anderledes nydelig påklædning (det må være op til hver enkelt at bedømme, hvordan min stil er), så er der lidt firkantet sagt et eller andet galt. Heldigvis er jeg langt fra den eneste, der gør, som jeg gør eller går klædt, som jeg gør – og flere kommer til. 🙂 Monokler eller ej. 😉 Tak for rigtige gode inputs fra alle. Det sætter jeg stor pris på!

Reply
Rom 28. oktober 2010 - 21:22

Du er dygtig. Jeg er stolt af dig!

Reply
Klingenberg 28. oktober 2010 - 23:31

@Lasse: Håret? I min verden skal det ikke være langt, men det vist frit for.
@Rom: Tak.. 🙂

Reply
Martin Truels Nielsen 31. oktober 2010 - 02:19

Hej Nicolai
Flot optræden, og super cool jakke.
Den nye Mads B. Christensen, hvorfor dog det? han lever i bedste velgående.
Jeg synes du skal holde fortsætte med at være Nicolai. Jo det i “prædiker” er langt hen af vejen det samme, men der er vel plads til flere i mediebilledet der dyrker klassisk tøj, med et tvist, og god opførsel? Jeg vil i hvert fald fortsætte med at “følge jer begge.
thumbs up B-)

m.b.h.

Martin Truels

Reply
Lafrenz 31. oktober 2010 - 09:15

Godt gået Twixy – du gør dig godt på skærmen 🙂

Reply
Charlotte Olsen 31. oktober 2010 - 14:13

Jeg håber, I bærer over med, at jeg som kvinde sniger mig ind i jeres debat.

Nicolai, jeg så dit indslag på TV2 og tænkte bare “YES, endelig en mand der udtrykker de ting, som jeg, som kvinde, har savnet noget mere af”. Jeg håber, du har ret i, at det er en tendens, vi kommer til at se mere af.

Jeg er også helt enig i, at vi generelt skal blive bedre til at vise hensyn, hjælpe andre, hilse på naboen, gi’ et tilfældigt smil på vejen. De små ting i hverdagen betyder mere, end vi tror – det samme gør sig gældende i parforholdet.

Kh Charlotte

Reply
Nicolai Klingenberg 31. oktober 2010 - 21:16

@Martin: Tak for kommentaren – jeg fortsætter med at være Nicolai, ingen tvivl om det. Og jeg er glad for, at du kan se fidusen i at være flere om “budskaberne”. Og heldig er der langt flere end to.
@Charlotte: Som du kan se, tyder det på, at opbakningen er stor. :O) Herlige sager – og tak for input. Små ting gør store forskelle. 🙂

Reply
Nicolai Rasmussen 1. november 2010 - 02:08

Tjek evt. foto-gallerierne i nedenstående facebook side jeg stødte på for et års tid siden. Et meget aktivt forum med masser af gode billeder til glæde og inspiration, ud i klassisk herrebeklædning med et twist 😉

http://www.facebook.com/#!/FineAndDandyShop

Reply
Nicolai Klingenberg 1. november 2010 - 08:58

Jeg lurer straks, Nicolai. Tak for tippet! 🙂

Reply
Lefty 1. november 2010 - 15:51

Hej Nicolai
fuldstændig enig med Steffen – let os adoptere en af det go’ ting fra england hvor det ligger naturligt for folk stædigvæk med disse ‘dyder’.
Women like to talk about ‘Womens rights’ and ‘Feminism’ which is fine but i suspect that some times they like to be aknowledged with subtle act’s such as a man holding the door open for them or seating them at dinner much as us men value a womens smile and the twinkle in her eyes….

Reply
Nicolai Klingenberg 1. november 2010 - 16:04

@Lefty – det glæder mig at se endnu en tilslutning til dyderne. Let’s do it. :O) Tak for feedback og kommentar!

Reply
Mads Windeballe 6. januar 2011 - 23:14

Hvad ur har du på til denne lejlighed? 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 6. januar 2011 - 23:16

@Mads: Patek Philippe Calatrava! 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk