Home PindemadderBobler Krug smagning på Kokkeriet

Krug smagning på Kokkeriet

by Nicolai Klingenberg

To smagninger på en og samme uge – plus det løse, private forbrug. Bobler fra start til slut med andre ord. Dette indlæg handler om Krug – og særdels lækker mad.

Kokkeriet - se lige, hvor de kan til højre i køkkenet. Thanks guys!

”There is Champagne, and then there’s Krug lød det i invitationen, og det er der noget om. Jeg har ikke Krug-mand til fingerspidserne, men oplevelsen her gjorde mig klogere. Dog må jeg ærligt indrømme, at husets winemaker, Julie Cavil, som gæstede arrangementet var både rar og venlig, men ikke den allerbedste kommunikatør – heldigvis er hun undskyldt: Hun er jo winemaker.

Kryds i kalenderen.

Nok om det. Seancen løb af stablen på Kokkeriet, og her har jeg aldrig været før. Til gengæld kunne jeg godt tænke mig at komme tilbage. En nøje tilpasset ret til vores Champagner var sammensat, og her var der altså tale om lækkerier. Fra start til slut. Virkelig. Jeg har smagt trøfler talrige gange før, men ikke høvlet af hvidklædte handsker. Og heller ikke i den mængde. Mere om det senere.

Omdrejningspunktet var årgangschampagne. Med undtagelse af signaturchampagnen Krug Grande Cucée, som blev serveret ved velkomst og til kalvebryst med brisler.

Det var med stolthed i stemmen, at Julie Cavil præsenterede Krug Grande Cuvée ”Det her er essensen af alle vores komplekse vintagechampagner – det er hele orkestret, hvor en vintagechampagne typisk er noget mere unikt”, lød det. Og den kommentar var også med til at gøre det hele ganske tydeligt. Der blever skabt en vintage, når den skiller sig mærkbart og positivt ud fra mængden.

Winemaker Julie Cavil i front og Nicoline fra Moët bagved.

Jeg har haft det lidt svært med vintagechampagne i almindelighed – Dom Pérignon laver kun vintage, så der er ikke så meget at komme efter, men de andre huse? Altså – det er ganske enkelt noget eksklusivt og noget særligt, men af og til hælder jeg mindst lige så gerne til en signatursag fra de respektive huse. Det er måske begyndervanskeligheder, men til gengæld ved du, hvad du har i vente. Og som jeg nævnte for et par dage siden, så er det typisk non-vintage Champagnerne, der lægger det økonomiske fundament i et Champagnehus. Selvsagt også fordi, der er langt færre vintageflasker at komme efter, men alligevel.

Nå ja - du skulle da lige se "spanden" igen.

Det skal dog nævnes, at Krug Vintage 1998 gjorde mig lun – den slog ”signaturflasken” Krug Grande Cuvée, så der er forskel. Om pris og flaske så hænger sammen, og om jeg ville betale det ekstra for en vintage, skal jeg ikke love.

Og så til maden. Vi lagde ud med fingersnacks a la vagtelæg, mayo og sprødmalt i fugleredeformation. Mere kan jeg ikke bede om som intro. Og smukt, smukt anrettet.

Vagtelæg i papir, hjemmelavet mayo og sprød malt.

Dernæst dild, rå reje og kongekrabbe med sprødsteg skind fra unghane – sidstnævnte som herlig kontrast til mayo’en. Og selvom der var tale om en lille ret, var det rigeligt. Der ventede trods alt fem serveringer mere. Vi har stadig Grand Cuvée i glasset.

Kongekrabbe, rejse, dild og mayo - i rustik skål med aftaget låg.

Videre til en omgang saltet torsk og kaviar pakket ind i kartoffel på to måder. Den salte kaviar giver anledning til, at en af de medsmagende, der virkelig ved et og andet om mad og vin, foreslår, at man lige lader kaviaren fordufte i munden, inden man tilsætter Krug Clos du Mensil fra 1998. Jeg kan godt følge ham.

Kameraet drilede. Virkelig! Men kom tilbage igen efter et par bidder - saltet torsk, kaviar og kartoffel.

Jeg bemærker i øvrigt, at gaflen vender med buen opad på Kokkeriet – hvorfor ved jeg ikke, men der er sikkert en særlig grund til det. Næste ret er Råstegt hummer med brunet smør og braiseret fennikel, som giver lidt lakridssmag. I glasset Krug Vintage 1995, som er en anelse mørkere end 1998 – det hænger vist sammen med alderen. En anelse sødere også – og jeg dufter nemt æble.

Råstegt hummer, brunet smør, braiseret fennikel - dejlig syrlig anretning i øvrigt.

Næste spiselige bekendtskab er letrøget andetunge og foie gras i en dumpling, som derfor flyder ud, når der prikkes hul. Det er altså madkunst, det her. Og en hadesag fra barndommen i form af rosenkål giver nyt liv til grøntsagen og en mild forelskelse i ”kålen” er en realitet. I glasset finder vi Krug Vintage 1998, som gør det formidabelt. Andetunger er i øvrigt kendt (i gamle dage) som en snack, lader jeg mig fortælle. Det smager lækkert – men skal ikke ses som noget synderligt mørt dog.

Rosenkål, andetunger og kugle med smeltet foie gras. Altså, hvor lækkert.

Så går det løs med kanin, svampe og hasselnødder. Og trøfler. I heftige mængder! To trøffeljern bliver nærmest afstemt af tjenerne, og så høvles der ellers løs til den helt store trøffelmedalje.

Åh!

Der spreder sig en fantastisk duft, og Peter/Petra Kanin ender sine dage i fornemt selskab med både trøffel og Krug Collection 1989, som står til 5.000 kroner flasken. En sjælden flaske lader jeg mig fortælle.

Kanin - hvidt kød, men slet ikke så let som kylling. Og trøffel. Meget trøffel!

Finalen ligner en rugbrødsmad – groft sagt. Det er dog ikke, for kalv i flere afskygninger (blandt andet brisler), lidt østers (den fangede jeg ikke helt formen af) og brunet smør går lige i maven. Jeg er sendt til tælling på umanerlig lækker vis.

Et stykke med kalv i flere afskygninger.

Stort tak for årets nok lækreste frokost, for at blive klogere på Krug og det ikke helt nemme fænomen: Årgangschampagne.

You may also like

8 comments

Frederik Kreutzer 13. november 2010 - 07:59

Hold da op en lækker smagning. Krug er fantastisk Champagne og smager hvordan det kombineres med mad på dette niveau, må være en yderst behagelig oplevelse.

Kan sagtens følge dig i at signatur Champagne ofte giver et mere harmonisk og drikkevenligere glas, end de mere komplicerede årgangschampagner.

Reply
Nicolai Klingenberg 15. november 2010 - 09:14

Det er jeg glad for at høre, Frederik. Som sagt er jeg ikke vinanmelder, men jeg forsøger at blive klogere på den ikke helt ukomplicerede verden. Måske er signaturerne i min verden mere “lette” og festlige – men stadig med meget tankevirksomhed og udvikling bag, og det gør dem tilgængelige med en ens oplevelse gang på gang. Uden at det bliver kedeligt. 🙂
Tak for input!

Reply
Kasper Abildgaard 15. november 2010 - 11:18

Krug vintage 1998 er en lækker champage.

Den bedste champagne jeg har smagt må nok være Dom Perignon 1996 – som jeg købte for den nette sum af 800 kr. sidste år (Årets handel 🙂 )

Tag iøvrigt at checke Billecart Salmons roséchampagne ud – det er et fantastisk godt glas.

Reply
Klingenberg 15. november 2010 - 11:28

Lyder godt, Kasper. 🙂 Jeg fik faktisk anbefalet Billecart til ovenstående event af en særdeles vinkyndig og medspisende mand. Og prisen skulle være til at overskue… 🙂

Reply
Kasper Abildgaard 16. november 2010 - 11:53

Prisen er meget overkommelig.
Jeg tror jeg har købt dem til omkring 400,-.

Reply
Klingenberg 16. november 2010 - 12:11

Super – hvor faldt du over den?

Reply
Kasper Abildgaard 17. november 2010 - 11:21

Jeg faldt over den i en lille vinkælder på Vestergade i Århus, hos Jes
http://www.hagelquist.dk/

Jeg tror nok at det er Vinrosen.dk der har importen af Billecart – tag og giv dem et ring. (det var det jeg gjorde)

Reply
Nicolai Klingenberg 17. november 2010 - 19:39

Will do – tak Kasper! :O)

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk