Home Ure En spottet tidsmaskine

En spottet tidsmaskine

written by Nicolai Klingenberg 21. januar 2011
Pin It

Rolex igen-igen. Og her er det en klassisk sag i form af GMT-Master II. Læs med, og bliv klogere på funktionalitet og lidt historie…

Dagens ur - Rolex GMT Master II. Indkøbt i 1992.

Uret er en tidsmaskine i mere end en forstand – det blev oprindelig udviklet i samarbejde med piloterne fra Pan Am Airways for mere end fem årtier siden. Årsagen? Der skulle holdes styr på tidszonerne under lange flyvninger, hvor piloterne kunne passere flere tidszoner.

GMT står i øvrigt for Greenwich Mean Time og er – lidt forkortet – den tidszone, man anvender, når det for eksempel drejer sig om flyvninger, vejrudsigter eller aftaler på tværs af tidszoner – når man taler om GMT tid, så kan tiden altså afvige fra ens hjemland, hvorfor man eventuelt skal lægge en time eller flere til eller fra.

Det skal desuden nævnes, at kransen kan drejes i begge retninger. På en nyere Submariner kan kransen kun drejes i en retning. Formålet er dog også anderledes.

Nå – uret er er monteret med en Jubilee lænke, og hvis du ser på skiven, kan du se, at der er fire visere. Den røde med pilen stiller man på GMT tid (svarer til London-tid), mens de to andre ”normale” time og minut visere stilles på din aktuelle position (Danmark). Hvis du så vil vide, hvad tiden er i et andet land, drejer du lynetten (kransen), så den røde viser står på den destianation/tidszone, du vil aflæse. I videoen herunder kan du blive klogere på, hvordan man sætter tiden:

På close-up fotoet kan du se, at klokken er fem minutter over 12 (om dagen), og den anden tid viser lidt over 3 om natten. Møgsmart når man først har vænnet sig til det. I øvrigt er kransen lavet i flere forskellige variationer og farver alt afhængig af årstallet – her signalerer den sorte del nattid, mens den røde signalerer dagtid.

Nogle får det røde kort, mens andre bruger den røde viser - sekundviseren ser du lidt længere oppe.

Tak for opmærksomheden!

Pin It

You may also like

 • Philip Bo

  Flot ur og fin fortælling.

  Samarbejdet mellem Rolex og Pan Am Airways resulterede i den blå/røde lunette eftersom Pan Am’s logo var blåt og rødt.

  Og det er korrekt at uret blev lavet for kunne holde øje med tidzonerne. Men mere specifikt var det bl.a. fordi piloterne klagede over jet-lag når de skulle flyve frem og tilbage mellem tidszoner, og uret var således et værktøj til at holde øje med hjemme tiden så de kunne planlægge flyvning og søvn derefter.

  Ydermere kan det tilføjes at modellen som du viser bliver kaldet Coca Cola, og den blå/røde bliver kaldt Pepsi.

 • Mads Windeballe

  Det ur har jeg.. Og jeg elsker det 😀

  Endnu en super artikel 🙂

 • Nicolai Klingenberg

  @Philip Bo: Tak for det – og for ekstra info. Godt med lidt ekstra fyld – nu også med Pepsi. 🙂

  @Mads: Tak for det – og pas nu godt på klokkeværket!

 • Philip Bo

  Det er et lækkert ur, dog synes jeg uret gør sig bedre med blå/rød inlay, eller alternativt med det yderst sjældne inlay som er helt blåt (de stammer oprindeligt fra millitær GMT’r). Nogle af de gamle GMT’r har ydermere en helt rød GMT-viser (pånær det selvlysende materiale).

 • Mads Windeballe

  Jeg sys det er lækkert i denne udgave.
  Sys det passer godt til en i min alder(23år).

  Dog er Rolex Daytona i rødguld mit drømmeur.
  Og helt klart et jeg skal eje i mit liv 🙂

 • Philip Bo

  Ja det er bestemt også lækkert, og som med de fleste af Rolex’ modeller kan de bruges af mange aldersgrupper.

  Men hvis vi er ovre i Daytona så vil jeg hellere have fat i en Paul Newman, men det er selvfølgelig også en lidt anden prisklasse, – så er der mange andre Rolex’ som jeg hellere vil have først.

 • Mads Windeballe

  Philip Bo : Hvad Rolex ur ville du ud i? 🙂

 • Mads Windeballe

  Og sorry Hr.Klingenberg, for jeg bruger din blog som “intern-menings-udveksling” 😀

 • Philip Bo

  Jeg mangler i første omgang et ur fra mit fødselsår, 89, er dog i tvivl om, om det skal være endnu en sub eller om jeg skal have en gmt. Derud over tror jeg at jeg skal have en Explorer. Så har jeg de standard modeller som jeg skal have, også tror jeg at jagten går ind på en rød sub 🙂

 • Herligt at se, der er gang i dialogen! Jeg kommer stærkt tilbage! God aften! :€

 • Mads Windeballe

  Lyder som nogle spændende investeringer du skal ud i 😀

  Men ellers så jeg også at Hr.Klingenberg i en tidligere artikel fremviste et fantastisk Patek ur…
  Der slog mit hjerte et ekstra slag 😀