Home Ure En spottet tidsmaskine

En spottet tidsmaskine

written by Nicolai Klingenberg 21. januar 2011
Pin It

Rolex igen-igen. Og her er det en klassisk sag i form af GMT-Master II. Læs med, og bliv klogere på funktionalitet og lidt historie…

Dagens ur - Rolex GMT Master II. Indkøbt i 1992.

Uret er en tidsmaskine i mere end en forstand – det blev oprindelig udviklet i samarbejde med piloterne fra Pan Am Airways for mere end fem årtier siden. Årsagen? Der skulle holdes styr på tidszonerne under lange flyvninger, hvor piloterne kunne passere flere tidszoner.

GMT står i øvrigt for Greenwich Mean Time og er – lidt forkortet – den tidszone, man anvender, når det for eksempel drejer sig om flyvninger, vejrudsigter eller aftaler på tværs af tidszoner – når man taler om GMT tid, så kan tiden altså afvige fra ens hjemland, hvorfor man eventuelt skal lægge en time eller flere til eller fra.

Det skal desuden nævnes, at kransen kan drejes i begge retninger. På en nyere Submariner kan kransen kun drejes i en retning. Formålet er dog også anderledes.

Nå – uret er er monteret med en Jubilee lænke, og hvis du ser på skiven, kan du se, at der er fire visere. Den røde med pilen stiller man på GMT tid (svarer til London-tid), mens de to andre ”normale” time og minut visere stilles på din aktuelle position (Danmark). Hvis du så vil vide, hvad tiden er i et andet land, drejer du lynetten (kransen), så den røde viser står på den destianation/tidszone, du vil aflæse. I videoen herunder kan du blive klogere på, hvordan man sætter tiden:

På close-up fotoet kan du se, at klokken er fem minutter over 12 (om dagen), og den anden tid viser lidt over 3 om natten. Møgsmart når man først har vænnet sig til det. I øvrigt er kransen lavet i flere forskellige variationer og farver alt afhængig af årstallet – her signalerer den sorte del nattid, mens den røde signalerer dagtid.

Nogle får det røde kort, mens andre bruger den røde viser - sekundviseren ser du lidt længere oppe.

Tak for opmærksomheden!

Pin It

You may also like