Home Karismatiske mænd Manden der ville leve i 500 år – del 2 af 2

Manden der ville leve i 500 år – del 2 af 2

by Nicolai Klingenberg

I går kom første del af interviewet med Kurt Klaus på bloggen – fik du ikke læst første del om legenden, kan du begynde i dette indlæg

Den store millimeter
Kurt Klaus er af den gamle skole, hvor computere var ikkeeksisterende, men legenden er skam fulgt med tiden. ”œNår jeg ser på det værktøj, vi bruger i dag, så er der faktisk ikke den store forskel. Lokalerne er blevet mere brugervenlige, og der er da kommet en elektrisk skruetrækker til, som vi bruger til de store skruer på en millimeter (ja, en millimeter er stort i urverdenen), men det er vist også det. Til gengæld er computeren et fantastisk komfortabelt værktøj, der har gjort det nemmere og hurtigere at designe”, lyder det med tilfredshed i stemmen fra Klaus. Og netop design – eller kunst – er i højsædet, når man betragter nogle af urenes værker. ”œSelvom det måske er 40 år siden, vi begyndte at anvende glasbagkasser på urene, er der stadig utallige muligheder for at kreere nogle smukke urdele til værket – ved hjælp af computertegninger”, fortæller Kurt Klaus. Det er da i særdeleshed også mesterværker, der ligger og tikker i form af de utallige ure, som tillader ejere og beundrere i almindelighed at nyde ”˜kunsten’, der til tider er i glas og ramme.

To mænd med mindst én fælles passion, nemlig ure. Boris Becker har i øvrigt lagt navn til et limiteret ur hos IWC, som er produceret i 250 eksemplarer. Modellen hedder Portugieser Chrono Boris Becker og har både grøn skive og rem som en hyldest til det grønne græs på Wimbledon, men også en speciel indgravering på bagsiden. Becker vandt i øvrigt Wimbledon som den yngste nogensinde tilbage i 1985.

Et ur er en ven
Men hvordan betragter man som urmager sine mange kreationer og ure i almindelighed, når man har brugt størstedelen af livet på at sidde foroverbøjet med lup og delikate instrumenter og udvikle finmekanik? Svaret er såre simpelt: ”œDe fleste ure er tidsinstrumenter, men de eksklusive ure er mere end det. Et sådant ur er håndleddets bedste ven. Uret har et hjerte, som er balancen, der sidder inde i værket, og jeg betragter det faktisk som en levende organisme”, filosoferer Klaus. Det er netop på dette område, at den fine urverden (haute horlogerie) differentierer sig fra industrien, for industrien er i almindelighed blevet normaliseret – man bruger, hvad man har, og jo mere standardiseret man kan gøre tingene, jo bedre. Kurt Klaus kan til gengæld gøre, hvad han vil – her er ikke plads til godt nok-løsninger, så kræver et nyt værk en ny skrue, så bliver den nye skrue udviklet og sat i produktion.

Reference IW376204 fra IWC – eller Da Vinci Perpetual Calendar Edition Kurt Klaus, som det også hedder. En hyldest til manden, der har brugt mere end 50 år hos IWC, består i dette tilfælde af 3.000 eksemplarer i stål. Vægten er 142 gram, og funktionerne så mange, at jeg henviser til hjemmesiden www.iwc.com

Definitionen på et godt ur
Det er næsten for nemt, men svaret overrasker dog, da samtalen falder på emnet ”˜et godt ur’. Uanfægtet af IWC’s stolte traditioner og sin egen enorme kunnen vælger Kurt Klaus at slå nogle elementære sandheder fast: ”œEt Swatch-ur til 50 euro er et godt ur, for det holder tiden. Det vigtigste er nemlig, at et ur altid virker, og at det er nøjagtigt! Et ur til 10.000 euro, som taber tid, er ikke et godt ur. Ejeren skal kunne stole på uret, og hos IWC laver vi ure, som vores kunder ved, de kan stole på – uanset om det er ure til 30.000 kroner eller over en million kroner”. Seancen er slut, og Kurt Klaus fortsætter ufortrødent sin rejse til nye lande med en energi, der virker lige så stabil som hans evighedskalender. Måske fordi han inden længe vil bruge mere tid på sin have, sine hunde, sine fugle og sin familie. Tiden er trods alt det dyrebareste her i verden.

En mand i sit rette element – Kurt Klaus har været urmager i en menneskealder, og selvom han for længst har nået pensionsalderen, er han langtfra færdig med urene.

Har du mod på at se et eller flere af IWC modellerne på dit håndled? Så er dette indlæg om IWC’s app sikkert noget for dig.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk