Home Ure Et kig på et Longines Master Collection

Et kig på et Longines Master Collection

written by Nicolai Klingenberg 19. april 2011
Pin It

Du husker måske Longines nyhed fra BaselWorld, som jeg viste for et par indlæg siden? Der var en frækkert med retrogradefunktion, som dansken må vente noget tid på endnu. Til gengæld findes der er en sag, som er i sortiment – og som gør det rigtig godt”¦

Det er fredag den 15. april, klokken er 08.45.02, og chronographen har kørt i over ni timer - alt det og meget mere i samme ur? Læs med, og bliv klogere.

Sagen hører også hjemme i The Longines Master Collection og har det knapt så sexede modelnavn L2.673.4.78.3. Men herfra begynder det så at blive rigtig festligt. Hvorfor? Fordi uret er proppet med funktioner og komplikationer”¦

For under 30.000 kroner får man et ur, der indeholder dato, ugedag, måned, månefase, chronograph og 24 timers indikator. Forvirret? Det var jeg også i begyndelsen, men når sagerne er indstillet korrekt, så spiller det. Okay – månefasen skal jeg lige dobbelttjekke, men det findes der apps til.

Lad mig forsøge at forklare skiven. Ved klokken 12 markeringen finder du uge dag og måned, mens tallene på subdialen (den lille urskive) viser en 30 minutters skala, som kun er i bevægelse, når du aktiverer chrographen (altså stopuret). Læg i øvrigt mærke til de små cirkler, der er graveret – ganske elegant.

En torsdag i april. Tallene uden om? De hører til chronographen og indikerer minutter.

Ved klokken 9 markeringen har du to oplysninger – og to visere. Den yderste viser er en 24 timers indikator – her kan du se, om klokken for eksempel er 4 om natten eller 16 om eftermiddagen, mens den inderste skala (0, 15, 30 og 45) er sekundviseren.

Her kan du se, at klokken er tæt på 20 om aftenen - og sekundviseren viser 31 sekunder.

6 markeringen er den grafiske del af uret, hvor den aktuelle månefase vises. Nyttigt? Det kan diskuteres, men jeg ved, at folk der dykker kan have brug for at kende månefasen, mens ikke dykkende personer blot kan nyde grafikken. Viseren på subdialen indikerer, hvor mange timer chronographen har været i gang – indikatoren går fra 0 til 12 timer med visning af halve og hele timer.

Elegant - jeg synes, at en månefase tilføjer noget helt særligt til et ur. Den lille viser indikerer, at chrnographen har været i sving i cirka 9 timer.

Og så er der lige de store visere. Der er de gænge minut og timevisere (alle er i øvrigt mørkeblå, men det er lidt svært at se på billedet), og sekundviseren har vi været inde på (det var den helt lille på subdialen ved klokken 9 markeringen). Den lange tyde viser hører til chrnographen og er kun aktiv, når chrono’en sættes i gang, og de målte sekunder aflæses alleryderst på urskiven (sekunderne er indekseret med tallene 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 og 60).

Datoen? Den er fræk – og vies næstyderst på skiven. Det er en viser med en lille bue – eller halvmåne om du vil – der peger på den aktuelle dato.

Øverst ser du sekunderne for chronograpen (55, 60 og 5 i dette udsnit), mens datoen er nedenunder (29, 30, 31, 1 og 2) - datoen er fast og bliver indikeret af en viser.

Størrelsen? Den er 40 millimeter. Og passende, hvis du spørger mig. Med glasbagkasse kan du nyde det herlige værk, som styrer alle løjerne, og jeg må slå et slag for, at uret eventuelt vælges med den brune alligatorrem – jeg synes, at elgancen ville gå fløjten med en stållænke. Der er i øvrigt tredelt foldespænde til krybdyrsremmen – og skulle du være uheldig at ryge i baljen, så tåler uret 30 meter vand, men jeg ville ikke anbefale det.

Lur på de vitale dele gennem glasset - men husk ikke at banke på ruden. Det kan fisk i øvrigt heller ikke lide, hvis du har akvarium.

Jeg kunne egentlig godt tænke mig at vide, hvad du synes om funktioner som ovenstående – bruger du de funktioner, som dit ur har? Dato er ret oplagt, men hvad med chronograph? Personligt kan jeg til tider hitte på at aktivere stopuret, når der for eksempel skal koges et æg.

 

Pin It

You may also like