Home Ure Et kig på et Longines Master Collection

Et kig på et Longines Master Collection

by Nicolai Klingenberg

Du husker måske Longines nyhed fra BaselWorld, som jeg viste for et par indlæg siden? Der var en frækkert med retrogradefunktion, som dansken må vente noget tid på endnu. Til gengæld findes der er en sag, som er i sortiment – og som gør det rigtig godt”¦

Det er fredag den 15. april, klokken er 08.45.02, og chronographen har kørt i over ni timer - alt det og meget mere i samme ur? Læs med, og bliv klogere.

Sagen hører også hjemme i The Longines Master Collection og har det knapt så sexede modelnavn L2.673.4.78.3. Men herfra begynder det så at blive rigtig festligt. Hvorfor? Fordi uret er proppet med funktioner og komplikationer”¦

For under 30.000 kroner får man et ur, der indeholder dato, ugedag, måned, månefase, chronograph og 24 timers indikator. Forvirret? Det var jeg også i begyndelsen, men når sagerne er indstillet korrekt, så spiller det. Okay – månefasen skal jeg lige dobbelttjekke, men det findes der apps til.

Lad mig forsøge at forklare skiven. Ved klokken 12 markeringen finder du uge dag og måned, mens tallene på subdialen (den lille urskive) viser en 30 minutters skala, som kun er i bevægelse, når du aktiverer chrographen (altså stopuret). Læg i øvrigt mærke til de små cirkler, der er graveret – ganske elegant.

En torsdag i april. Tallene uden om? De hører til chronographen og indikerer minutter.

Ved klokken 9 markeringen har du to oplysninger – og to visere. Den yderste viser er en 24 timers indikator – her kan du se, om klokken for eksempel er 4 om natten eller 16 om eftermiddagen, mens den inderste skala (0, 15, 30 og 45) er sekundviseren.

Her kan du se, at klokken er tæt på 20 om aftenen - og sekundviseren viser 31 sekunder.

6 markeringen er den grafiske del af uret, hvor den aktuelle månefase vises. Nyttigt? Det kan diskuteres, men jeg ved, at folk der dykker kan have brug for at kende månefasen, mens ikke dykkende personer blot kan nyde grafikken. Viseren på subdialen indikerer, hvor mange timer chronographen har været i gang – indikatoren går fra 0 til 12 timer med visning af halve og hele timer.

Elegant - jeg synes, at en månefase tilføjer noget helt særligt til et ur. Den lille viser indikerer, at chrnographen har været i sving i cirka 9 timer.

Og så er der lige de store visere. Der er de gænge minut og timevisere (alle er i øvrigt mørkeblå, men det er lidt svært at se på billedet), og sekundviseren har vi været inde på (det var den helt lille på subdialen ved klokken 9 markeringen). Den lange tyde viser hører til chrnographen og er kun aktiv, når chrono’en sættes i gang, og de målte sekunder aflæses alleryderst på urskiven (sekunderne er indekseret med tallene 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 og 60).

Datoen? Den er fræk – og vies næstyderst på skiven. Det er en viser med en lille bue – eller halvmåne om du vil – der peger på den aktuelle dato.

Øverst ser du sekunderne for chronograpen (55, 60 og 5 i dette udsnit), mens datoen er nedenunder (29, 30, 31, 1 og 2) - datoen er fast og bliver indikeret af en viser.

Størrelsen? Den er 40 millimeter. Og passende, hvis du spørger mig. Med glasbagkasse kan du nyde det herlige værk, som styrer alle løjerne, og jeg må slå et slag for, at uret eventuelt vælges med den brune alligatorrem – jeg synes, at elgancen ville gå fløjten med en stållænke. Der er i øvrigt tredelt foldespænde til krybdyrsremmen – og skulle du være uheldig at ryge i baljen, så tåler uret 30 meter vand, men jeg ville ikke anbefale det.

Lur på de vitale dele gennem glasset - men husk ikke at banke på ruden. Det kan fisk i øvrigt heller ikke lide, hvis du har akvarium.

Jeg kunne egentlig godt tænke mig at vide, hvad du synes om funktioner som ovenstående – bruger du de funktioner, som dit ur har? Dato er ret oplagt, men hvad med chronograph? Personligt kan jeg til tider hitte på at aktivere stopuret, når der for eksempel skal koges et æg.

 

You may also like

7 comments

Allan 19. april 2011 - 10:16

Det er da et super lækkert ur det der.
Som du også selv berører, så synes jeg det med månefasen ikke er specielt andvendeligt, men tilgængæld ser det rigtig godt ud, og så kan det jo være rart at have noget at blære sig med en gang i mellem. Personligt så ejer jeg ikke et ur med så mange funktioner, kun chronograph, som jeg så tilgængæld også vold-bruger når der laves mad. Det kan dog godt være farligt hvis man er lidt distræt da det ikke bipper 🙂

Reply
Klingenberg 19. april 2011 - 15:45

@Allan: Tak for det! En chrono kan være svært nyttig, når noget skal times. Gad godt eje et ur med mekanisk alarm og minute repeater en dag! 🙂

Reply
Palmvig 19. april 2011 - 17:04

Rigtigt flot ur! Omend jeg ligesom Allan synes at månefase er en smule fesent og unødvendigt. Ville foretrække dato i samme format som ugedag og måned, men når først man har vænnet sig til den ekstra viser, fungerer det sikkert udmærket… Iøvrigt god bonusinfo med prisleje!
I køkkenet har jeg et utal af gadgets, der kan hjælpe med at holde tiden, så der bruger jeg aldrig mine ure… 🙂

Reply
Mads windeballe 19. april 2011 - 18:02

Det er smukt 🙂

Reply
Lars Christensen 19. april 2011 - 18:35

Virkelig lækkert ur, men jeg vil personligt vente på retrograden. Tak for dit indlæg om dette.

Reply
Jonas BvS 19. april 2011 - 23:11

Et dejligt urværk, meget rent og alligevel fyldt med en masse funktioner.

Jeg har dog altid undret mig over hvorfor man putter en 24-timers dial på et ur, det forekommer mig ikke umiddelbart anvendeligt, medmindre man befinder sig indendøre i en pariode på mere end et døgn, i et rum uden vinduer!?

Noget man derimod kunne bruge var en dial eller anden indikator af hvilket uge-nummer man befinder sig i. er man MAC/iPhone bruger har man dog nok allerede affundet sig med at dette ikke tilgængeligt.

Reply
Nicolai Klingenberg 20. april 2011 - 10:16

@Lars: Selv tak – og alt godt kommer jo til den, der venter (på retrograden). 🙂

@Jonas: Jeg mener, det primært er for syns skyld – og fordi man kan. Havde der været en ekstra tidzone i uret, havde det givet mening, så man kunne følge tiden der hjemme, når man er på farten. Og møggod ide med en uge-nummer funktion! Den har jeg ikke tænkt over – det optimale ville være, hvis man kunne gå et par uger frem i tiden, da det typisk er det, man har brug for, når folk spørger til et uge-nummer.

@Palmvig: En to-delt dato kunne være herlig. Hvis det er en af de helt tunge perpetual calenders, som kun skal stilles en gang om året, så koster det en hel del mere… 🙂

Tak for input til alle!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk