Home Gæstebloggere En mand og hans passion for kunst

En mand og hans passion for kunst

by Nicolai Klingenberg

Læserne kommer ofte til orde – både på bloggen og i mailboksen, hvor idéer til indlæg jævnligt tikker ind. I dag handler det om en læser ved navn Peter, som svarer på et og andet om kunst. Peter er nemlig glad for kunst. Samtlige fotos er Peters, og de er i øvrigt skudt – og venligst udlånt – af Sofie Helsted, som du kan læse mere om på denne hjemmeside. Læs resten af indlægget, og blive klogere på, hvad Peter mener.

Selvom sort/hvid kunst er hit hos Peter, findes der også værker med smæk på farverne hos ham.

Hvad betyder kunst for dig?
– Et spark mellem benene på den uforudsete og udfordrende måde. Kunsten giver mulighed for at slukke for den ”œnormale” dagligdagshjerne og udforske eller gå på opdagelse i et parallelt univers, der er fyldt med anderledes tænkende mennesker og mange skøre oplevelser.

Hvornår er noget kunst?
– Når en kunstner har lavet det. Alt er kunst i den rette sammenhæng. Et krøllet A4 ark, der er fotokopieret og sat i en flot ramme, kan være kunst. Eller et gammelt viskestykke, der har hængt ude i regnen, for dernæst at blive malet på bagsiden og prikket hul i kan være kunst”¦

I bogstaveligste forstand er der tale om kunst fra gulv til loft i det Peter'ske hjem.

Hvordan prissætter man kunst?
– Med hjertet og maven primært, ellers i euro, USD og pund.

Hvordan opstod din interesse for kunst?
– Det er svært at svare på.. Nok mest en trang til at kradse i overfladen og fordybe mig i en verden, der er så langt fra det, man til daglig beskæftiger sig med.

Vil du kalde dig selv en samler?
– JA. Og det er en sygdom. Jeg har fjernet alle døre i huset, så der er plads til mere kunst. Hver gang jeg køber et nyt værk, siger jeg til mig selv. Det her er det sidste! Men det er endnu ikke endt sådan – tværtimod.

En dame med neutral mund. Ophængt på hvid væg - og jeg har ingen idé om, hvorvidt der er en, der har siddet model til værket.

Og hvordan ser du på følgende ord sammen: ”œKunst som investering”?
– Det er helt klart en investering, MEN hvis du mener investering, som i aktier, værdipapirer etc., så vil kunst nok være en skidt investering for de fleste

Tænker du derimod på investering på andre niveauer, så er det nok den bedste, man kan lave. Det er et utroligt spændende område, der åbner mange døre til ukendte områder og oplevelser. Folk tror, jeg er tosset, når jeg fortæller om, hvor meget tid, jeg bruger på det.

For mig er det primært en investering i mig selv, og den tid jeg får ud af kunsten. Jeg skal dog ikke lyve, og jeg tror, at enkelte værker og kunstnere kan blive en ganske pæn pensionsopsparing med årene..

Et hjem med kunst - og meget af den. På et tidspunkt løber Peter sikkert tør for plads, og hvad der så skal ske, må tiden vise.

Prøv at færdiggøre sætning: Fotokunst er…
..helt vildt interessant! I begyndelsen kunne jeg ikke se værdien i fotokunst, og jeg opfattede den som pjattet, men med tiden er det for mit vedkommende nok blevet et af de mest interessante områder.  Der er mange rigtig gode muligheder for at købe “billige” værker af de bedste, nye danske kunstnere.

Man kan ofte gå lidt vildere og mere aggressivt til værks i valget af værker, når det kommer til fotokunst. Tykke, nøgne og underlige mennesker med masker på hovedet (søg for eksempel på Albert Grøndhal ) eller gadebørn fra Rusland, som kan være både smukke og mystiske på samme tid.

Et par sort-hvide værker skaber en helt særlig stemning - nogle vil måske mene lidt dyster, men det spiller altså!

Gallerier er en ting – men hvor kan man eller finde ny kunst?
– Der er mange fine websites, men jeg kan også anbefale nyhedsbreve fra gallerier og auktionshuse. Det sværeste er nok at begrænse sig og udvælge. Jeg kan anbefale at tilmelde sig nyhedsbreve hos nogle af de mest anerkendte gallerier i København og ellers bare snuse omkring til ferniseringer.

Man kan kun gætte på, hvad kunstneren har tænkt, når værket er blevet til. Der står i øvrigt Jesus will never get me på værket.

Hvad kendetegner i din verden en god kunstner?
– Han eller hun skal være modig, stædig og konsekvent. En der har sit helt eget “sprog”. Gregor Hildebrandt, der laver værker af Kassette Tape, hvor han har indspillet et musikstykke, klippet og klistret kassettebåndet op på et lærred, passer på den beskrivelse. Ofte er det store fysiske værker, der er meget massive og kraftfulde. Hans “sprog” og metode er ikke som mange af de andres. Han benytter ikke olie eller maling, men selve kassettebåndet. Han er på mange måder helt sin egen.

Drømmekunstværket er for dig”¦?
– Hm – der må jeg nævne nogle stikord, som bliver abstrakt, minimalistisk og sort/hvidt. Gerne et Sergej Jensen eller et Gregor Hildebrandt.

Enhver plads udnyttes - og dørene er sågar fjernet i hjemmet for at give plads til mere.

Er der noget, du mener, vi skal holde særligt øje med?
– Der må jeg nævne nedenstående kunstnere, som jeg også linker til.

Sergej Jensen – Berlin

Gregor Hildebrandt – Berlin

Anja Schworer – Berlin

Og et skønt skævt twist ville være danske Albert Grøndahl.

Tak for ordene, Peter. Har du en passion eller har du mod på at gæsteblogge? så send en mail til nk@my-pleasure.dk

You may also like

3 comments

Anders 10. juni 2011 - 23:12

Lækkert med lidt popkunst på bloggen – Jeg er selv fan af bl.a. Lars Bonde

Reply
Niklas 13. juni 2011 - 18:09

Kristian Touborg er også et besøg værd. Han udstiller i Nice til sommer.

Reply
Klingenberg 14. juni 2011 - 07:55

@Anders: Det var nogle anderledes, men kunstneriske film, jeg faldt over. 🙂 Jeg har aldrig helt forstået, hvordan videokunst skal anvendes, men det var en oplevelse.

@Kristian: Han har nogle fine figurer – var et smut forbi hjemmesiden. Værket Stuck kan jeg godt lide!

Tak for links til begge!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.