Home Pindemadder Linie Aquavit bød til gilde i Oslo

Linie Aquavit bød til gilde i Oslo

by Nicolai Klingenberg

Af og til er man heldig, og af og til var for nylig, hvor jeg tog  til Oslo for at overvære Linie Aquavit 2011, hvor unge kokke- og bartendertalenter fra Norden dyster om hæderspriser og anerkendelse. Ved min side, havde jeg fotograf Martin Kaufmann, som har skudt samtlige fotos.

Træskilt i den nye bydel. Velkommen til tjuvholmen sjømagasin. Og til Linie Award 2011.

Ramasjangen fandt sted i den nye bydel Bjørvika (tak til Steffen for den information), og mere end 200 spændte gæster var klar til at indtage tjuvholmen sjømagasin ved tidlig aftenstund. Jeg var spændt – bevares – men jeg skal love for, at arrangementet overgik mine forventninger.

To minutter senere var der fuldt hus.

Der var tænkt på det hele – lige fra teknikken, der bestod af live-tv til de opstillede storskærme til underholdning og herlig mad så klart. En svært alternativ velkomstdrink med Linie Aquavit og Champagne (!) gled ned i takt med, der blev trykket hænder med et par kendte ansigter fra både Arcus (det er sprithuset) og en finne, der går under navnet guldpiraten, som sidst blev set i Cognac.

Året vel nok særeste velkomstdrink med Champagne, friskpresset citron, sukkerlage og Linie.

Velkomstdrinken blev ledsaget af det bedste fra havet i fine indpakninger – stegt, norsk kongekrabbe med herlig dip, røget laks på rugbrød, suppeshots på aquavit og hummer, men også en herlig omgang røget ål med rødbeder. Alt sammen indtaget under halvkølig Oslo aftenhimmel. Lige ned til vandet.

Grådig hånd smager på laksesnitter.

Aftenens bedste pindermadder - indbagt hummer med lækker dip.

Pling-pling og så til bords. En bordplan og 200 seatings vakte ingen problemer, og knapt havde vi sat os, før der var kom en ny drink til bordet – endnu en sag, hvor aquavitten spillede en væsentlig rolle, men denne gang var den rigtig velsmagende.

Velkomst drink nummer to - den kan anbefales. Opskriften? Den får du her: 4 cl Linie Aquavit, 4 cl Belvoir Elderflower Cordial og 1 cl friskpresset citron. Tilsæt knust is og server i et old fashioned glas. Navnet er 1805.

Tre retter ventede nu forude, og heriblandt var sidste års vinderret at finde – og den er af dansk karakter. Tommy Friis fra Molskroen løb af med sejren, da han sammensatte hovedretten, som du får at se lige om lidt. Vi lagde nemlig ud med en omgang letsyltet makrel med forårsgrøntsager med blandt andet youghurtdressing med frisk peberrod. Det fungerede, skulle jeg hilse at sige.

Aftenens smukkeste ret - det er den med makrellen.

Første ret forlader bordet, og det er tid til underholdning. En konferencier – jo, jo her var ikke sparet på noget – byder velkommen til Norges troubadour nummer ét Jarle Bernhoft, som forstår at sætte skub i løjerne. Han har i øvrigt været flittigt spillet på den danske radio, så hvis du synes, navnet klinger velkendt, har du ret.

Jarle Bernhoft - feel good maestro og rhytm king.

Alt i mens vi bliver underholdt og spiser godt, bliver der knoklet i køkkenet, hvor de unge kokke fra Danmark, Norge, Sverige og Finland bikser rundt med potter og pander. De er her ikke for sjov, men for at vinde. Der er ligeledes indført et nyt tiltag til Linie Award, og det er cocktailkonkurrencen – duellerende fra samme lande skal senere blande drinks, hvor den Linie’en skal indgå. Fra Danmark har vi Nick fra 1105 med…

Danske Nick fra 1105.

Der voteres og diskuteres...

2010-vinderretten kommer til bordet, og her er det er fusion mellem laks og torsk. Laksen er bagt ind i en torskefars, og det fungerer altså – Tommy Friis fra den danske Molskroen imponerede ikke kun bordene, men også sidste års jury, hvorfor han også vandt. En gel af Linie Aquavit, en klat tyttebær og en halv-spicy karamelsauce ledsager også retten.

En vinder - laks i torskefars. En fiskepuf om man vil.

Mere musik og underholdning. Stemningen stiger, folk er glade, og der mangler intet i hverken glas, på tallerkener eller på repertoiret. Dommerne? De har travlt med at votere i både mad og cocktail kategorierne.

Thomas Pasfall var med juryen - og han står i øvrigt bag Munkebo Kro, hvor jeg har været.

Desserten er en cheese cake, og endnu en gang er regler fulgt – Linie Aquavitten bør være en væsentlig del af alle retter, og det hænger selvsagt sammen med, at det er ”husets” konkurrence.

Cheesecake - med lidt is på siden.

Man kan mene, hvad man vil om den slags tiltag, men jeg synes det fungerer – lige med undtagelse af den første velkomstdrink. Man skal jo ikke tage det for lov, men nærmere som en fin oplevelse, når sådanne konceptuelle arrangementer ser dagens lys. Og så er der i øvrigt kroner, øre og en juryplads på spil til de unge kokke, og det giver mening.

En kommmende vinder - men det ved han ikke endnu...

Danmark stikker desværre ikke af med nogen 1. pladser i år, men et jurymedlem fortalte mig, at Nick fra 1105 kunne have vundet, hvis hans drink ikke var blevet fortyndet. Rådet er hermed givet videre.

Patrick Hassel fra Thornströms Kök i Göteborg - vinderen!

Musikken fortsætter, der kan smages på, hvad man nu lyster, og aftenen lakker så småt mod sin ende. En glad vinder springer i baljen, og der klappes. Tak for i aften.

Halvor Digernes fra baren "Fuglen" i Oslo fejrer sin sejr.

You may also like

5 comments

Jacob V 28. juni 2011 - 19:23

En lidt off topic kommentar: Super billeder! Det sidste af dem er en vinder! *thumbs up*

Reply
mads 28. juni 2011 - 22:34

Jeg giver jacob V ret, super gode billeder, lige en tand skarpere end normalt..hvad er den hemmelige ingredients ?

Reply
Nicolai Klingenberg 28. juni 2011 - 22:36

@Jacob og Mads: Tak for ordene – fjerde linje, 1. afsnit = Martin Kaufmann. Superdygtig fotograf – læs mere her:

http://www.martinkaufmann.dk/

Reply
Steffen Hornbeck 29. juni 2011 - 09:13

Super god reportage- som at være der selv-næsten….
Steffen-HJ

Reply
Martin 18. juli 2011 - 10:17

Skøn aften og dejligt at se billederne i brug 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk