Af og til er man heldig, og af og til var for nylig, hvor jeg tog til Oslo for at overvære Linie Aquavit 2011, hvor unge kokke- og bartendertalenter fra Norden dyster om hæderspriser og anerkendelse. Ved min side, havde jeg fotograf Martin Kaufmann, som har skudt samtlige fotos.
Ramasjangen fandt sted i den nye bydel Bjørvika (tak til Steffen for den information), og mere end 200 spændte gæster var klar til at indtage tjuvholmen sjømagasin ved tidlig aftenstund. Jeg var spændt – bevares – men jeg skal love for, at arrangementet overgik mine forventninger.
Der var tænkt på det hele – lige fra teknikken, der bestod af live-tv til de opstillede storskærme til underholdning og herlig mad så klart. En svært alternativ velkomstdrink med Linie Aquavit og Champagne (!) gled ned i takt med, der blev trykket hænder med et par kendte ansigter fra både Arcus (det er sprithuset) og en finne, der går under navnet guldpiraten, som sidst blev set i Cognac.
Velkomstdrinken blev ledsaget af det bedste fra havet i fine indpakninger – stegt, norsk kongekrabbe med herlig dip, røget laks på rugbrød, suppeshots på aquavit og hummer, men også en herlig omgang røget ål med rødbeder. Alt sammen indtaget under halvkølig Oslo aftenhimmel. Lige ned til vandet.
Pling-pling og så til bords. En bordplan og 200 seatings vakte ingen problemer, og knapt havde vi sat os, før der var kom en ny drink til bordet – endnu en sag, hvor aquavitten spillede en væsentlig rolle, men denne gang var den rigtig velsmagende.

Velkomst drink nummer to - den kan anbefales. Opskriften? Den får du her: 4 cl Linie Aquavit, 4 cl Belvoir Elderflower Cordial og 1 cl friskpresset citron. Tilsæt knust is og server i et old fashioned glas. Navnet er 1805.
Tre retter ventede nu forude, og heriblandt var sidste års vinderret at finde – og den er af dansk karakter. Tommy Friis fra Molskroen løb af med sejren, da han sammensatte hovedretten, som du får at se lige om lidt. Vi lagde nemlig ud med en omgang letsyltet makrel med forårsgrøntsager med blandt andet youghurtdressing med frisk peberrod. Det fungerede, skulle jeg hilse at sige.
Første ret forlader bordet, og det er tid til underholdning. En konferencier – jo, jo her var ikke sparet på noget – byder velkommen til Norges troubadour nummer ét Jarle Bernhoft, som forstår at sætte skub i løjerne. Han har i øvrigt været flittigt spillet på den danske radio, så hvis du synes, navnet klinger velkendt, har du ret.
Alt i mens vi bliver underholdt og spiser godt, bliver der knoklet i køkkenet, hvor de unge kokke fra Danmark, Norge, Sverige og Finland bikser rundt med potter og pander. De er her ikke for sjov, men for at vinde. Der er ligeledes indført et nyt tiltag til Linie Award, og det er cocktailkonkurrencen – duellerende fra samme lande skal senere blande drinks, hvor den Linie’en skal indgå. Fra Danmark har vi Nick fra 1105 med…
2010-vinderretten kommer til bordet, og her er det er fusion mellem laks og torsk. Laksen er bagt ind i en torskefars, og det fungerer altså – Tommy Friis fra den danske Molskroen imponerede ikke kun bordene, men også sidste års jury, hvorfor han også vandt. En gel af Linie Aquavit, en klat tyttebær og en halv-spicy karamelsauce ledsager også retten.
Mere musik og underholdning. Stemningen stiger, folk er glade, og der mangler intet i hverken glas, på tallerkener eller på repertoiret. Dommerne? De har travlt med at votere i både mad og cocktail kategorierne.
Desserten er en cheese cake, og endnu en gang er regler fulgt – Linie Aquavitten bør være en væsentlig del af alle retter, og det hænger selvsagt sammen med, at det er ”husets” konkurrence.
Man kan mene, hvad man vil om den slags tiltag, men jeg synes det fungerer – lige med undtagelse af den første velkomstdrink. Man skal jo ikke tage det for lov, men nærmere som en fin oplevelse, når sådanne konceptuelle arrangementer ser dagens lys. Og så er der i øvrigt kroner, øre og en juryplads på spil til de unge kokke, og det giver mening.
Danmark stikker desværre ikke af med nogen 1. pladser i år, men et jurymedlem fortalte mig, at Nick fra 1105 kunne have vundet, hvis hans drink ikke var blevet fortyndet. Rådet er hermed givet videre.
Musikken fortsætter, der kan smages på, hvad man nu lyster, og aftenen lakker så småt mod sin ende. En glad vinder springer i baljen, og der klappes. Tak for i aften.
5 comments
En lidt off topic kommentar: Super billeder! Det sidste af dem er en vinder! *thumbs up*
Jeg giver jacob V ret, super gode billeder, lige en tand skarpere end normalt..hvad er den hemmelige ingredients ?
@Jacob og Mads: Tak for ordene – fjerde linje, 1. afsnit = Martin Kaufmann. Superdygtig fotograf – læs mere her:
http://www.martinkaufmann.dk/
Super god reportage- som at være der selv-næsten….
Steffen-HJ
Skøn aften og dejligt at se billederne i brug 🙂