Home Grej & grooming Solbrilleguide – det bør enhver mand vide

Solbrilleguide – det bør enhver mand vide

written by Nicolai Klingenberg 19. juli 2011
Pin It

I et nyligt nummer af Luxury Aficionados læste jeg Kristian Haagens artikel om Profil Optik i Hellerup – de havde fået en limiteret Steve McQueen brille hjem – den var dog væk lige så hurtigt, som den kom til landet. Og nu er den udsolgt world-wide. En læser skrev til mig og ville høre, om vi ikke kunne få lidt input om solbriller, så hvorfor ikke slå to fluer med et smæk. Dagens indlæg handler om mænd og solbriller, hvad mænd skal vide om “briller”, men også lidt om herreikoner, som formår at være solbriller med stil. Jeg har stillet spørgsmålene – og Stig Mikkelsen fra 2900-afdelingen af Profil Optik har svaret.

Hr. Cool - også kendt som Steve McQueen - iført herlig solbrille. Foto: Persol.com

Hvad skal enhver mand vide om solbriller?
– Enhver mand bør sammenligne solbrillerne med armbåndsuret. Solbrillerne er et udryk for, at man er med på moden. Solbriller til mænd er blevet accessories på højde med ure, fyldepenne, sko og lignende.

Derudover skal solbriller hellere afspejle personens udseende end tøjstil, men der kan dog være sammenfald mellem de to elementer. Vil man afspejle en afslappet stil, passer et par Ray Ban godt, og er man den lidt mere sporty type er Oakley nok et bedre valg. Underspillet elegance kunne være Tom Ford.

Hvad hælder du personligt til – en klassisk solbrille eller en ny hver sæson?
– Personligt hælder jeg til et par klassiske Persol og har selv en Roadser Edition. En klassisk Ray Ban Aviator med brune graduerede glas er også fede.

Jeg er desuden fortaler for,  at solbrillesamlingen bør udvides hver sæson – så får man også noget mere at vælge i mellem. Du kan egentlig sammenligne det med at have flere ure og sko.

Et god bud på en klassiker - Ray-Ban Aviator. Foto: Snuppet fra Ray-Ban.com

Er der noget, der skal matche solbrillernes farve på fx stængerne?
– Materiale må gerne matche f.eks. materiale på uret, eller hos kvinder, deres valg af smykker.

Hvad har været årets solbrillehit?
– Årets hit har helt sikkert været Persols Steve McQueen Limited Edition. Det er den klassiske og foldbare solbrille fra 1970’erne, og vi havde folk på venteliste til det begrænset antal vi fik. Kommer det til antallet af solgte solbriller, har Ray Bans Aviator modeller været årets hit hos alle aldersgrupper.

Udsolgt world wide - og det forstår jeg. Den gad jeg virkelig godt eje. Foto: Persol.com

Hvad kendetegner et par gode solbriller?                
– Et par gode solbriller kendetegnes af stelmateriale, f.eks. titanium og efterfølgende valg af glasmateriale f.eks. polaroid-mineralglas, som er noget af det bedste pga. den unikke farvegengivelse.

Lidt kornet, men enormt fedt. Jack Nicholson i Easy Rider. Foto: Wikipedia.

Hvordan vælger man et par solbriller, der passer til ens ansigtsform?
– Man vælger solbriller til ansigtet efter hårfarve, ansigtsgeometri og eventuelt efter øjenfarve. Har man eksempelvis et langt ansigt, skal man ikke vælge solbriller, der er for brede, idet det gør ansigtet endnu længere.

Det kunne ligne et "self shooter" motiv, men den slags var vist ikke så kendt på Steve McQueens tid. Foto: Persol.com

Hvor skal solbrillen placeres, når den ikke sidder på næsen?
– Når solbrillen ikke sidder på næsen placeres den typisk i håret, men mange mænd holder tit solbrillerne i hånden som en slags accesories. eller også lægges de på caféborde som bevis på, at man er “up to date” med de fedeste af slagsen …

Ligger du inde med sådan en sag her? Så hører jeg meget gerne fra dig! Foto: Persol.com

Hvad er den største fejl, mænd begår, når de køber solbriller?
– Jeg tror, at den største fejl mænd begår, er, at de lader kvinderne bestemme, hvad der er cool. Man(d) bør vælge ud fra historie i solbrillen, links til personligheder, og så selvfølgelig også det designmæssige og funktionelle. Find din egen stil, og glæd dig hver eneste gang, du iklæder dig din yndlingssolbrille….

Således ser coolness ud som kød og blod. Foto: Persol.com

Hvem er i følge dig den mest karismatiske mandlige solbrillebærer til dato?
– De til dato mest karismatiske mandlige solbrillebærer er Steve McQueen og Jack Nicholson, men også Daniel Craig, der bærer en fed Tom Ford solbrille i Bond filmen ”Quantum of Solace” og er super cool.

Tom Ford lavede denne særlige brille til Daniel Craig, da han spillede Bond i Quantum of Solace.

Sværger du til et par solbriller eller flere? Er der andet vi skal huske, når det kommer til solbriller? Og ved du, hvor man kan få fingre i Steve McQueen brillen? Kommentarfeltet er åbent.

 

Pin It

You may also like

 • Steffen

  Jeg må indrømme, at jeg undre mig lidt her, hvorfor er det, at historie i solbrillen, links til personligheder, bliver fremhævet frem for design, kvalitet og faktummet om de passer til ens ansigtsform, da de 3 ting er klart vigtigere i min verden, end at man ligner en kendis.

  Jeg synes godt, at der kunne havde været mere fokus på, hvad man skal kigge efter angående ansigtsform og gyldenregler etc.

  Efter at have været igennem et utal af briller, som alle er faldet fra hinanden, har jeg nu et par helt klassiske Oliver Peoples Altman med Polariseret linser.

 • Jacob V

  Super fede solglasögon fra Tom Ford!

 • Anonym

  Det var egentlig nogle helt åbne spørgsmål, som har skabt fokus. Jeg skal se, om jeg kan lave en opfølger ved lejlighed. Og hvis der er nogle konkrete bud på spørgsmål, modtages de gerne. Steffen – du kan uploade et foto af dine solbriller i kommentarfeltet – er du frisk? 🙂
  Tak for feedback!

 • Steffen

  Jeg kan åbenbart ikke finde ud af, at tage billeder af solbriller, men mine er magen til den brille.

  Angående spørgsmål, så tænker jeg noget angående ansigtsform, (bred/smal/skæv) næse og om der er forskel på hvordan brillen skal sidde, på henholdsvis mænd og kvinder f.eks. må de dække brynene eller ej (i følge der hvor jeg købte mine, så var det ja hos kvinder og nej hos mænd.) etc.

  Nu det er en design/livsstils blog, kunne noget om moden i solbriller i gennem tiden og et bud på hvad fremtiden bringer og være et bud.

 • Laursen B

  Wuup wuup!

 • Morten-klitgaard

  Jeg gætter på at trenden går i retning af mere og mere eksklusive håndlavede briller i eksklusive materialer…. Chrome Hearts er igang med stel lavet af ibenholt og hvad ved jeg. Briller i 10-15-20.000 kroners klassen.

 • Nicolaj_N

  Min egen solbrille-samling indeholder Ray Ban Aviator og Wayfarer samt et par tidløse Marc Jacobs. Til cykelturene monteres et par Oakley Radar som vel er det tætteste man kommer på en “klassiker” indenfor sports-brilletter 🙂

 • Anonym

  Cool – tak Steffen. Det kunne netop være sjovt at gøre sig nogle tanker om, hvorvidt de briller, der er klassikere nu, bliver ved med at være det. Og hvad det er, der gør, at “noget er en klassiker”. Jeg skal se, hvad jeg kan gøre. Tak.

 • Anonym

  Det er pebret – men der kan der være noget om. 🙂 Jeg er tilhænger af enten en klassiker fra fx Ray-Ban a la min Clubmaster eller noget limiteret a la Stece McQueen. Jeg tror dog ikke, jeg kunne forestille mig at bladre 10.000 kroner af. Åbent spørgsmål: Hvor meget vil du maks give for et par solbriller?

 • Anonym

  Fedt! Du nåede det vist, Laursen! Hvor fandt du dine?

 • Morten-klitgaard

  mine CH Boink står til 999 USD på Ebay nu – Retail var vidst 1399 USD. Herhjemme – I omegnen af 8500 incl told + moms. Jeg fik mine til en SVINEGOD pris. At de så tilmed er gået hen og blevet “collectors item” gør dem kun lidt sjovere. Jeg er ret lun på et par Louis Vuitton Evidence til 3500, men kunne også gå all in på et par LV Millionaires – Og så er vi på en 10-15K. Kunne jeg godt komme i tanke om at kaste efter et par fede “shades”

 • KasperK

  Jeg fandt den limiterede 714eren i sort på Ebay til 288$ venter spændt på ankomst.. Har dog allerede købt en enkelt brille i år. Nemlig denne Possession Pilote i brun acetat fra LV.

 • Claes

  Fed artikel Nicolai! Steve McQueen er et stilikon, som alle moderigtige mænd burde studere nærmere. Persol 0714 er en super cool solbrille, også selv om, at optikerne fraråder at bære blå glas, som er utrolig usunde for øjnene.

  Persol producerer ikke længere modellen 0714 med blå glas, men som det fremgår af kommentarene her, så er det stadig muligt at opdrive dem rundt omkring. – Der er nemlig mange solbrille-shops, som har fået produceret specielle blå glas, som kan isættes, hvis man ønsker det. Alternativt kan man selv besøge en optiker og bede om blå glas, men der skal man regne med at slippe ca. 500,- kr.

  Læs mere omkring moderigtige og populære solbriller på: http://www.solbriller.nu.

 • Anonym

  Tak, Claes. Jeg røg på en Steve Mc brille – til lidt overpris, men som en læser skrev: Det koster at fyre med mahogni. Spændende tanke med at pimpe sine briller med blå glas. Ville dog ikke gøre det på noget, der i forvejen var limiteret. 🙂

 • Jesmo

  Rayban – selvfølgelig 🙂

  Jesper

  http://somo-art.dk

 • Anonym

  Og hvilken model? 🙂

 • Thomas

  Prøv også at se på de mange lækre modeller fra TAG Heuer Eyewear eller Randolph Engineering.