Det næstsidste stop på tour de Sverige runden hedder Kronovalls Vinslott, og historien om slottet kan ikke sådan lige mokkes ind i et indlæg, så der bliver tale om et par højdepunkter. Og en pizza.
Notatblokken blev taget flittigt i brug, da guide Frederik viser omkring – han ved det meste om stedet, og det er ikke kedelig sager, der er foregået. For eksempel har der været en ejerstrid for et par hundrede år siden, da et par brødre huserede på slottet – de yngste ville have den ældste ud, så de kunne få deres private ”mansion” til fester og dekadente kom-sammener, men således endte det dog ikke.

Synes du den gamle brændeovn er for lav? Så er det fordi, den er fra før ombygning, hvor man også hævede loftet.
I 1896 bygges slottet helt og aldeles om – de daværende ejer får opført en bygning et langt stenkast fra slottet, hvor de skal bo i de næste par år, men der bygges fløje på slottet – og en ekstra etage tilføres. 100 år efter skænkes Kronovall til en styrelse, som overtager den ikke billige drift af stedet. Greven og grevinden, som skænker stedet, bor dog stadig på matriklen i deres egen fløj. Og så er der lige det med rum og møblement – her findes sager med tæt på 200 år på bagen, som bruges flittigt. Altså ikke noget museumshalløj med nix-pille faktor, når der er bryllup, fest eller konference med eventuel overnatning i et af de 15 værelser.
Titlen ”vinslott” er i øvrigt blevet knyttet til stedet, efter Åkesson Vin lejede sig ind på slottet medio 90’erne. Der arrangeres guidede ture i kælderen, hvor de besøgende kan få tips og viden om vin – eller smage på nogle af de flasker, der ligger på stedet. Blandt andet ”råvin” fra Champagne, som ligger på flaske i slottets kælder, indtil de skal sælges som mousserende vin.

Så går turen i den ældgamle kælder, som stadig formår at levere to væsentlige elementer: Kølighed og mørke.
Kælderen kan dateres tilbage til 1700-tallet, hvor man brugte den til opbevaring af is, som blev hentet fra voldgraven, når vinterens temperaturer frøs vandet til is – fra kælderen blev isen af og til solgt, når velhavere skulle have gilde, for frossent vand var i den grad ekstravagant og luksuriøst.

Her er sagerne så - en svensk-fransk Champagne, uden den må hedde således. Når en ny vin frigives, kommer en et nyt mønster på flasken.
Rundvisningen er ved at være overstået, men der er en frokost til gode. Ikke noget med hvide duge og den slags, men i stedet en solid bænk med integreret bord, hvor en pizza kommer til. Jeg fandt aldrig ud af, hvorfor et ”vinslot” serverer pizza, men måske det hænger sammen med, at det er en evig vinder i manges bøger. Bagt i stenovn, som skal fyres op i en uge for at blive ordentlig varm ved sæsonstart, og udstyret med grov pesto, oliven, champignoner og lufttørret skinke og topsprød bund.
Bonusinfo: Det spøger faktisk på Kronovalls Vinslott. Isabel, der engang boede på slottet, skulle besøge sin elsker en kold nat, hvor hun krydsede voldgraven. Isen holdt dog ikke, og hun døde efter kort tid i det kolde vand. Hun ses fra tid til anden og skulle i øvrigt være et venligt gemyt. Du finder Kronovalls Vinslott her, hvis du vil vide mere.
2 comments
Det ser lækkert ud – og meget romantisk! Også selv om de serverer pizza 😉
Korrekt – de slår sig også på bryllupper. Dog uden pizza som standardspise. 🙂 Der er god mad at komme efter, men det er en anden historie – og nu blev vi ikke bespist til aften på stedet, så den del kan jeg ikke uddybe. 🙂