Home PindemadderBobler Champagne og cigarer til Nytår – det skal du nyde

Champagne og cigarer til Nytår – det skal du nyde

by Nicolai Klingenberg

Der er ganske få dage til “årets” fest. I dag skal det handle om, hvad et par fagfolk mener, du kan nyde, når det kommer til C&C – altså Champagne & Cigarer. Jeg har taget kontakt til cigarredaktør Philippe Hupp, som jeg var i dialog med sidste år. Han ved en del om cigarer, men det gør Ulrik Hansen fra Scandinavian Tobacco Group også – det er i øvrigt dem, der kommer med cigarer til herreventen. Champagnen har jeg konfereret med Lars Andersson omkring – og han har sågar tilbud på gode brands. Men nu til et par Q&A’s.

Har du fundet ud af, hvad du skal nyde? Og hvad bør man vide, når det kommer til cigarer og kvinder samt kransekage og Champagne? Læs med - og blive klogere.

Cigarer og Nytårsaften i følge Philippe Hupp:

What will you be smoking for New Years?
– I never decide in advance what I am going to smoke. It will depend on my mood.

What cigar should a man smoke if he normally doesn’t smoke?
– A relatively short cigar, not too strong. A Sancho Panza Nonplus would be a good choice. With its chocolate notes, it’s very easy to smoke.

Her er det manden, der ved så godt som alt som cigarer, Philippe Hupp. Ham mødte jeg på en rejse til Gstaad i julen 2010. En lun, humoristisk og underholdende mand. Foto: Jean-Daniel Sudres

What Champagnes can you recomend?
– I will be drinking Pol Roger. Their non-vintage is – to my taste – among the very best, and their Winston Churchill cuvée is just extraordinary. (They named it after Churchill because it was his favorite champagne)

What kind of a cigar should one offer to a lady?
– To a lady, I would offer a cigar like a Palmas Extra (Hoyo de Monterrey) which is elegant and gentle enough or, if she likes stronger stuff, a Montecarlos (Pol Larragana) or a Lanceros (Cohiba)

Forrygende foto fra en af Monsieur Hupps talrige rejser. Foto: Philippe Hupp

What is the biggest mistake when it comes to cigars and new years eve?
– Biggest mistake ? Probably lighting a double corona at 2 am while your lady has other plans in mind…

Cigarer og Nytårsaften i følge Ulrik Hansen fra Scandinavian Tobacco Group:

Hvad skal en normal ikke-rygende mand sætte fut i Nytårsaften, hvis han gerne vil ryge en cigar?
– Hvis man ikke normalt ryger, vil det være bedst at starte med noget mildt – typisk en cigar fra den Dominikanske Republik. Gode eksempler på en sådan, kunne være mærker som Macanudo, Davidoff eller Playboy (selvom den sidste er lidt tacky)

Har du set den før? Det er fordi, det cigaren, vi skal nyde til Sinful Suburban eventen. Hvis du altså har tilmeldt dig.

Hvilken type alkohol vil I anbefale, at man nyder til en cigar?
– Til en mild cigar skal man holde sig til en lavere alkoholprocent, hvis man virkelig vil nyde cigaren. Den store klassiker er portvin, som altid er dejlig med eller uden cigar. Drikke med bobler har det dog lidt svært med cigarer, men hvis man alligevel kommer op i de højere procentlag, så vil jeg helst anbefale mørk rom. Ikke kun fordi de oprinder fra de samme lande som cigarerne, men mest fordi den kraftige sødme i rommen er med til at underbyge smagen i cigaren.

Hvis man skal byde sin kvinde på en cigar, hvilken slags kan det så være?
– Desværre er der en fejlagtig tendens til at byde kvinder lange tynde cigarer, hvilket er til dels er forståeligt, da det ser feminint ud. Problemet er dog, at en tynd cigar altid vil være stærkere end en de store kanonslag. Årsagen til dette er, at man suger samme mængde luft igennem cigaren uanset tykkelsen, og derfor vil lufstrømmen i den tynde være væsentlig stærkere og cigaren vil derved let brænde varm og bitter. Tag hellere en corona eller større af Dominikansk oprindelse, således at det kvindelig selskab får en god oplevelse. Der kan også være en vis visuel fascination i at se en kvinde ryge en stor cigar(!)

Hvad er aller vigtigst at huske den 31.12, når det kommer til Cigarer?
– Er man uøvet cigarryger, så må det første råd være: Lad være med at inhalere! Ellers slutter aftenen brat. Derudover at er det vigtigste at tage sig tid til at nyde sin cigar og ikke blot at bruge den som antændelsesmiddel til fyrværkeri.
Champagnebudene til Nytårsaften – plus lidt ekstra info.
Intet nytår – eller måske nærmere ingen weekend – uden Champagne. Et mantra jeg forsøger at overholde. Men nu er det Nytårsaften, og i den forbindelse bad jeg Champagneprinsen fra Sølvgade a.k.a. Lars Andersson fra Winetrader.dk om at svare på lidt spørgsmål desangående de famøse bobler.

Lars – nytåret står for døren og via en anden kilde har vi fået styr på cigarerne. Hvilke Champagner skal du drikke i år? Og hvad skal de parres med?
– I år skal jeg drikke Champagne fra vores nye Champagneargentur Le Mesnil, jeg har lagt en 1990 i magnum på køl. Det skal bruge til velkomstdrik, samt vidreføres til forret som er Hummer.

En bette en. Dem må vi vist have flere af.

Et hurtigt bud på tre retter og dertilhørende Champagner?
– Hummer/ Le Mesnil 1990 oplagt da det er mit eget valgt i år, Klassikerne er selvfølelig Østers og Champagner, her her er det vigtig at vælge en Extra brut Champagne et godt bud kunne være fra Pascal Doquet.  Oksekød og Champagne kan være svært, men jeg ville evt sætte en flasker Egly-Ouriet Blanc de Noir.

Hvad kan vi se frem til af 2012 nyheder hos Winetrader på Champagnehylderne?
– Nyheder i 2012 bliver bla Piper-Heidsieck/Charles Heidsieck, David Léclapart, Guy Charlemagne, samt et par overaskelser i løbet af året. (vi har endvidere planer om at lukke lidt mere op for skattekammerat og tilbyde nogle af vores ældste og mest sjældende Champagner)

En flaske Laurent Perrier anno 1953 - fra dengang man ikke brugte bindestreg i navnet. Spottet hos Winetrader.dk

Er det plat at sable en Champagne nytårsaften?
– Bruger det stort set aldrig, syntes dog at ved særlige lejligheder at det kan være meget sjovt, problemet er at der går for meget god Champagne til spilde.

Husker du en særlig nytårsaften på grund af en Champagneoplevlese?
– Sidste år var helt fantastisk, vi drak en Magnum 1961 Bollinger RD, til dato en af de bedste oplevelser.

1961 - en Bollinger i øvrigt. Og en sådan sag blev nydt sidste år af Andersson.

Hvilken Champagne har du gemt til dig selv, som skal åbne på en særlig Nytårsaften?
– Jeg har bla gemt nogle gamle Dom Perignon i magnum, bla 1969 & 1971 Rose, samt et par Salon´er fra 1969 (de skal drikkes når finanskrisen er slut ha-ha).

Hvis man ikke er til sød-med-sød på til kransekagen, hvad kan du så anbefale?
– Drop Champagnen til kransekagen eller drop kransekagen og drik Champagenen. (syntes at det er håbløs at bruge tid på at finde frem til nogen bobler som i mine øjne aldrig kommer til at fungere sammen med noget så godt som hjemmelavet kransekage).

Kransekage eller Champagne? Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge...

Der er noget med, du har et tilbud på nogle bobler – skal vi lige få den på plads sådan helt afslutningsvis?
– I år har vi bla Dom Perignon 1999 i gaveæske til 849,-, Dom Perignon 1993 Magnum i gaveæske til 2495,-, samt Le Mesnil Grand Cru til 275, blot for at nævne et par stykker, men vi er som altid frisk på en god handel på det meste af vores sortiment.

Servicemeddelelse: Lars har i denne uge åbent onsdag (i dag), torsdag og fredag fra klokken 10 til 18 og lørdag den 31. fra klokken 10 til 15.

Skal du lige vide lidt mere om cigarer? Så læs de 17 informationsrige tips fra Hr. Hupp her på My-Pleasure.

Personligt? Jeg skal blandt andet forsøge mig med den velkendte Laurent-Perrier (måske en vintage anno 2002), men også cigaren og flasken fra introfoet: Francis Boulard Rosé Extra Brut og røg i form af Avo Uvezian Notturno. Simpelthen fordi jeg havde den på lager.

Hvad påtænker du at nyde?

You may also like

4 comments

Simon Hedegaard 28. december 2011 - 00:31

Spotter man et Hublot på billede nr 7 (Bollinger ’61) 😀 !?

Drikker ikke noget specielt nytårs aften, da promillen oftes er før høj til at nyde den ordentlig… :s Men sad for nylig med en kammerat og nød en Krug fra 1996, som virkelig kan anbefales, hold nu op den er lækker!

Gør ikke meget i cigarer da jeg normalt ikke ryger og det ikke falder mig naturligt! Men en god Ron Zacapa 23 års rom eller endnu ældre ynder jeg at nyde i ny og næ 🙂

Reply
Anonym 28. december 2011 - 08:15

Godt spottet – og ja i øvrigt. 🙂

Den omtalte rom har jeg fået anbefalet flere gange og mener også at have en stående. Men tak for input, Simon. Og godt nytår! 🙂

Reply
Falkentoft 3. januar 2012 - 15:49

Det har intet med denne post at gøre, men jeg vil lige dele oplevelsen med jer: Nytårsaften havde vi lyst til mere champagne end vi havde indkøbt. Jeg gik så på udkig i “kølerummet” i kælderen hvor vi opbevarer diverse vine og øl osv. Jeg fandt 2 flasker “Sovjet Classic mousserende vine, som havde stået urørt i rummet siden 2005 ca – altså sikkert 7 år. Vi tænkte hva fa’en – vi prøver! Til vores store overraskelse var vinen ganske fremragende. Den var komplet ændret – farvet næsten rosa og havde en skøn smag henad portvin. Boblerne var stadig intakte og vinen var overhovedet ikke grumset eller væmmelig på nogen måde. Den var ganske unik – og virkelig lækker. Nu ærgrer jeg mig over at jeg ikke havde efterladt flere flasker i det herrens år 2005. Det er ligefør jeg overvejer at stille et håndfld flasker derind igen. Det var virkelig en interessant smagsoplevelse, som jeg synes andre bør opleve. Kunne næsten blive en eksklusiv trend, tror jeg..

Reply
Anonym 3. januar 2012 - 21:27

Tak for fin anekdote, Claes! Af og til kan man blive overrasket over gemte og glemte dråber! :O) Sæt du bare et par mere ud i lykkerummet – det lader til at virke! 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.