Home EkviperingGrej & grooming Dobbelt op på sorte nyheder – Angelus Chronodato og pedaler fra Bertie

Dobbelt op på sorte nyheder – Angelus Chronodato og pedaler fra Bertie

by Nicolai Klingenberg

Kender du det der med, at man holder lidt øje med nogle bestemte ting? Sådan har jeg med utallige sager og heriblandt ure og beklædning. Dagens indlæg byder på to nyerhvervelser med sort islæt.

Sort med sort på - to nyerhvervelser, hvoraf den ene kan spores tilbage til 1940'erne...

Når jeg kaster lidt penge efter noget nyt og beslutter mig for at skrive lidt om ”det nye”, så tænker jeg altid, at det bare skal være kort. Men jeg ender altid med lige at skulle undersøge lidt – og så bliver indlæggene længere. På urfronten har jeg i gennem et godt stykke tid skævet til flere vintageure med chronograph. Og der er nok at vælge i mellem. Tag for eksempel et pre-Daytona fra Rolex eller en smuk chronograph i guld anno 1950’erne fra Patek Philippe – der er virkelig mange muligheder, men de to sidste koster”¦ Meget. Der findes dog også andre muligheder, og mit sidste indkøb faldt på et Angelus Chronodato. Og nej – firmaet eksisterer ikke længere. Til gengæld fungerer uret, som jeg skyder på at være fra 1940’erne.

Begejstringen for den nye Angelus Chronodato vil ingen ende tage. Og selvom det går, så skal det have et service. Og måske en ny rem.

Angelus blev – ganske kort fortalt – stiftet i 1891 af to schweizisk boende søskende. Som så mange andre urrelaterede familiefirmaer huserede Angelus i Le Locle, og her producerede Angelus både stop- og lommeure. Der skulle gå under 100 år, før historien melder, at Angelus måtte dreje optræksnøglen om. Invasionen af quartz – altså batteridrevne – ure meldte deres ankomst og kom med tid til at koste mindre og fylde mindre end de ”gammeldags” ure med enten manuelt eller automatisk optræk. Det skrives, at Angelus måtte lade livet i begyndelsen af 1980’erne, men jeg begejstres ved, at mit nye ur ikke bare fungerer, men også byder på mindre, men fine komplikationer såsom tripple date og chronograph.

Jeg kan i øvrigt afsløre, at uret tikker ganske højt - til min store fornøjelse.

Uret, jeg har erhvervet mig, hedder Angelus Chronodato og er udstyret med tripple date indikator: Ugedag, måned og dato. Dertil en chronograph – altså stopur – og hele molevitten styres med håndkraft. Der er tale om et ur, der skal trækkes op. Der er ganske vist ikke tale om den originale rem, og jeg er også ganske sikker på, at glasset er skiftet, men nyerhvervelsen begejstrer. Jeg spekulerer på, om der skal investeres i ny rem (måske en eksisterende nato-sag), og hvem ved, om det skal indgå i en kommende byttehandel med et eller andet.

Nå – nok ursnak for nu og videre i teksten til nyerhvervelse nummer to. Der er tale om et par nye tassel loafers eller mindre raffineret: Et par træd-i-sko med vedhæng i form af kvaster eller klunker.

Engleklunker - Angelus er latin for engel og klunker et mindre flaterende ord for kvaster.

Det forholdsvis klassiske fodtøj akkompagneres for tiden af sideskilning – alderen har vist gjort sit indtog. Dog med lovlige afstikkere til mindre formel fremtoning. Bertie er navnet – og Bertie skulle vise sig at opfylde min interesse nummer to udi ”noget nyt”. Der er tale om et ”high street” brand, så du skal ikke forvente noget håndsyet efter netop dine fødder, men til gengæld komfortabelt læder, når skoene har været brugt et par dage.

Sålerne er på ingen måde vinteregnede, men foråret venter lige om hjørnet.

De nye loafers er ikke ultraklassiske, men byder på en lille twist – og kvist/kvast – som trækker dem lidt ud af gammelmands segmentet. Bertie kan i øvrigt spores tilbage til 1974, hvor en tidligere rengøringsmand i Milano lufthavn valgte at følge sit hjerte – og andres fødder. Han talte jævnligt med ind- og udrejsende i lufthavnen, som solgte sko rundt om i verden, og en dag ville skæbnen, at Carlo, som den oprindelige initiativtager hedder, skulle få et tilbud om at træde ind i skobranchen, og således var et nyt mærke født. Værsgo!

Er man trådt ind i en ny epoke, når man falder for et par tassel loafers? Det vil jeg mene. Men jeg frasiger mig ikke retten til at bære gummisko fra tid til anden.

Er der noget, du lurer på i øjeblikket? 

 

You may also like

3 comments

Urdebatten.dk 17. februar 2012 - 19:28

Super gode billeder Nicolai, og spændende ur.

Reply
Anonym 18. februar 2012 - 19:21

Tak Kim – så først din kommentar nu. Og smider lige en besked i dit forum! 🙂

Reply
Guets 11. marts 2012 - 23:10

Har lige opdaget din blog… fantastisk!!!
Hvor købte du dine knivskarpe loafers?

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk