Home Pindemadder Thor svingende hammeren i Stockholm – en ny Higland Park whisky så dagens lys

Thor svingende hammeren i Stockholm – en ny Higland Park whisky så dagens lys

by Nicolai Klingenberg

For ganske kort tid siden gik turen til Stockholm – turen var kort, men indholdet stærkt. Whiskyproducenten Highland Park har nemlig lanceret den første af fire nye satsninger: Thor.

En viking med et ikke helt autentisk skjold. Det hele hænger dog sammen.

Vi er netop ankommet til Stockholm, hvor en nyåbnet restaurant med tydelige vikingereferencer skal danne rammen om en smagsoplevelse, der er tilsat alt fra mjød og rustik spise til langborde, sagaer fra Orkneyøerne og et mindre rollespil.

Et stemningsfuldt bord.

Whisky. Smag på ordet – og fremkald dig smagen. Det er som oftest maskulint og noget, der nydes i mindre mængder – i hvert fald når den nydes ren. Men whisky er dækker over en verden, der er stor, præget af vattings, stolte traditioner og know-how. Og på Orkneyøerne er man stolt af sin fortid, som i øvrigt ligger tættere på Norge end på Edinburgh, og det giver beboerne en hvis forbindelse til vikingerne. De første vikinger kom til Orkneyøerne i slutningen af 800-tallet, da de hjelmbeklædte gutter blev utilfredse med den norske konge. Man slog sig ned på den strategisk gode, men noget øde og sikkert heftigt vindblæste destination, og der skulle da også gå mange hundrede år før multitalentet Magnus Eunson i 1798 slog sig ned som henholdsvis slagter, kirketjener, smugler og whiskyproducent.

Orkneyøerne - altid gråt og fugtigt, og der aldrig rigtig sommer og aldrig rigtig vinter.

Nok historie – vi går til langbords i den mørke kælder, hvor brynjeklædte personligheder har anrettet små hapsere – eller lad os kalde dem vikingedelikatesser – som skal nydes til tre whiskyer.

Der smages i den stockholmske kælder.

Vi lægger ud med Highland Parks 12-årig Single Malt Whisky, som blev introduceret i 1979. Mellem 15 og 20 % af indholdet er fra first filled sherry fade – first filled er den type fade, der afgiver mest smag, og vi smager os frem til en let sødme, ditto røgsmag samt lidt frugt.

Udskæning fra vikingdame. Eller kromutter.

Næste smagning er den 18-årige Single Malt Whisky, og her smages sherrynoter som rossin og dadler en anelse mere – det hænger blandt andet sammen med at 45 % af indholdet stammer fra de førnævnte first filled fade.

Danske Martin Markvardsen har et hjerte, der banker for whisky, og han arbejder for Highland Park. Om han kan bænke et fad på 500 liter, skal jeg ikke kunne afvise.

Midt i det hele bryder et vikingramasjang ud – langskæggede gutter med store sværd, skjolde og hjelme tramper ind med en kister, der – knapt så overraskende – skal vise sig at indeholde den nye Thor Whisky. Thor holder 52,1 % og er således dagens stærkeste. Det skal jo også leve op til navnet. Derudover er han limiteret til 23.000 flasker, og Danmark vil modtage cirka 800 flasker, der vil koster cirka 1.100 kroner stykket.

Thor kommer til skue efter åbning af kisten.

Vi smager og til min overraskelse, smager den ikke mere af sprit trods de flere procenter. Thors indhold er i øvrigt lagret i 16 år, og er resultatet af en ”whiskyblender” med frie tøjler. Med mit spæde whiskykendskab vil jeg mene, at det er ganske fint ramt – vi introduceres nemlig til the halleluja moment, som får smagen til at udvikle sig heftigt: Tag en slurk, hold den i munden i seks sekunder, synk, og mærk dernæst, hvordan munden tørrer ud for straks efter at blive bombarderet med et smagsorgie også kendt som ”The halleluja moment”. Prøv det næste gang, du skal smage whisky.

Tilsæt et vikingeskib, et dusin roere og et glas.

Udover Thor vil de næste år byde på ase-whiskyer med navnene Loke, Odin og Freja. Bryder du dig ikke om alkohol, kan du prøve med mælkeproduktet Kvark, som med lidt god vilje også Valhalla islæt over sig.

You may also like

2 comments

Peder 29. februar 2012 - 00:09

Fedt indlæg og dejlig Farfar humor til sidst!

Reply
Anonym 29. februar 2012 - 07:36

Det ville næsten være synd ikke at trække den parralel! 🙂 Tak for ordene!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.