Home Living The Rolex Collection – Cay Brøndum disker op med urkunst på Bolig i Forum

The Rolex Collection – Cay Brøndum disker op med urkunst på Bolig i Forum

written by Nicolai Klingenberg 14. marts 2012
Pin It

Kender du lidt til Rolex, vil du vide, at der er en del store personligheder, der har båret firmaets ure gennem tiden. Det faktum har Cay Brøndum foreviget i ti nye værker, som der er online fernisering på i dag – og kun på My-Pleasure.dk. Jeg har spurgt Cay om et og andet i forbindelse med værkerne – og hans svar er interessante. Cay slår for eksempel fast, at god kunst ikke behøver at opstå på grund af smertefulde oplevelser. Og så giver valget at papir god mening…

Steve McQueen og en Submariner - en duo vi kender til ukendelighed, men som nu også er blevet til dansk kunst.

Først kreerede du et Rolex-inspireret værk og nu er det blevet til en serie med ti værker. Hvad er det med dig og Rolex?
– Det må være kærligheden til mekanikken. ROLEX laver jo formidabel mekanik. Selvom jeg er billedkunstner, og mit primære værktøj er pensel og blyant er der bare noget fantsatisk ved mekaniske ting. Det er nok det nostalgiske og romantiske, og drengedrømmen om de store mekaniske maskiner som får ting til at ske. Jeg har altid bygget og rodet meget med mekanik, gamle biler, motorcykler, mv., men idag er al mekanikken flytten ind i uret om håndledet. Det sparer mig for en del plads, og så bliver jeg glad flere gange om dagen, når jeg ser på klokken.

Martin Luther King og en Day-Date

Du har fundet en række personligheder, der historisk set har været knyttet til de givne urmodeller – hvilken kombination er din egen favorit?
– Kombinationen at de afbillede personer, selv har valgt at bruge Rolexure. Det er jeg vild med. Undtagen lige Kermit… Han er seriens “joker”. At Che Guevara, og eksempelvis Martin Luther King konstant havde en Rolex lænket om håndledet, mens de kæmpede, er jo lidt sjovt og tankevækkende…

Picasso og en GMT Master

Man kan med rette påstå, at værkerne er mixed media – og hvordan er lige med det papir, du har brugt?
– Jeg er vild med Mixed Media. I den kunstneriske kategori, kan vi blande alt sammen. I dette tilfælde er alle Rolex urene håndtegnet med Blæk og akvarel, og billederne af personerne er overført digitalt. De gamle gulnede papirer var nogle jeg fandt for snart 15 år siden i ruinerne af den gamle Sojakagefabrik på Islandsbrygge. Det var en slags manualer til nogle maskiner, og da jeg fandt dem, tænkte jeg selvfølgelig straks – Wauuu, Makaniske papirer… Dem skal jeg da bruge en dag. Og det gjorde jeg så.

The frog himself aka Kermit og en Submariner

Hvordan opstod idéen til The Rolex Collection?
– Ideen til serien opstod, da jeg lavede recherche til det store Rolex Explorer maleri, som lige er blevet færdigt. Der stødte jeg på mange af disse personligheder, hvor jeg tænkte What! Havde Picasso en GMT master I… Så søgte jeg videre og blev mere og mere overrasket. Pludselig var Rolex noget andet end, hvad jeg havde troet – det er det jeg gerne vil vise med serien. Tingene er ikke altid som man syntes de ser ud.

Walt Disney og endnu en Datejust

Kan vi forvente at se flere værker med relation til ure?
– Det kunne man godt! – nogle gange kommer der jo bestillings arbejde ind, når folk har set værkerne. Det kunne jo være fantastisk at lave et par store malerier i stil med serien. Så jo mon ik´.

Dalai Lama og en Datejust

Det lader ikke til, du døjer med produktforskrækkelse i din kunst – det er måske lidt atypisk, men hvad er det, der gør, at du bruger ure i værkerne?
– Som kunstner er det jo vigtigt, at vi formidler lige ud af posen. Vi skal ikke pålægger os selv begrænsninger, eller tro at god kunst kun kommer gennem stor stor smerte osv. Kunst kommer også gennem stor stor glæde og begejstring. Jeg ved der er mange “urtosser”, som vil give mig ret i, at de ure bare er fede at se på. Når der så er en sjov og skæv historie på, og det hele bliver samlet i enkeltstående håndlavet værker, hvor der er kælet for detaljerne, så synes jeg, et produktet Rolex, bidrager til kunsten.

Sean Connery og en Submariner

Hvis du nu blev “tvunget” til at købe et nyt ur for det, værkerne indbringer, hvilket skulle det så være?
– Ha ha –  det behøver du slet ikke tvinge mig til, men så må det blive det nye Sky-Dweller. Egentligt mest på grund af NAVNET – det er fantastisk: Prøv at sige det for dig selv – Sky-Dweller… Det lyder lækkert, jeg kan allerede forestille mig en mekanisk Jules Verne ligende Sky-Dweller svæve lydløst over himlen… Det kan være det skal være næste maleri…..

Clapton og en Daytona

Slutteligt hører jeg gerne, hvad du arbejder på for tiden?
– Jeg arbejder på sidste detaljer, indramninger osv,. så de 10 Rolex værker er klar til præsentationen i Forum denne weekend. Det bliver en super chance for at handle dem, og ikke mindst at se serien samlet. Så er man til ure, kunst og lækre omgivelser, så det forbi Forum og Galleri Oxholm som præsentere Rolex serien derovre.

Churchill og en Datejust

Bolig i Forum løber af stablen fra den 16. – 18. marts 2012 med følgende åbningstider: Fredag kl. 12-19, lørdag kl. 10-17 og søndag kl.10-17.
Cays billeder måler cirka H30 x B40 cm inkl. rammer, og da priserne endnu ikke er helt på plads, kan du kontakte kunstneren direkte på cay@caybroendum.com eller galleristen Kim på kj@gallerioxholm.dk.

Og afslutningsvis Che Guevara og en GMT Master...

Pin It

You may also like