Home Living The Rolex Collection – Cay Brøndum disker op med urkunst på Bolig i Forum

The Rolex Collection – Cay Brøndum disker op med urkunst på Bolig i Forum

by Nicolai Klingenberg

Kender du lidt til Rolex, vil du vide, at der er en del store personligheder, der har båret firmaets ure gennem tiden. Det faktum har Cay Brøndum foreviget i ti nye værker, som der er online fernisering på i dag – og kun på My-Pleasure.dk. Jeg har spurgt Cay om et og andet i forbindelse med værkerne – og hans svar er interessante. Cay slår for eksempel fast, at god kunst ikke behøver at opstå på grund af smertefulde oplevelser. Og så giver valget at papir god mening…

Steve McQueen og en Submariner - en duo vi kender til ukendelighed, men som nu også er blevet til dansk kunst.

Først kreerede du et Rolex-inspireret værk og nu er det blevet til en serie med ti værker. Hvad er det med dig og Rolex?
– Det må være kærligheden til mekanikken. ROLEX laver jo formidabel mekanik. Selvom jeg er billedkunstner, og mit primære værktøj er pensel og blyant er der bare noget fantsatisk ved mekaniske ting. Det er nok det nostalgiske og romantiske, og drengedrømmen om de store mekaniske maskiner som får ting til at ske. Jeg har altid bygget og rodet meget med mekanik, gamle biler, motorcykler, mv., men idag er al mekanikken flytten ind i uret om håndledet. Det sparer mig for en del plads, og så bliver jeg glad flere gange om dagen, når jeg ser på klokken.

Martin Luther King og en Day-Date

Du har fundet en række personligheder, der historisk set har været knyttet til de givne urmodeller – hvilken kombination er din egen favorit?
– Kombinationen at de afbillede personer, selv har valgt at bruge Rolexure. Det er jeg vild med. Undtagen lige Kermit… Han er seriens “joker”. At Che Guevara, og eksempelvis Martin Luther King konstant havde en Rolex lænket om håndledet, mens de kæmpede, er jo lidt sjovt og tankevækkende…

Picasso og en GMT Master

Man kan med rette påstå, at værkerne er mixed media – og hvordan er lige med det papir, du har brugt?
– Jeg er vild med Mixed Media. I den kunstneriske kategori, kan vi blande alt sammen. I dette tilfælde er alle Rolex urene håndtegnet med Blæk og akvarel, og billederne af personerne er overført digitalt. De gamle gulnede papirer var nogle jeg fandt for snart 15 år siden i ruinerne af den gamle Sojakagefabrik på Islandsbrygge. Det var en slags manualer til nogle maskiner, og da jeg fandt dem, tænkte jeg selvfølgelig straks – Wauuu, Makaniske papirer… Dem skal jeg da bruge en dag. Og det gjorde jeg så.

The frog himself aka Kermit og en Submariner

Hvordan opstod idéen til The Rolex Collection?
– Ideen til serien opstod, da jeg lavede recherche til det store Rolex Explorer maleri, som lige er blevet færdigt. Der stødte jeg på mange af disse personligheder, hvor jeg tænkte What! Havde Picasso en GMT master I… Så søgte jeg videre og blev mere og mere overrasket. Pludselig var Rolex noget andet end, hvad jeg havde troet – det er det jeg gerne vil vise med serien. Tingene er ikke altid som man syntes de ser ud.

Walt Disney og endnu en Datejust

Kan vi forvente at se flere værker med relation til ure?
– Det kunne man godt! – nogle gange kommer der jo bestillings arbejde ind, når folk har set værkerne. Det kunne jo være fantastisk at lave et par store malerier i stil med serien. Så jo mon ik´.

Dalai Lama og en Datejust

Det lader ikke til, du døjer med produktforskrækkelse i din kunst – det er måske lidt atypisk, men hvad er det, der gør, at du bruger ure i værkerne?
– Som kunstner er det jo vigtigt, at vi formidler lige ud af posen. Vi skal ikke pålægger os selv begrænsninger, eller tro at god kunst kun kommer gennem stor stor smerte osv. Kunst kommer også gennem stor stor glæde og begejstring. Jeg ved der er mange “urtosser”, som vil give mig ret i, at de ure bare er fede at se på. Når der så er en sjov og skæv historie på, og det hele bliver samlet i enkeltstående håndlavet værker, hvor der er kælet for detaljerne, så synes jeg, et produktet Rolex, bidrager til kunsten.

Sean Connery og en Submariner

Hvis du nu blev “tvunget” til at købe et nyt ur for det, værkerne indbringer, hvilket skulle det så være?
– Ha ha –  det behøver du slet ikke tvinge mig til, men så må det blive det nye Sky-Dweller. Egentligt mest på grund af NAVNET – det er fantastisk: Prøv at sige det for dig selv – Sky-Dweller… Det lyder lækkert, jeg kan allerede forestille mig en mekanisk Jules Verne ligende Sky-Dweller svæve lydløst over himlen… Det kan være det skal være næste maleri…..

Clapton og en Daytona

Slutteligt hører jeg gerne, hvad du arbejder på for tiden?
– Jeg arbejder på sidste detaljer, indramninger osv,. så de 10 Rolex værker er klar til præsentationen i Forum denne weekend. Det bliver en super chance for at handle dem, og ikke mindst at se serien samlet. Så er man til ure, kunst og lækre omgivelser, så det forbi Forum og Galleri Oxholm som præsentere Rolex serien derovre.

Churchill og en Datejust

Bolig i Forum løber af stablen fra den 16. – 18. marts 2012 med følgende åbningstider: Fredag kl. 12-19, lørdag kl. 10-17 og søndag kl.10-17.
Cays billeder måler cirka H30 x B40 cm inkl. rammer, og da priserne endnu ikke er helt på plads, kan du kontakte kunstneren direkte på cay@caybroendum.com eller galleristen Kim på kj@gallerioxholm.dk.

Og afslutningsvis Che Guevara og en GMT Master...

You may also like

14 comments

DQL 14. marts 2012 - 09:21

Jeg har godt set hans værker før. De er en fryd for øjet og jeg kunne måske godt overveje et på et tidspunkt. Men om det er noget man vil have hængende i laaang tid, det tvivler jeg måske lidt på.

Der ligger helt klart en portion teknisk snilde og håndværk bag produktionerne.
Men kreativitet og selvstændig skabelse savner jeg dog lidt. Hvis man var grov kunne man kalde det for en photoshoppet collage af andres billeder, varemærker og portrætter.

Det faktum at det endelige produkt så faktisk ser ret fedt ud, det ændre desværre ikke så meget ved at jeg ikke rigtig kan “se” kunstneren i værket, hvorfor det for mig bliver lidt upersonligt og “Ilva-metermålsagtigt”.

Dette er en min subjektive kritiske observation.

Reply
Anonym 14. marts 2012 - 09:33

Mit første indtryk i dette tilfælde var også, at det var lidt nemmere end sidst – men da jeg så hørte om papirets historik, og at det var noget, der var gemt til en særlig lejlighed, så gav det rigtig fin mening. Og de øvrige baggrunde for værkerne, er også med til at gøre historien og idéen interessant.

Jeg er ganske sikker på, at man skal være urinteresseret, før det her giver mening at erhverve sig et af værkerne. Personligt ville jeg “kun” købe et værk, der havde relation til et ur, jeg har. Tak for input DQL.

Reply
Peter G 14. marts 2012 - 09:42

Der er gået lidt Photoshop i ovenstående værker og de fattesmåske lidt dybde og sammenhæng; hvad er historien og det unikke egentlig i dem? Det ville være ligeså hurtigt/nemt at lave en tilsvarende serie om fx. Omega Seamaster-bærere, Porsche ejere eller hvad ved jeg.

Men ovenstående collager kunne være meget sjove som illustrationer i en antologi om mennesker og (gerne) Rolex-ure

Reply
Anonym 14. marts 2012 - 09:50

Antologien lyder ikke som nogen dum ting… 🙂 Og det kan måske være lidt letkøbt, men idéen med de gamle “mekaniske papirer”, der nu danner baggrund for mekaniske værker med personligheder på, ja den synes jeg er ganske underholdende. Kunst? Hm. Det er svært at sige… 🙂

Reply
Anonym 14. marts 2012 - 09:50

Antologien lyder ikke som nogen dum ting… 🙂 Og det kan måske være lidt letkøbt, men idéen med de gamle “mekaniske papirer”, der nu danner baggrund for mekaniske værker med personligheder på, ja den synes jeg er ganske underholdende. Kunst? Hm. Det er svært at sige… 🙂

Reply
Mail 14. marts 2012 - 10:12

Synes det er at slå plat på et godt brand……hvis man ikke selv kan finde på noget spændende så er det jo relativt nemmere og bruge fra anden side. Måske ophavsretten her bliver krænket……..?

Reply
Peter G 14. marts 2012 - 10:22

Man må gerne bruge et brand i kunstneriske sammenhæng, fx. må du gerne bruge Tintin eller hvad ved jeg, bare det er i en kunstnerisk bearbejdning. Jeg ville foreslå at man valgte noget kendt, som man så satte sammen med noget kendt…Marylin Monroe og så…et kendt champagnemærke og vupti!

‘Mal noget du kan li’, som svaret var da Andy Warhol spurgte hvad søren han skulle male, da han ikke selv havde nogle idéer…Han tog rådet til sig og malede…penge 🙂

Reply
Claus 15. marts 2012 - 21:12

Et enormt godt stykke håndværk af en mand der er født med evnen til at sammensætte ting som bare fungerer og som altid ser lækkert ud.

Kunst er for mig ofte så outreret og til tider bisart grundet kunstnerens bestræben på at være original og anderledes! Jeg selv har 2 malerier og 2 mix media af Cay hængende gennem flere år, og dem er jeg ikke blevet træt af og bliver heller aldrig, hver gang han finder på noget nyt kripler det i mine fingrer for at købe et maleri mere 🙂

Kunst eller ej, hans værker er altid enormt inspirerende og alt hvad han laver er æstetisk, lækkert og gennemtænkt til mindste detalje. Og da alle hans malerier er unikke og der kun findes det éne eksemplar, tjaaa..så er det efter min mening originalt nok 🙂

Reply
Anonym 18. marts 2012 - 12:11

Det er altid smag og behag og særdeles subjektivt, hvad man er til – og ikke er til. Men godt at høre, du er glad for dine erhvervelser. Og tak for input, Claus.

Reply
Oliver 16. marts 2012 - 14:16

Synes virkelig der er nogle fede nogen i blandt! Dog blev jeg lidt skuffet over Paul Newman ikke symboliserede Daytona – han er the one and only i min verden 🙂

Reply
Anonym 18. marts 2012 - 12:10

Det ville også være en god og oplagt kombi – måske en af de mest kendte. Hvem ved, om der kommer en serie 2… 🙂 Tak for input.

Reply
Thomas Gilsfeldt 13. august 2012 - 14:58

Synes han mangler at et med Edmund Hillary og Tenzing Norgay sammen med et Explorer. Alternativt kunne dette ur også sættes sammen med Ian Flemming, som selv bar dette (og som Bond iøvrigt også bar ifølge forfatterens romaner).

Reply
Simon Algren 22. juli 2014 - 18:57

Kender du til muligheden for erhvervelse endnu – kan se artiklen er 2 år gammel?
Synes det er super spændende kunst og bestemt noget jeg kan se på mine blege vægge 🙂

Reply
nicolaiklingenberg 22. juli 2014 - 18:59

Jeg tror bestemt, der er muligheder. Skriv endelig til Cay – og hils fra mig.

Cay Brøndum: cay@caybroendum.com

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk