Home Gæstebloggere Dos & Don'ts i baren – Jannick Gram byder på fifs

Dos & Don'ts i baren – Jannick Gram byder på fifs

by Nicolai Klingenberg

God opførsel kan føre til mange ting – og det er uanset om det er i baren eller hele generelt. Jannick Gram giver dig fifs til et og andet, men forklarer også et par Martini-betegnelser og runder af med en opskrift – et par brugbare tips, som du kan tage med dig ud i weekends barliv.

Ingen til at service dig? Det råder vi bod på med et par gode tips…

Tre ting, der giver hurtigere betjening i baren:

1. Efter god opførsel i køen bestiller du din omgang og vedlægger dankort og 2-300 kroner uden at betale men som indikation for at du vil starte en regning og at hvis han tager dig først fremover vil der være mere hvor det kommer fra, du behøver ikke ligge mere for han vil huske dig for dit første træk – en seriøs gæst der ved hvad det handler om. Få bartenderens navn i farten, så kan du diskret få hans opmærksomhed når du er klar til næste omgang.

2. Gør bartenderen opmærksom på hvad der er din yndlings drink, på den made kan du via øjenkontakt signalere med fingrene hvor mange du skal have, og når du har kæmpet dig frem til disken står de klar.

3. Bliv en stamgæst – de får altid særbehandling 😉 Er det dit første besøg og er du solgt til stanglakrids så ros stedet for hvad det gør for at du kommer igen, og giv et indtryk af at du vil tage din kæreste og venner med næste gang, ved 2. besøg har den gode bartender højst sandssynlig husket dig (hvis ikke der er gået for lang tid). Slutteligt bør jeg nok tilføje at det altid er smart at komme inden rush hour, så er der også tid at snakke med bartenderen og få en plads i baren, derved kan han se når jeres glas er tomme og han vil automatisk spørge om ny omgang ;).”

Jannick Gram er manden bag dagens tips. Og trykker du på fotoet, kan du følge ham og hans firma på Facebook.

Tre ting, du så absolut skal afholde dig fra i baren:

1. Bartenderen er i 95% af tilfældene udmærket klar over, hvem der kom først, så prøv endelig ikke at kalde gentagne gange og for Guds skyld; lad være med at pifte. Skulle du gå så langt at knipse af bartenderen, har du efter al sandsynlighed mistet din plads i køen, og du ender med at være endnu mere frustreret samt en dårlig oplevelse rigere.

2. Der er en grund til at de nogen steder tager lidt længere tid for at bestille en drink, og det hænger blot sammen med håndværk og kvalitet, væbn dig med tålmodighed hvis du kommer i peak hours, du betaler gerne 110 kr. for en drink, og det skal de gerne smage af, umiddelbart går grænsen ved 15-20 minutter, men så er de for presset i baren, og du kan tillade dig at sige, at det må blive en anden gang, eller at de skal stramme op.

3. Respekter stedet for, hvad der serveres. Du kan ikke bestille en kande cocktails, ej heller øl, og på hele flasker sælges oftest kun champagne. Derudover må vi jo desuden altid opfordre vores gæster til at være eksemplariske og udvise god opførsel selv i beruset tilstand, og husk, at damerne sætter meget mere pris på at blive tilbudt en drink, inden du begynder på charmeoffensiven 😉

Slutteligt? En opskrift på en sen vinterdrink, der stadig lige kan nå at nydes, inden vi for alvor kaster os over sommersagerne, men også en forklaring på fire dry martini betegnelser.

Brandy maple egg nogg

En vinterdrink som bør nydes sent på aftenen efter et måltid. Alle ingredienser shakes med is og hældes i et lowballglas uden is, garneres med revet muskatnød.

4.5 cl Cognac v.s.o.p

2 cl Ahornsirup

1 cl Sukkersirup

3 cl Fløde

1 æg

Og hermed forklaringen på extra dry, wet, dirty og overdiluted:

Ekstra dry – med kun et strejf af vermouth
Wet – med lidt ekstra vermouth
Dirty – med et strejf af olivensaft
Overdiluted – som navnet antyder, at man “stirrer” den i ekstra lang tid for at få en mere vandet “mindre stærk” udgave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sazerac

 

Også til efter aftensmaden, og gerne til en god cigar eller pibe tobak. Er blandt de første registrede cocktails i verden og en absolut klassiker. Man starter med at køle et lowballglas af med is og absinth så glasset får essensen rørt rundt, mens det bliver stående og køler videre stirrer man de øvrige ingredienser med is – start med 15 sekunder og smag efter om det har opnået en tilfredstillende smag, tilføj for sødme eller styrke. Til sidst tømmes det afkølede glas, og drinken hældes over uden at tilføje mere is, der garneres med citronpeel.

 

1 cl Absinthe eller Herbsaint

5 cl Rye Whiskey (der findes en Sazerac Rye, hvis man vil gøre det som i gamle dage)

1.5 cl Sukkersirup

3 dash Peychaud’s Orange Bitters (Antoine Amedie Peychaud, siges at være opfinderen af denne drink)

 

 

 

 

 

Bee’s Knees

 

Vi skal tilbage til omkring 1920’erne for at finde denne drink der tilhører sour kategorien, og er særdeles forfriskende. Dette er blandt andet én af de drinks hvor ingredienserne spiller så godt sammen at du glemmer hvor meget alkohol du drikker 😉 Shake alle ingredienserne kraftigt og sil over i et afkølet martiniglas, garneres med citronpeel.

 

5 cl Gin

3 cl Honning

3 cl Friskpresset citronjuice

 

 

You may also like

0 comment

Martin Villumsen 20. april 2012 - 08:47

Glimrende indlæg 🙂
Kan godt være, at jeg er gået glip af det i et tidligere indlæg (?), men hvor får man de bedste cocktails i Kbh? Skal et smut til staden til sommer, og så ville det jo være oplagt at prøve en cocktail eller to på en rigtig cocktailbar.

Reply
Philipp A. 20. april 2012 - 10:18

Hej Martin! Du kan evt. tage et kig på mit bidrag til følgende: https://my-pleasure.dk/2012/04/laesernes-bud-pa-danmarks-perler-runde-to/

God tur!

Reply
Andrej 1. april 2015 - 01:01

“Ynglings drink”! Seriøst?!

Reply
nicolaiklingenberg 1. april 2015 - 01:09

Nej. Det var en pinlig svipser. Beklager

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk