Home Bobler Tour de Champagnemark med Oenovasion.com

Tour de Champagnemark med Oenovasion.com

written by Nicolai Klingenberg 11. april 2012
Pin It

I dag skal vi ud i naturen – for ingen champagne uden en natur med en helt særlig undergrund. Og selvom du måske ikke sidder med vandrestøvler på, så kunne det godt være, at du kunne lokkes til Champagne på en mountainbike tur, hvor du kan blive klogere på området. Men lad os starte i en firehjulstrækker.

Så er der afgang fra hotellet - turen går til vinmarkerne ved Bouzy.

Jeg havde glæden af at blive vist og kørt rundt i området omkring Bouzy af Nicolas fra firmaet Oenovasion – han gør sig i ture for Gud og hvermand, og sådan en tur gav et mere “naturligt” indblik i Champagne. Og lad os komme direkte til det, det hele handler om: Kalk! For mange millioner år siden, var der nemlig hav, hvor der i dag er landjord, og det har været den væsentligste årsag til, at man i dag får den helt særlige smag i den boblende champagne.

Brødrene Price taler om rigeligt med smør - i Champagne er det kalk, der gør det hele.

En del af kalken stammer fra gamle skaller fra dyr, som levede i vandet og som med årene er blevet omdannet til netop kalk – og her taler vi om et kalklag, der begynder omkring 20 centimer under jordoverfladen og strækker sig 300 meter ned.

Nicolas i vinmarkerne - dog på et andet tidspunkt.

Kalken giver ikke kun den mineralske smag, men stoffet udmærker sig også ved at have en sugeevne, der vil gøre selv den mest moderne karklud jaloux: En kvadratmeter kalk kan optage 500 liter vand, lød det fra Nicolas. Den evne gør, at området aldrig lider tørst, selvom solen måtte vise sig fra sin varmeste side i flere måneder. Kalken formår at nære planternes rødder, og skulle vandet stå ned i stænger gennem længere tid, så forhindrer kalken som oftest oversvømmelser, da materialet som sagt kan optage enorme mængder vand.

Formidagsdis over markerne - og de blå stykker plast beskytter planterne mod kaniner.

Og når nu vi er ved naturen, så skal du ikke lade dig overraske, hvis du ser en vaskebjørn i området – de er efterfølgere til amerikanske soldaters medbragte vaskebjørne under 2. Verdenskrig, hvor soldaterne efter sigende havde dyrene med som “kæledyr”. Området har så vist sig at være udmærket til efterfølgende ophold, hvis man er vaskebjørn.

Planterne giver druer to år efter de er plantet - men man anvender først druerne efter det tredje år.

Nicolas fortæller videre, at der findes 15.000 “plot” owners i Champagne – mens 3.750 har deres eget “navn” på en Champagne. Den største kontrast skal ses i, at 80 % af den Champagne, der bliver solgt kommer fra de store huse, mens 80 % af jorden er eget af de “små” huse. Og jorden? Den er værd at holde på – 1 hektar (altså 100 x 100 meter) koster 1,2 millioner. Euro! Typisk har markerne været i familiernes varetægt i generationer, hvor man enten har lavet sine egne vine eller blot solgt – og levet godt – sine druer til andre.

Tosset med udsigten, selvom der ikke er noget, der grønt endnu.

Alt afhængig af, hvor vi er i området, så høster man forskelligt – og på det sidste, har det været tidligere og tidligere. Når høsten nærmer sig – omkring august – samler man druer ind om tirsdagen og torsdagen, hvorefter man analyserer druernes modenhed. Og der findes strikse regler for, hvor højt et udbytte, man må anvende til den videre brug. Er udbyttet højt sker det ofte, at man må plukke druerne og kassere de overskydende frugter.

Sublimt. Intet mindre.

Hvis du har mod på en rundvisning i Landrover eller på mountainbike (!), så er Nicolas manden, der klarer det for dig. Fang ham på contact@oenovasion.com eller læs mere på www.oenovasion.com

Pin It

You may also like