Home Ure Turen gik til Svajts

Turen gik til Svajts

written by Nicolai Klingenberg 17. april 2012
Pin It

Der er en ny urmager i byen – og han hedder Ivan. Jeg lagde vejen forbi hans butik på Nørrebro, hvor der blev kigget nærmere på et par urværker, lidt vintageure, men der blev også tid til et lille interview om begejstringen for ure. Tag med til Svajts i København, hvor du kan få serviceret dit gamle ur – og købe et velfungerende ældre ur.

Kulørt facade med ældgammelt håndværk bag døren. Velkommen til Svajts!

Ivan – du er begejstret for ure og særligt de indre dele, men hvordan opstod fascinationen?
– Jeg har været glad for ure, siden jeg som barn fik min fars Certina DS-2 i hænderne. Det er ikke udseende, mærker eller tekniske spidsfindigheder, der fascinerer, men kvalitet. Der er noget helt særligt ved at åbne et lækkert ur…

En ældre chronograf fra 40'erne.

Du er uddannet urmager – hvordan ser fremtiden ud for urmagerne?
– Jeg lever af at reparere luksusvarer, og luksus har det svært i en finanskrise. Da jeg startede på urmagerskolen for seks-syv år siden, var der omkring 20.000 ledige stillinger som urmager i Schweiz, i dag er der ingen.  Når det er sagt, er den interesse for ure, der blomstrede under opsvinget, langt fra død. Folk der elsker ure, elsker stadig ure, og har i øvrigt snart haft deres Omega etc. i 6-8 år, så de trænger service.

I modsætning til den gængse ur-ejer, så ser du mere på det indre end det ydre – hvilke værker kan begejstre dig?

– Uha, jeg kunne skrive side op og side ned om de værker jeg kan lide og de andre… Men jeg er helt vild med enkle håndoptrukne værker. Omega 26x/28x (også kendt som 30mm) er det, de fleste kender, og et andet high-end værk kunne være IWC cal.89. Men også knapt så fine mærker, som Tissot og Certina har lavet fantastiske værker. Tissot cal.27 er et skønt værk i ure der sjældent koster over 2.500kr. Certina 321 er også helt forrygende og findes i ure under 3.000kr. Men der er naturligvis mange andre fine “håndoptrækkere” derude.
Jeg var ikke vild med kronografer, indtil jeg fik fingrene i et Valjoux 23. Som regel er kolonnehjuls kronografer skønne at have med at gøre, men Valjoux 23/72 er, for mig, en ekstra stor fornøjelse at have mellem fingrene.    

Ivan og instrumenterne i et flittigt øjeblik...

Hvori ligger den mest interessante forskel på ældre ure fra fx 1940’erne/1950’erne og de ure, der forlader fabrikkerne i dag?
– For det første vil jeg sige 40’erne, 50’erne OG 60’erne, da det først for alvor begyndte at gå ned ad bakke i 70’erne. Den helt store forskel ligger i, hvordan urene er produceret. Engang havde man råd til at få menneskehænder til at stå for noget af forarbejdningen, hvilket der ikke er penge til i dag. Man havde også tid og råd til at fræse nogle dele ud, hvilket gav mere præcise former, end man må forvente, når de, som i dag, stanser dem ud. Materialerne var også, langt hen ad vejen, bedre før i tiden, da man ikke sparede på gift og tungmetaller i produktionen. Men men, urene var ikke “bedre” i gamle dage, det var bare noget andet. ETA 7750 er nok det bedste kronograf-automatic værk der er lavet, men særlig sexet er det ikke.

Hvad går du selv med til daglig?
– Jeg har en bred smag og sjældent det samme ur på flere dage i træk. Meeen, jeg holder meget af Certina, så ofte er det sådan et, der pryder min arm. Lige nu har jeg dog et Omega Constellation (168.004) fra 1966 på. Det er uden sammenligning det mest præcise ur, jeg nogensinde har haft, og størrelsen (36mm) er rigtig god, men jeg har på fornemmelsen at det alligevel snart står til salg i mit vindue…

Du kan ikke kun få serviceret dine ure, men også handle lidt lækkerier med årtier på bagen.

Og har du en “perle” i din samling?
– Perlen i samlingen, det ur jeg aldrig kommer til at skille mig af med, er mit Certina DS-2 Chronolympic fra 1974. Det håndoptrukne værk (Valjoux 23) er ophængt i en gummiring så det kan tåle langt mere end andre samtidige ure. Det er i den grad et “value for money” ur, da man stadig kan finde ét til under 10.000 kroner.

Et ældre, men stadig pulserende Tissot

Hvad så med drømmeuret?
– Jeg har, grundet nystartet butik, ikke de store midler i øjeblikket, men et Certina DS-3 Super PH1000 finder uden tvivl vej til mit håndled med tiden.

Jeg begejstres mere og mere af de ældre - her er det et Tissot Seastar...

Hvis man er på jagt efter “noget gammelt”, hvilke oversete mærker vil du så pege på?
– Jo mere man nørder, jo flere “billigere” ure finder man frem til. Det er værd at nørde værker frem for mærker, da eksempelvis Valjoux 72 har siddet i alt fra Nivada (cirka 8.000kr) til Rolex Daytona (cirka 140.000kr.). Men også bare mærker som Certina, Tissot, Enicar, Nivada, Wittnauer, Zodiac osv. kan være fantastiske ure til meget få penge, så det handler bare om at bruge tid på research, inden man køber. Jeg er altid villig til at give gode råd, hvis man ligger vejen forbi Blågårdsgade.

Certina i front - og Omega bagerst.

Hvad skal enhver man vide om mekaniske ure?
– Omkostningerne ved at køre Porsche er højere end ved at køre Kia, men det er sjovere at køre Porsche. Det er det samme med ure. Et Seiko ur til 1.000kroner kan sagtens vise dig, hvad klokken er, og omkostningerne efter ti år er måske nogle få hundrede kroner. Et Omega til 25.000kr. kan også vise dig, hvad klokken er, men omkostningerne efter ti år er noget der ligner 3000-4000kr. Man køber fede ure, fordi de er fede at bære, ikke fordi de er “bedre”.

Ældre herreure...

Du finder og kontakter Ivan fra Svajts via nedenstående kontakoplysninger
SVAJTS Urmageri
Blågårdsgade 18
2200 København N
Tlf: 31666033

Pin It

You may also like