Home Ure En læser og hans ure – del VI

En læser og hans ure – del VI

by Nicolai Klingenberg

I dag skal vi møde en læser, der i den grad er glad for ure. Samlingen? Den er særdeles varieret, og ejerens viden om ure? Den er ikke dårlig. Mød endnu en læser, der giver sit syn på innovative mærker, hør om folks reaktioner – og find ud af, hvorfor Flemming “Bamse” Jørgensen bliver nævnt i forbindelse med urene.

Et smukt Jaeger LeCoultre med nyttige funktioner…

Mark Sinclair – du er glad for ure, men hvornår begyndte interessen, og hvor stammer den fra?
– Det er et godt spørgsmål. Jeg har altid været fascineret af ’konstruktioner’ (skal fortolkes udvidende) af den ene eller den anden art – alt fra 3-d-puslespil til styresystemer på computere. Man kan vel groft sige, at min interesse har en forbindelse til min opvækst, men selve interessen for ure blev vakt til live, i det øjeblik jeg så et værk ’pulsere’. Interessen begyndte for alvor at tage fart engang i år 2010, mens jeg forinden beskæftigede mig med andre aktiviteter.
Hvad var det første ur, du købte (mærke, model og hvorfor)?
– Rolex Submariner (ref. 16613) med diamond serti dial.

Jeg må ærligt erkende, at jeg på det tidspunkt (maj 2005) ikke havde meget forstand på ure, og valget faldt derfor på Rolex. Rolex er med høj sandsynlighed det mest kendte mærke overhovedet inden for branchen – det har været båret af alt fra tv-stjerner, statsoverhoveder, sportsstjerner, forretningsfolk osv. til den almindelige forbruger. Jeg var derfor overbevist om, at det var et godt valg, og det er nok den væsentligste årsag til mit valg af mærke. Det skal dog bemærkes, at jeg fortsat er overbevist om, at det var det rette valg.

Dernæst var spørgsmålet, hvilken model det skulle være, idet Rolex selv dengang havde et spændende udvalg. Udvalget er jo vokset betydeligt siden år 2005 med bl.a. Sky-Dweller og DeepSea, og selv de ældre kollektioner har fået et ansigtsløft. Jeg har altid syntes godt om Submariner, men jeg var samtidig overbevist om, at det ikke skulle være en ref. 14060 (M fra år 2002 og frem) eller ref. 16610, for de var og er sandsynligvis de mest gængse modeller.

Rolex Submariner – det første køb…

Umiddelbart synes jeg godt om at skille mig ud ift. andre folk, og er der mulighed for det, vil jeg klart forsøge, om det kan lade sig gøre. Jeg søgte derfor efter et alternativ og stødte pludselig på det perfekte ur hos en forhandler over Atlanten. Mit valg kan bl.a. tilregnes urtavlen, som er meget svær at gengive på billeder. Urtavlens indeks er blevet erstattet med ædelsten, og tavlen er sølv/grå i stedet for den traditionelle blå, hvilket spiller rigtig godt sammen med stålet på lænken. Endvidere synes jeg rigtig godt om kombinationen af guld og stål, selvom lænken bliver slidt hurtigere pga. den kombination.

Indtil videre har jeg kun set én person med et ur magen til mit, og det er vores folkekære sanger Flemming ’Bamse’ Jørgensen.

Du har en spændende samling – sælger du nogensinde noget for at få andet ind?
– Det bliver et klart nej – de er alle sammen ’keepers’. Jeg har f.eks. længe betragtet Big Ingenieur med stor fascination på billeder i diverse anmeldelser på internettet og gennem butiksruder. Værket er superbt, designet bærer tydeligvis den legendariske Gérald Gentas (ansvarlig for skabelsen af bl.a. AP RO og PP Nautilus) ’’DNA’’, og der findes ikke mange med ref.nr. IW 500503, hvilket gør drømmen endnu sjovere at udleve.

Jeg har på et eller andet tidspunkt haft samme fascination og begær efter mine andre ure – årsagerne kan dog variere, afhængigt af hvilket ur der er tale om.

IWC’en der ofte høster rosende ord

Jeg er fascineret af, at Omega Speedmaster var det første ur på månen. Tag Heuer Monaco blev båret af Steve McQueen i filmen ’Le Mans’. Panerai blev brugt af den italienske flåde, mens det senere hen i 90’erne tiltrak sig opmærksomhed hos den civile del af befolkningen, hvilket bl.a. kan tilregnes Sylvester Stallone, idet han fik skabt stor opmærksomhed om mærket. Jeg kunne blive ved med at opremse diverse betragtninger – men det er hensigtsmæssigt at stoppe, idet hele indlægget ellers ville bestå af mine betragtninger.

Dog skal det bemærkes, at jeg har forståelse for, at andre sælger ud af deres samling for at udleve endnu en drøm, men jeg ville ikke kunne nænne at fjerne én drøm for at erstatte den med en anden.

Hvad lægger du selv mærke til ved andres ure? 
– Indledningsvis forsøger jeg diskret at undersøge, om uret er ægte, idet jeg og de fleste andre folk inden for hobbyen har en nultolerance over for plagiater og de såkaldte homage-ure. Jeg og min gode ven samt urtosse har med jævne mellemrum taget folk i at lyve om et givent ur – et eksempel var et falsk Patek Philippe (ref.nr. 5002R/001) og Breitling for Bentley (MOTT 12). Min ven er helt kontant og siger det direkte op i ansigtet på vedkommende, mens jeg går mere stille med det. Dernæst forsøger jeg at spotte, hvilken model der er tale om. Er der f.eks. tale om et Daytona (ref. 6263, 6240 eller 6262) eller et Franck Muller, vil jeg som udgangspunkt formode, at vedkommende er en kender, hvilket kan give anledning til en rigtig hyggelig samtale, såfremt personen er frisk på at tale lidt om ure. Er der derimod tale om en mere almindelig ’stangvare’, vil jeg som udgangspunkt blot kigge hurtigt (nysgerrig er man vel) og undgå en samtale, medmindre omstændighederne i øvrigt giver anledning til det, f.eks. et komsammen for andre urtosser.

Breitling SuperOcean


Jeg har på fornemmelsen, at du er mindst lige så glad for værkerne – hvem vil du fremhæve som innovative?
– I min vurdering er Breguet ganske innovative, hvad angår værker.

Breguet hører blandt de firmaer, som sandsynligvis har flest patenter af alle i branchen, og de udvider stadigvæk listen, som tiden går. I min vurdering er Breguet klart et af de mest betydningsfulde firmaer i branchen. Breguet skabte tourbillonregulatoren tilbage i år 1801, og på det seneste har de skabt en kronograf med ’clutch wheel’, hvilket betragtes som en udvikling af den kolonnehjulsstyrede kronograf. Jeg er endda i besiddelse af tegningerne til den nye kronograf, men jeg kan desværre ikke offentliggøre dem på internettet, idet jeg har fået dem overrakt i fortrolighed af en utrolig flink butikschef hos en af de større forhandlere i København.

Breguets liste med innovationer er meget lang og ville fylde resten af indlægget, hvorfor jeg blot vil opfordre folk til at lære om det skønne mærke. Og ellers vil jeg henvise til nedenstående klip:

Værkerne er gode, og ’finishen’ er veludført! Herudover er graveringen på deres rotorer og nogle af deres urtavler utrolig flotte og detaljeret. Og ellers er deres ’coin edge’-kasser iøjnefaldende på den gode måde. Det kan dog selvfølgelig anføres, at der er visse andre firmaer, som laver en bedre ’finish’ end Breguet, hvor man bl.a. kan nævne Audemars Piguet og Patek Philippe.

Desuden har Breguet en lang liste af betydningsfulde kunder, hvilket også er med til at øge min begejstring for det mærke. Breguet er blevet båret af Victor Hugo, Aristotle Onassis, Leo Tolstoy, Winston Churchill, George Washington og mange flere endnu.
Hvem vil du fremhæve som oversete eller ’value for money’?
– I min vurdering får Zenith ikke nok opmærksomhed på det danske marked, men måske vil tiderne skifte, idet Zenith har skabt en del forskellige ure på det seneste. Desuden er der kommet en forhandler af Zenith i København.

Zenith er jo mest kendt for El Primero, som blev introduceret i år 1969, og som var en af de første automatiske kronografer. El Primero er blevet anvendt af andre firmaer i branchen, heriblandt Rolex, som brugte dem til deres Daytona-linje, inden de begyndte at producere deres egne værker. Værket slår med 36.000 slag i timen, hvilket er mere end normalt (ca. mellem 21.600-28.800 bph/vph). Det skulle ifølge kilder på internettet være med til at øge præcisionen. Dernæst kører viserne ’glattere’, hvilket efter min mening er mere ’pleasing to the beholder’. Umiddelbart lyder det mærkeligt, men man kan hurtigt opdage forskellen ved at sammenligne flere kronografer med forskellige vph/bph.

Man kan ifølge prislisterne på www.my-watchsite.com få et Zenith med ref.nr. 24.2060.405/21.C714 eller ref.nr. 03.2080.4021/21.C496 til mellem 5.900 og 7.000 euro. Efter min vurdering får man meget for pengene, idet værket er inhouse og et konkurrencedygtigt alternativ til de mere gængse mærker, såsom Omega med ref. 232.30.46.51.01.001 eller et PAM 250.

Tag Heuer Monaco

Problemet er blot, at mange i hobbyen fokuserer på gensalgsværdi. Jeg har ikke erfaring med at sælge ud af mine ure og kommer heller ikke til det – dog har jeg bemærket, at det er nemmere at afsætte et mere kendt mærke end et mindre kendt.


Hvilket ur bærer du primært – og hvilket ved særlige lejligheder?

– Jeg bærer primært mit SuperOcean Steelfish og SeaTouch, mens jeg ærligt må erkende, at jeg ikke bærer ur ved særlige lejligheder. Personligt er jeg overbevist om, at et sportsur ikke bør bruges til formelle lejligheder, hvor pænt tøj er påkrævet, men det kan godt bruges til det. Jeg kan dog ikke få mig selv til at tage et sportsur på til pænt tøj, og derfor skal jeg også have et ur til de finere lejligheder.

TIssot’en bliver brugt ganske flittigt.

Hvilket af dine ure får du flest reaktioner på?
– Jeg har i skrivende stund modtaget flest positive kommentarer vedr. mit Big Ingenieur (ref. IW 500503). Feedbacken har overvejende været positiv blandt gode venner og andre urtosser på Urdebatten.dk, hvilket var lidt uventet, men samtidig ganske dejligt. Jeg har endda modtaget positive kommentarer fra folk, som ikke har forstand på ure. Sælgeren kaldte det endda for et ’rigtigt herreur’, og umiddelbart kan jeg fornemme, at han er fan af Patek Philippe, hvilket der absolut ikke er noget galt i. Dernæst må det være mit Master Compressor Extreme World Alarm – det er endnu en ’crowdpleaser’, især hos kvinderne. Hvad angår det sidste, ved jeg ikke hvorfor, da kvinderne normalt foretrækker et Daytona fra Rolex og visse andre ure.
Hvad bliver dit næste ur?
– Jeg har længe talt med mine gode venner om at købe et Blancpain eller Zenith, men spørgsmålet er, hvilket af dem der bliver det første. When in doubt – buy them both!

Her er de to kandidater: www.zenith-watches.com/en/#/collection/flow/3/35/1059 og www.blancpain.com/en/watch/5015-11c30-52

El Primero-værket er med sine 36.000 vph et ikon i sig selv – det har tilmed over 40 år bag sig! Det konkrete ur er en kolonnehjulsstyret kronograf med flybackfunktion – mums. Og kombinationen af guld og keramik spiller godt sammen. Fifty Fathoms og Blancpain generelt er klart ’underrepræsenterede’ i Danmark, hvilket er trist, idet man får et rigtig godt ur til en konkurrencedygtig pris. Et 5-dages automatisk værk skabt specielt af Frederic Piguet til Blancpain er ifølge kilder på internettet bestemt ikke ringe. Desuden er rotoren på det konkrete ur ganske nydelig at se på!

Den kender jeg den der – Longines Master Collection

Min liste består derefter af 3 andre ure, men det kan vi tage en snak om til et af dine hyggelige arrangementer, såfremt du har lyst til at høre nærmere om det.

Og hvis der var frit valg på alle hylder?
– Det er ret simpelt for mit vedkommende – Aeternitas Mega 4 fra Franck Muller og Quadruple Tourbillon Secret fra Greubel Forsey. Jeg bliver simpelthen målløs ved synet af dem. Alene det at se værkerne ’pulsere’ ville være en fornøjelse i sig selv.

Omega Speedmaster

Hvilket af dine ure har overrasket dig mest gennem tiden?
– Et godt sted at tage sit udgangspunkt er i prisen – jo mere der betales, desto mere kan man forvente. Jeg må blankt erkende, at jeg ikke forventede meget af mit SeaTouch. Umiddelbart forventede jeg et billigt digital ur, hvilket også var meningen, idet det skulle bruges til de lange workouts i fitnesscenteret, men uret leverer overraskende meget til prisen. Uret kommer med fine detaljer på selve kassen, og det er fyldt med spændende funktioner. Remmen var godt stiv i starten, men den blev behagelig efter længere tids brug. Desuden er uret nemt at betjene, selvom man skal trykke på samme ’knap’ (knappen udgør midten af det trykfølsomme safirglas) flere gange. Efter min vurdering slår det klart de knap så sjove ure fra Casio.

Hvad mener du, at enhver mand bør vide om ure?
– Det er svært at give et konkret svar på et relativt bredt formuleret spørgsmål, fordi jeg jo vil have en subjektiv holdning til det meste pga. min hobby. Mit ’mantra’ behøver ikke nødvendigvis at udgøre et regelsæt for andre, mens jeg personligt gør en dyd ud af at følge det. I det følgende vil jeg derfor redegøre for de tanker, som jeg gør i forbindelse med mit næste køb. Hvem ved, måske kan det inspirere andre?

Generelt bør man i det mindste vide noget om det ur, man har købt, idet et tilfældigt køb hos en eller anden forhandler ikke indgyder nogen respekt hos særlig mange, heller ikke mig selv. Om det er et nyt ur fra den seneste kollektion eller en vintage double red Sea-Dweller fra Rolex (http://doubleredseadweller.com/watch-info/double-red-seadweller/drsd-dials.html), er ligegyldigt, men ejeren bør i det mindste begrunde, hvorfor han eller hun har valgt netop det ur. Desuden bør man sætte sig ind i urets værk, inden man investerer penge i et ur, som måske indeholder noget sjusk. F.eks. er modulkronograferne fra Audemars Piguets Royal Oak Offshore-linje efter min mening ikke 150.000+ kr. værd. Uret må også gerne have en historie, men i visse tilfælde kan man godt fravige det krav, idet unge firmaer endnu ikke har haft mulighed for at skabe sig en historie.

Panerai med over en uges gang reserve. Lovely!

Og ellers er der en klassiker, som svier i øjnene – før i tiden fandt jeg det dog humoristisk – lad være med at ’double wriste’ (bære to ure på samme tid)! Jeg kan virkelig ikke begribe, hvordan Mads Barner-Christensen og andre kan gøre det. En person sagde engang, at det svarer til, når en mand frier til en kvinde: Ét knæ er charmerende, mens to knæ er desperat.

Et ur er i modsætning til den moderne mands andre acceptable smykker (vielsesringe og manchetknapper) et funktionelt redskab og bør ikke udelukkende bæres som et accessory. Man skal gå med ur, fordi man synes godt om det.

Har du et eller flere ure, der rummer gode historier? Send en mail på nk@my-pleasure.dk – du kan nemt være anonym, om du lyster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

1 comment

Steffen 22. maj 2012 - 22:09

Rose gold Big Ingenieur, misundelig ja meget.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk