Home Ure En læser og hans ure – del VII

En læser og hans ure – del VII

by Nicolai Klingenberg

Jeg har haft fornøjelsen af Mikael Englund flere gange – primært på e-post og telefonisk, men under BaselWorld 2012, satte vi et kort møde op. Den rare svensker bar et alt andet end kedeligt ur, som du i dag kan læse mere om. Du kan dog også blive klogere på hans passion for ure.

Kunne du tænke dig en rem som den, der sidder på klokken her, så smut forbi Singularstraps.se

Mikael – du bruger mange af døgnets timer på ure, men hvad laver du helt bestemt?
– Af og til føles det som om, jeg bruger alle døgnets timer på ure – men når alt kommer til alt, er det freelanceskriverierne for svenske KING Magazine og Manolo.se, som jeg skriver for regelmæssigt, der kan ses som den bedste investering i kroner og øre. Derudover har jeg et par urrelaterede firmaer, hvor du blandt andet finder min webshop SingularStraps.se, hvor jeg sælger urremme.

Mikael Englund himself - vi fik en sludder på BaselWorld 2012...

Hvor stammer din interesse fra?
– Jeg kommer fra en familie, hvor min far arbejdede med finmekanisk håndværk, og min mor er tosset med “finer things”, så det var nok ganske naturligt at deres interesser smittede af på mig i form af min interesse for ure. Derudover er det den heftige storytelling, som urverdenen indeholder og byder på, der fascinerer mig. Allerede under mine tidligere teenageår, blev jeg for eksempel fascineret af Omega Speedmasters form og funktion, men først og fremmest på grund af det eventyr, uret har været med i. Der er tale om historie i en lille, tikkende pakke.

Hvad var dit første ur-køb?
– Det første ur købte jeg ikke, men jeg arvede det fra min morfar, som var elektronikingeniør – min mormor gav ham meget passende et af de første elektroniske armbåndsure (et Eterna Sonic med et “syngende” stemmegaffel-værk), som siden hen er vandret over i min varetægt. Det var det ur, der for alvor satte skub i min passion, som jeg ikke ser nogen ende på.

Hvad var der, der lige gjorde, at du valgte dette ur?
– Altså nu er der ikke tale om et direkte valg, eftersom jeg arvede uret, men da tiden var inde til, at jeg skulle købe mit første ur, blev det selvsagt en Speedmaster. gennem tiden har jeg ejet mange varianter af Speedmasteren, som alle – med undtagelse af en – har forladt mig igen. Den Speedmaster jeg har tilbage er fra det spændende år, 1969.

Blancpain Fifty Fathoms

På billedet bærer du et Blancpain Fifty Fathoms – hvad er historien bag uret?
– Den variant, du ser på billedet, går under navnet “Bund”, og det er blandt de aller sidste varianter af Fifty Fathoms, Blancpain producerede, inden man lukkede virksomheden i 70’erne. Blancpain blev efterfølgende overtaget af Jean-Claude Biver, men det er en anden historie. Uret blev udelukkende lavet til de tyske Kampfschwimmer og er unikt på mange måder – for eksempel er optrækket helt “flydende”, og så er der tale om en helt speciel skive- og viserkonfiguration, som Kampfschwimmer’ne efterspurgte. Samme konfiguration er i øvrigt også brugt på efterfølgeren IWC Ocean 2000.

Hvad har du mere i samlingen?
– Lidt blandede sager – men jeg har en svaghed for vintagesports- og militærure fra 60’erne og 70’erne, som så mange andre. Den seneste erhvervelse er dog den mere “moderne” Zenith El Primero “Rainbow” med hvid skive.

Har du et drømmeur?
– Jeg spekulerer i øjeblikket på, om jeg ikke har fortjent en Rolex Day-Date i paltin. Jeg tror faktisk, at det er tilfældet, at jeg fortjener sådan et ur…

Hvad er the talk of the town i Sverige for tiden, når det kommer til ure?
– I øjeblikket er det guld – trenden er virkelig vendt, og nu vil alle have vintage Rolex i gult guld…

Dobbelt op på vintageidyl

Er der forskel på svenskens og danskens ursmag?
Ja, det er der nok – selvom det er ved at ændre sig, så har svenskerne traditionelt set haft et godt øje til de mere diskret sportsmodeller i stål, mens danskerne mig bekendt har været lidt mere til glam, glitter og de mere ekstravagante og “synlige” ure. Men som nævnt ovenover, så er der lige nu ved at ske en udvikling, hvor guldurene er på vej i højere kurs – en interessant udvikling i øvrigt!

Hvad mener du, at enhver mand bør vide om ure?
– At det sidste et ur egentlig gør, er at vise tiden. Men vigtigst af alt, skal man(d) vælge et ur, som fortæller og viser, hvem man er – og hvad det så er, bestemmer man naturligvis selv.

Sulten efter urremme, der kan pimpe dit ur? Så tryk på fotoet, og ryg direkte til Sverige.

Har du et ur, et møbel eller et kunstværk med en god historie, så send en mail til nk@my-pleasure.dk – og du har lov at være anonym, om du lyster.

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk