Home Bobler En mand taler ud om en passion – for amerikanske vine

En mand taler ud om en passion – for amerikanske vine

written by Nicolai Klingenberg 19. juni 2012
Pin It

En læser mente, at jeg skulle tage med til en vinsmagning hos hans lokale druepusher. Dermed gik turen til Vinspecialisten i Espergærde. Omdrejningspunktet var vine fra USA, men i stedet for slavisk at gennemgå aftenen, bliver du – og jeg – i dag klogere på Flemming Voss passion for amerikanske vine. Det var nemlig Flemming, der står for importen af de vine, der skulle smages…

Det var her, det gik løs – Amerika mødte dansken i Espergærde…

Flemming – du importer amerikansk vin ved siden af dit “rigtige” job. Hvordan kom du på den idé?
– Ideen at importerer vin kom tilbage i 2008, hvor jeg tænkte, at en e-shop kunne man vel sagens køre ved siden af et fuldtidsjob. Den tanke kom fra min passion: At jeg brænder for mad og vin. I efteråret 2009 havde jeg udarbejdet min business case og fået banken til at godkende den og bevillige lidt penge til opstart. Jeg besluttede mig for, at det skulle være amerikansk vin, da jeg synes, der bliver produceret meget god vin af høj kvalitet i USA, men at vine fra USA er meget overset specielt i Danmark.

Du har desuden nogle regler for, hvilke huse, du vil arbejde sammen med – kan du uddybe?
– De vinproducenter, jeg importere vin fra, er et håndplukket udvalg af Amerikanske vinproducenter, som er små familieejede vingårde i New York,  Idaho &  Californien.  Mit krav er, at der skal være tale om vin af meget høj kvalitet – alle druer skal være håndplukket, og dernæst vælger jeg huse, der produceres små mængder vin på vingårdene, hvor man samtidig skal kunne fornemme den enkelte vin producents entusiasme og kærlighed til deres vin.

Hvad er – efter din mening – den største misforståelse, når det kommer til amerikansk vin?
– At vin fra USA kun kommer fra Californien, at vin fra USA er for dyr da, man skal betale meget for kvalitets vin som er vine fra Napa Valley, hvilket er korrekt, men der er mange andre områder i Californien – og især mange stater, der lave vin af høj kvalitet til rimelige penge. Før i tiden var især de Californiske chardonnay & Pinot Noir kendt for at være for fadlagrede, så de var tæt på at være udrikkelige, men det er klart ændret i dag. Mange gange når vi blindsmager, topper Amerikanske vine over top vine fra Europa.

Hvad er du pt. på jagt efter – vinmæssigt – i USA?
– Jeg leder pt. efter sparkling/mousserende vine, port vin på Zinfandel drue, Pinot Noir og white zinfandel.

Aftenens program…

Hvilke områder i USA, ser du som de mest interessante fremadrettet – og hvorfor?
– I Idaho
laves der vine, som passer godt til Idahos klima, frem for at fokusere på, hvad der sælger godt. Der er ideelle jordbundsforhold, og klimaet er perfekt til alle typer druer, tørre, søde,  kraftige og etc. Klimaet er ikke for varmt, og fugtigt om sommeren, og samtidig har de ikke lange, kolde vintre i de områder, hvor der produceres vine.
New York, der i dag består af  9 AVA ‘s (amerikanske vinavlsmatrikel Areas) falder ind under fem regioner, som er Long Island, Finger Lakes, Hudson Valley, Lake Erie og Niagara området, og der dyrkes mere end 40 forskellige typer druer. Der produceres fin vin i still med topklasse vine fra Frankrig & Italien, og vinproducenterne fortsætte med at eksperimentere for at finde de sorter, der bedst passer til New Yorks brede vifte af mikroklimaer.
Kølige områder såsom Finger Lakes har stor succes med hvidvinssorter som Riesling og Gewurztraminer, og varmere steder som Long Island viser lovende for rødvine, primært Merlot og andre Bordeaux druesorter samt hvidvine inspireret af  Veneto & Friuli i det nord østlig Italien.

Hvad bør enhver mand efter din mening vide om amerikansk vin?
– At de Amerikanske vine, der produceres i dag, er meget inspireret af de europæiske top vin metoder. Der er fokus på kvalitet, og derfor er der tale om top kvalitets vin i mange tilfælde, men prisen kan som sagt også være derefter”¦ Efter min mening, er prisen i nogle tilfælde desværre lidt for høj grundet den store lokale efterspørgsel i USA på deres egne vine.

Under aftenens smagning kom vi blandt andet rundt om en alle tiders Ice Wine, som du kan finde på Flemmings hjemmeside lige her <—

Så aldeles udmærket til dessert – eller måske foie gras…

Pin It

You may also like