Home Ure På besøg hos reservatets urreperatør – Kirschner Ure

På besøg hos reservatets urreperatør – Kirschner Ure

by Nicolai Klingenberg

Jeg slog vejen forbi reservatet, hvor Niels Kirschner huserer. Han ved et og andet om ure og blev for år tilbage omskolet til urmager. Bor du udenfor byen, og er der problemer med klokkeværket, så kan Niels være din redningsmand. Måske har han også et ur til dig, men kom med indenfor…

To-tre ned, og så tikker det hele.

Niels – kan du give os en kort baggrund for dit nuværende virke?
– Det med urene, er forholdsvis nyt – i en alder af 56 år, etablerede jeg Kirschner Ure. Det var tilbage i  2004. Jeg tog skridtet efter mange år i IT-branchen – jeg valgte simpelthen at realisere min hobby, som omhandlede vintage armbåndsure, samt antikke stueure.

Kirschner på job

Der var også noget med en omskoling…?
– Jeg har en teknisk baggrund som udlært finmekaniker, men i 2005 omskolede jeg mig ved Den Danske Urmagerskole i Ringsted, hvor jeg gennemførte Urmagerskolens grundforløb. Sideløbende har jeg som medlem af British Horological Institute fulgt en række kurser i England samt BHI’s Distance Learning uddannelse, som efter tre års forløb blev afsluttet med en eksamen i England og fører til titlen Watchmaker, GradBHI.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan et urværk ser ud i XL?

Sådan ser det ud - en eksakt kopi af indmaden. Og det fungerer oven i købet.

Som andre “fagnørder” begejstres du oftest primært af urværkerne. Kan du give en top fem over de værker, du er mest glad for?
– Det er der noget om! Jeg bliver altid i godt humør, når jeg skiller et IWC fra perioden 1950 – 70, det er skøn teknik for en finmekaniker, der gemmer sig derinde.
Omega fra samme periode har også fine urværker, især Omega 30-serien. 30 står i øvrigt for diameteren på værkerne – det er guf at servicere disse værker, for de er enkle og logisk opbygget. Jaeger-LeCoultre har også meget fine værker, især Memovox’en med mekanisk alarm, som i øvrigt er en efterspurgt model. Reverso modellen fra 1928, der blev designet til polospillere er også en meget polær model, mens Master Controle modellerne markerer sig med deres nøjagtighed.
Universal Polrouter med microtor har et meget fint urværk, der blev designet til SAS piloterne, som begyndte at flyve storcirkel rute over Nordpolen til USA. Sidst, men ikke mindst har de tidlige Longines værker, som er  smukt opbygget og udført.

Racerrem med foldespænde - loving it!

Hvad går du selv med for tiden?
– Min egen samling tæller et Elvstrøm Lemania sejler-ur og et Maurice Lacroix chronograph, men det skifter. Hver gang jeg indkøber et fint ur, tænker jeg, det skal være urmagerens ur, men der skal jo også penge i kassen, så som regel bliver de gode ure videresolgt. Pt. er kronen på værket nok mit Elvstrøm sejler-ur, da min store fritidsinteresse er sejlsport.

Elvtröm uret...

Du er desuden en passioneret sejler – og du har et Elvström ur liggende. Hvad er historien bag det ur?
– Den kan ses herunder – eller i hvert fald lidt om uret…

Old school Elvström info - tryk for større foto

Er der et ur, du er på evig jagt efter?
– Jeg kunne godt tænke mig at få fat i et IWC Ingenieur, men det som sådan ikke en rigtig jagt.

Hvad er efter din mening den største forskel på tidligere tiders ure og dem, vi ser forlade fabrikkerne i dag?

– Efter min mening er den største forskel på ure fra “før” og nu nok den skønne enkelthed med sans for “etikken” i udseendet. I dag bliver urene større og større og med mange komplikationer, jeg har ofte kunder, som ikke aner, hvordan deres ur betjenes i alle deres funktioner.

Sejler-ure i flere afskygninger

Du overvejer at sammensætte dit eget ur udfra et gammelt, men istandsat Heuer værk – hvornår vil man med lidt held kunne se det ur?
– Det er længerevarende projekt, som jeg ikke helt er kommet ordentligt i gang med, men mit Heuer projekt bliver nok igangsat en gang til vinter, når udelivet er mindre festligt. Planen er at få monteret værket i en større kasse og omdanne uret til et armbåndsur…

Et gammelt, men nyrestaureret Heuer værk

Forsiden af det gamle lommeur - bemærk kronens placering. Om den flyttes til "klokken 3", må tiden vise.

Hvad bør enhver mand vide om mekaniske ure?
– Han bør vide, at et mekanisk ur er bygget af aksler, hjul og drev, som drives at en optræksfjeder, mens hastigheden reguleres af en spiralfjeder, som svinger 18000-36000 gange i timen.

Var der ikke noget med, at Kirschner også sælger ure? Jo. Se nu for eksempel bare dette smukke Omega i guld...

Du finder Kirschner-URE på Fredensvej 50 i Charlottenlund, og der er åbent tirsdag, onsdag og torsdag fra 13 til 18. Det er altid en god idé at ringe, hvis du lægger vejen for, og nummeret er 20 20 14 11. Slutteligt findes der mere info  og flere ure på Kirschner Ures hjemmeside her <—

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.