Home Living En læser og hans møbel – del II

En læser og hans møbel – del II

by Nicolai Klingenberg

Claus arbejder hos Jyllands ældste specialforretning og værksted for køb, salg & renovering af møbelklassikere. Firmaet, der hedder Designclassique.dk, holder til i en gammel kirke, der i sin tid blev bygget af danskere, som nægtede at gå i tysk kirke under den tyske besættelse . På hjemmefronten har Claus desuden en stol, der er værd at skrive hjem om – Bamsestolen.

Der er den jo – Bamsestolen. Det er sagen til højre i fotoet, hvis du skulle være i tvivl.

Claus – et par hurtige ord om din stol?
– Det er nemt: En Hans J. Wegners Bamsestol (Papa Bear Chair) fra 1951, med ben og negle i teaktræ.

Hvad var det ved Bamsestolen, der fangede dig?
– Bamsestolen står for mig som noget af det ypperste håndværksmæssige indenfor møbelverdenen. Kompromiser findes ikke i denne stol. Komfortmæssigt er der “ingen over, og ingen ved siden af”. Og så er den bare fed… Det er lænestolenes Hästens seng.

“Bamsestolen er (i min verden) toppen af poppen indenfor lænestole, så en opgradering er nærmest umulig” – citatet er Claus’, og han er ejeren.

Hvor fandt du den i sin tid – og skulle der laves noget ved den?
– Jeg arbejder i en af landets ældste virksomheder indenfor salg og restaurering af møbelklassikere og får som sådan tilbudt mangt og meget, og er samtidig “med” på alle fronter af brugtmarkedet i både ind- og udland. Stolen var i så flot en stand, at en afrensning af ben og negle var det eneste der skulle til før den var klar. På sigt skal stolen muligvis polstres om, men dette er ren luksus, da den nuværende polstring intet fejler.

Hvilken funktion har stolen i dag?
– Udover en evig tilbagevendende nydelse af det åbenlyse skulpturelle mesterværk, er det “fars stol” (når ikke en af mine piger har hamstret den). Faconen indbyder til, at man kan sidde på kryds og tværs, og kan således altid finde en behagelig siddestilling. Når man sidder med armene på stolens læn, giver det lidt en fornemmelse af, at sidde i førersædet på Tusindårsfalken fra Star Wars – man ER Tusindårsfalken.

Fars stol? Vist ikke altid…

Hvilke reaktioner, har du fået på den?
– Kun positive. Der er dem, som falder for den med det samme, og dem der lige må en tur ned at sidde i den, før de betingelsesløst overgiver sig 100%.

Er det en keeper?
– Det går jeg stærkt ud fra. Men i min branche ved man aldrig, hvad man ser i morgen, så “never say never again”. Bamsestolen er (i min verden) toppen af poppen indenfor lænestole, så en opgradering er nærmest umulig. Men fede møbler fortjener luft. Pakker man sit hjem med guld, fungerer det ikke.

Hvilke andre besiddelser fra samme kategori, drømmer du om?
– Jeg har et par Wegner stole, og Børge Mogensen er også repræsenteret i stuen. Finn Juhl har ikke været nær så produktiv som mange af de andre guld-drenge fra den tid – til gengæld skal man kigge RIGTIG langt efter svipserne fra ham. En NV53 2´er sofa er bestemt på listen. Forholdsvis ukendt – men über cool. Og så hans 45 stol – den MÅ jeg bare eje en dag…

Jeg fornemmer, at den siddende vil have nemt ved at få overblik over hjemmet. Og måske en lur.

Det perfekte Bamsestols-moment?
– Den hedengangne Flemming Bamse (meget apropos) Jørgensen sang; “Jeg elsker når ungerne leger på stranden, mens jeg får en bajer”. At sidde i stolen, kigge på mine tøser der leger, Old Blue Eyes i højttalerne, en plade Marabou og en kold Tuborg. Keep it simple…

Kan man tale om en investering?
– Man kan sagtens kalde det en investering. En smadret Bamsestol koster typisk omkring 20-30.000. Og en stol i top stand omkring 50.000. Taget stolens nypris i betragtning (starter ved ca 105.000) er det mange penge for en brugt stol – men ikke dyrt! Stolen er bygget så kvalitets og håndværksmæssigt fantastisk, at den kan holde flere hundrede år – forudsat den får “nyt tøj” en gang i mellem.

Stolen har for længst rundet et halvt århundrede – den er fra 1951.

Hvad skal enhver mand vide om Bamsestolen?
– Det er og bliver den ultimative herrestol. Man har magten (om ikke andet så fiktivt), når man sidder i den. Du ryger for en stund tilbage til 50´erne hvor – lad os bare sige – kønsrollemønsteret var strikket lidt anderledes sammen.

Har du”¦
En smuk stol, et andet interessant møbel eller et kunstværk med en god historie? Send et par linjer på nk@my-pleasure.dk – og du kan fint være anonym. Tip gerne ham eller hende, der ligger inde med gode historier om netop kunstværker eller møbler.

Du kan besøge Claus’ arbejdsplads, www.designclassique.dk, på nettet lige her <—

Den kan blive din hos Lauritz.com

Der er for øjeblikket en aktiv auktion hos Lauritz.com, hvor en Bamsestol skal under hammeren – find den her <—

You may also like

2 comments

Mathias Roth 27. august 2012 - 11:23

Kan man få undersøgt hvor puden med frimærkemotivet er fra?

Reply
nicolaiklingenberg 2. april 2013 - 09:07

En venlig læser sendte dette link:
Tak til Mia!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk