Home PindemadderBobler The Ampoule – for en million kroner kunst, vin og happening

The Ampoule – for en million kroner kunst, vin og happening

by Nicolai Klingenberg

Af og til kaster “nogen” sig over noget nyt – nogle tiltag er mere tossede end andre. Dagens indlæg hører til i den absolut atypiske genre, og jeg anser mig på ingen måde for at være potentiel køber, men historien er tilpas skæv nok til, at jeg ikke kunne undlade at trække på smilebåndet. Og formulere et par linjer. Tag – eventuelt – godt imod The Ampoule fra Penfolds: Et limiteret stykke kunst i 12 eksemplarer til en million (svenske) kroner – pr. styk.

Hvad er nu det for noget? Det er en del af et kunstværk… Du får også en video, så læs du bare med.

Det er muligt, at varmen er steget de australske vinbønder hos Penfolds til hovedet, men ikke desto mindre har man taget den kreative hat på hovedet for at hylde årgang 2004 Kalimna Block 42 Carbernet Sauvignon. Det forlyder, at konceptet med kunstværket skulle være med til at cementere Penfolds eksperimenterende og innovative tilgang til vinens verden. Jeg har smagt vin fra Penfolds, som har smagt aldeles udmærket – og det har været på både restauranter og fra det lokale supermarked, men den vin, der kunstværket har ikke været forbi min gane eller mit glas.

Og hele “festen” samlet set.

Til gengæld har bønderne ikke blot høstet en god årgang, men også 100 point i en vinanmeldelse, som James Suckling stod bag, og nu skal den flotte score altså hyldes på “nye flasker”. Der er tale om 12 eksemplarer af kunstværket, der alle stammer fra vinplanter, der blev sat i jorden i 1880’erne – disse vinstokke sige at være en national kulturarv og i øvrigt blandt nogle af verdens ældste Cabernet Sauvignon planter.

Glas, vin og håndværk i millionklassen: The Ampoule

Og man er stolt af sit ophav i Australien – og ikke kun i forbindelse med vinproduktionen. De kunstnere, der har været involverede i produktionen af The Ampoule, er alle fra det sydlige Australien, og således skal vi have fat i en glaskunstner ved navn Nick Mount, som har pustet sig gul og blå for at skabe den glasskulptur, som sidder uden om ampullen med de (særdeles) dyre dråber. Andrew Bartlett er dernæst møbelsnedkeren, der har designet boksen i eukalyptustræ (hvad ellers?), mens endnu en glaspuster – Ray Leake – har blæst den særlige ampul, som vinen ligger i. Og så har jeg vist ikke engang fået nævnt alle de involverede.

Jeg fik søgt lidt hist og her og faldt over en video, der gjorde det hele lidt mere håndgribeligt – og “fint”. Som du kan se i videoen herunder, er der virkelig tale om håndværk, da hele apparatet blev sat i gang for at lave The Ampoule.

Der er skabt tolv eksemplarer af The Ampoule, og den begrænsede mængde, kategoriserer selvsagt værket som limiteret – men ikke som unika. Skulle man erhverve sig en ampul, følger der en højtidelig, men lun gestus med i købet. En senior winemaker vil tage turen ud til ejeren – uanset hvor i verden hun – eller han – måtte befinde sig. Når winemakeren når destinationen en herlig ceremoni, som blandt andet involverer en tur forbi en tastevin i sterling sølv. Det lyder måske skørt, men vel ikke mere skørt end selve påhittet.

Jeg kunne virkelig godt tænke mig at høre fra en eventuel køber – dels for at høre, hvorfor det blev til et “Sådan en må jeg mig have”, men også for at høre om selve ceremonien og oplevelsen med den tilrejsende winemaker. Skulle du sidde og blive lækkertørstig eller ligger der en millions svenske kroner og brænder i din lomme, så kan du skrive til Theampoule@penfolds.co.uk – værkerne er til salg fra denne måned.

Vidste du, at der er skrevet stolpe og stolpe ned om vin og champagne her på My Pleasure? Du finder indlæggene her <—

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk