Home Ure Rolex Datejust reference 1603 anno 1973 – historisk på armen

Rolex Datejust reference 1603 anno 1973 – historisk på armen

by Nicolai Klingenberg

Den 14. august 1973 trådte en kvinde ind hos Klarlund. Hun havde et mål med besøget – at købe et ur til sin mand. Der er sket et og andet siden da – blandt andet er kvinden blevet enke, men humøret er stadig højt. Uret? Det blev fremvist for mig, da kvinden overvejede et og andet. Men uret blev fremvist, som det blev købt – med alt tilbehør. I dag skal vi med andre ord se på en raritet, der rummer masser af historie.

I dag handler det om historie, der tikker. Og vi skal et lille smut tilbage til Vesterbrogade anno 1973…

Kvinde var nok ganske uvidende om, at dagen efter, hun havde handlet uret, ville amerikanerne stoppe deres bombardement af Cambodia, og det blev afslutningen på 12 års bombardement fra amerikansk side. Og præcis en måned og en dag efter købet, dør den svenske Kong Gustav den 6. En ting er de store begivenheder, som uret har “overlevet” – en hel anden er de ting og sager, som ejeren oplevede, mens han bar uret. Disse begivenheder kender jeg ikke til, men uret har sikkert hørt et og andet gennem livet.

Fin, fin stand – og med en anelse stræk i lænken.

Men lad os få lidt fakta på plads. Der er tale om et Rolex Datejust reference 1603. Et sjældent ur? Nej – egentlig ikke. Men det er forholdsvis unikt, at uret kommer med alt tilbehør. Den afdøde mand kunne i øvrigt fejre 10 års jubilæum som Datejust ejer samme år, som Gry vandt det danske melodi grand prix med sangen “Kloden Drejer” – i øvrigt tilsat kort kjole og rejehop.

Læg mærke til, at der også står skrevet et og andet på dansk.

De fleste Datejust modeller, som jeg har set, kommer med Jubilée lænke – den har smallere led og virker efter god brug en anelse mere løs og porøs. Denne sag er dog udrustet med en Oyster-lænke, der i min bog er mere klassisk, solid og maskulin.

Det kan svare sig at gemme alt, hvad der følger med – og passe godt på sine sager…

Med en diameter på 36 mm, er vi ikke i den helt lille afdeling. Den ultraklassiske Submariner ligger – stort set altid – med en diameter på 40 millimeter og er dermed en anelse større. 40 millimeter var i flere årtier, det største Rolex havde at byde på, men da modellerne Yacht-Master II og Sea-Dweller Deepsea røg vi op på 44 millimeter. Tider, tendenser og måske lidt større mennesker kan medføre øget efterspørgsel – eller også er det urfirmaerne selv, der skaber “the wants”.

The full monty…

Som du måske kan se, har jeg gjort en light-research i forbindelsen med dette indlæg. Jeg kan ikke lade være med finde nogle hændelserne, der har fundet sted på den dag, uret blev købt. Når nu man har en eksakt dato, så er det jo tosset ikke lige at se, hvad der skete selv samme dag – eller lige efter – uret forlod butikken.

Det kunne være interessant, hvis uret kunne genfortælle de tre mest mindeværdige oplevelser fra sin tid på ejerens håndled…

Næste år er det 40 år siden, uret blev solgt. Tidens tand har ikke bidt hårdt i uret – nærmere nappet lidt. Lidt stræk i lænken er det blevet til, for uret er jo blevet brugt og båret. Og faktisk viste den rare, ældre dame også et andet ur frem for mig. “Det gik han dog næsten aldrig med. Det var hans Rolex, han brugte mest…”, lød det, hvorefter hun var tavs og tænksom et sekunds tid eller to. Jeg tror, hun savner sin mand usigeligt, men noget tydede på, at minderne alle var gode og lykken havde været en essentiel del af hendes liv med manden.

Glad for at læse artikler om ure? Find mange flere her <–

You may also like

4 comments

Dennis 16. september 2012 - 23:32

Super flot ur – og spændende at du har fået alle papirer og boks med!
Jeg synes billederne forvirrer mig og mit dårlige syn en smule – er skiven marineblå eller sort?

Jeg er selv betaget af, og på udkig efter, modellen med marineblå skive.

Tillykke med købet!

Reply
nicolaiklingenberg 16. september 2012 - 23:45

Tak for de venlige ord – jeg må dog lige pointere, at uret ikke er mit, men “blot” et jeg fik fremvist. 🙂

Reply
Thomas Wulff 17. september 2012 - 06:46

Kan uret købes??

Reply
nicolaiklingenberg 17. september 2012 - 10:34

Ikke som det ser ud nu… Kommer det på tale, skal jeg gerne nævne det.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.