Home Living Scandinavian living and design – et dansk eventyr i USA

Scandinavian living and design – et dansk eventyr i USA

by Nicolai Klingenberg

Er der noget som et godt forretningseventyr? Jeg har altid været inspireret af folk, der har taget skridtet og ført en drøm ud i livet. Jeg blev selv selvstændig for fem år siden, men dagen i dag handler om en mand, der tog til Amerika – og åbnede forretningen Scandinavian Living and Design. Hvordan den rejse har været, hvordan kreditkortsystemet fungerer, og hvordan amerikanerne er, kan du blive klogere på i dag. Og hvem ved, om du kan blive inspireret til et eller andet.

Det ligner en idyllisk filmkulisse – men det er den herlige virkelighed.

Kim – du har slået dig ned i USA, men hvordan havnede du der?
– Jamen jeg mødte en pige på en ferie i USA i 2006. Det hele var meget uskyldigt, men vi holdt kontakten ved lige, da jeg kom tilbage til DK. Vi skrev lidt sammen i begyndelsen, men det blev hurtigere oftere og oftere og senere over telefonen, men det blev hurtigt en dyr fornøjelse, da det dengang kostede 10 kroner i minuttet.

Efter et par måneder, besluttede jeg mig for at tage over og besøge hende i New York for at se, hvad det kunne udviklede sig til. Vi fortsatte derefter et års tid med at rejse frem og tilbage.

Jeg tog til NY en gang om måneden, og hun kom til Danmark en gang om måneden. Sommetider tog jeg flyet fredag eftermiddag til NY og hjem igen søndag for at lande i Kastrup mandag morgen og så direkte på arbejdet. Det var hårdt mentalt og det blev også hurtigt en dyr fornøjelse og immigrationen i Newark var også begyndt at bemærke mine lidt for ofte besøg til USA.

Så efter at jeg var blevet hevet med ned i et forhørslokale under immigrationen i Newark Airport, besluttede jeg mig for at blive herovre. Jeg friede til min dengang kæreste, og hun sagde heldigvis ja.

Vi blev så gift i Januar 2008 og herefter kunne alt papirarbejdet gå i gang. Efter seks måneders papirgang, advokater, helbredsundersøgelser, forhør med mere fik jeg mit greencard.

Familien i dag.

Det første år beholdte jeg mit job som Design Manager for et stort Promotion Company i Danmark, men blev desværre opsagt da krisen sådan for alvor tog sit indtog i DK. Jeg startede Grucci Petersen Design Studio et halvt år senere, hvor jeg primært arbejder som freelance designer for Europæiske og Amerikanske virksomheder. Firmaet er stadig aktivt og jeg har mit lille kontor i butikken, hvor jeg kan lave mit design arbejde.

Hvad er det, du sælger i din forretning?
– Jeg kalder det “Modern home accessories, gifts and art”, men mere konkret, sælger jeg ting til hjemmet. Det er en lille butik på små 80-90 m2, så der er desværre ikke plads til de helt store udfoldelser. Indtil videre repræsenterer jeg fire danske mærker: Menu, Eva Solo, Norman-Copenhagen og Stelton, og har lige fået en aftale på plads med Royal Copenhagen som forhåbentligt kommer i butikken i næste uge. 

Jeg har også været på “New York International Gift Fair” i Javits Center på Manhattan, hvor jeg fandt flere spændende kontakter, som jeg gerne vil fører i min butik, så der er gang i en masse spændende nyt.

Kims kreation.

Derudover sælger jeg også min egen kunst, som hænger over alt på væggene i butikken, og det går faktisk rigtig godt. Min kunst, som jeg kun har haft hængende i et måneds tid ud af de to måneder butikken har eksisteret, står faktisk for 15% af omsætningen, så det er jeg lidt stolt af.

Hvordan har amerikanerne taget imod Scandinavian Living & Design?
– Godt synes jeg! Al opstart tager tid, men jeg har trods alt kun eksisteret i to måneder, så på den baggrund syntes jeg faktisk det er gået ganske godt.

Der er en stor fremgang for Skandinaviske herovre i øjeblikket, og der har været flere artikler bla. i Vanity Fair <— og NY Times omkring den Skandinaviske invasion. De fleste amerikaner er trods alt meget traditionelle i deres indretning, så min butik med “moderne” indretning er bestemt ikke for alle.

Come on in…

Hvad har været den bedste sælgende ting “so far”?
– Det bedst sælgende enkelt produkt, var faktisk lidt af en overraskelse. Det var et produkt, som jeg tog hjem lidt for sjov, da jeg troede det ville være lidt for specielt og anderledes for folk herover, men det har vist sig at være mit bedst sælgende produkt i de to måneder jeg har eksisteret. Det er en Dropp! fruit bowl fra Menu. Når folk ser den i min butik, så tror de, den er lavet af porcelæn og bliver noget overrasket, når de rører den og finder ud af, at den er lavet af gummi. Jeg tror snart, jeg har haft alle farverne hjemme, og de bliver hurtigt udsolgt.

Best seller’en

Hvad har overrasket dig mest ved USA og New York?
– Det er nok det at blive etableret herover. Der er mange ting, man ikke lige er klar over og ikke tænker over, når man først ankommer. Bare det at få et kørekort. Jeg troede bare, jeg kunne vise mit Danske kørekort/Internationale kørekort, og så få et New York State drivers licens, men det skulle ikke være så nemt. Først skal man fremvise mindst tre-fire former for ID. Det havde jeg ikke lige, så det skulle jeg først fremskaffe heriblandt et Amerikansk credit card, hvilket jeg ikke havde på det tidspunkt.

Da jeg endelig fik fremskaffet al den ID, jeg havde brug for, skulle jeg først til en teoriprøve, derefter til seks timers skole, og så endelig til en køreprøve, hvilket var ren til grin. Det tog ca. 6 minutter, så var det overstået og jeg bestod. Der er ikke noget at sige til, at folk kører så dårligt herovre.

En anden ting er deres kreditsystem. Alt bliver målt på din Credit Score, og når man er ny herovre, er man et spøgelse i systemet. Derfor er ingen banker eller kreditkort-institutioner interesseret i at låne dig penge, eller give dig et kreditkort, og uden lån og kreditkort kan du ikke forbedre din credit score. Jeg forsøgte at få et kreditkort, et kontokort og benzinkort, men blev hele tiden afvist.

Hvis nogen skulle være i tvivl…

Til sidst måtte jeg bede om et secured credit card, hvor jeg satte 2.000 dollars ind på en lukket konto. Jeg kunne heller ikke lease en bil, for de var bange for, at jeg ikke ville kunne betale min månedlige afdrag, da jeg ikke havde nogen kredit historik. Så efter megen overbevisning, 12 måneders lønsedler fra min daværende danske arbejdsgiver, og med min svigerfar som co-signer, lykkedes det dog alligevel (men til en meget højere pris).

Og hvad har overrasket dig mest ved ved amerikanerne?
– Amerikanere er utrolige venlige og åbne mennesker. Jeg kan godt li´ det der med, at man bare dropper forbi. Man behøver ikke lave aftaler eller arrangere en masse for at besøge nogen mennesker herovre. Ikke som i Danmark, hvor alt skal planlægges og aftales og helst fire uger forinden. De er også impulsive. Jeg er blevet inviteret til garden parties og til folks private hjem af kunder, som er kommet i min butik et par gange. De kan godt lide at møde nye mennesker og er utrolige åbne.

Egne kreationer og danske kreationer.

Hvad byder fremtiden på for henholdsvis butikken og varesortimentet?
– Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, jeg har trods alt kun været aktiv i to måneder, men der kommer nye mærker i butikken inden længe, og jeg håber også på et tidspunkt at kunne få nogle danske møbler ind, selv om der ikke er meget plads. Derudover arbejder jeg på en online shop, så den forhåbentligt også kan genere salg. Jeg har masser af planer, så lad os se hvad fremtiden bringer…

Et godt råd til andre danskere, der vil prøve lykken på den anden side af Atlanterhavet?
– Hvis man har muligheden og kan undvære familie og venner, så kom af sted. Der er masser af udfordringer og spændende oplevelser og det giver helt sikkert hår på brystet at starte et nyt liv i et andet land.

Butiks view

Og hvor finder man dig, hvis man lægger vejen forbi Bellport Village?
– Main Street in The Village of Bellport, er meget lille, så man kan ikke undgå at se mig, hvis man kommer på disse kanter. Bellport, hvor vi bor og hvor jeg har min butik, ligger imellem Manhattan og The Hamptons på Long Island. Bellport er lidt ligesom East Hamptons, bare for dem, som vil være i fred, hvor the Hamptons er for folk, der vil ses og høres.

Der er mange kendte og rige mennesker i Bellport. De fleste har deres faste gang på Manhattan, og tager til deres hus i Bellport i weekenderne og i sommerperioden. Så sommeren er virkelig vigtig for min lille butik. 

Der er en fin lille artikel om Bellport her <—

Hvad skal enhver man vide om at drive forretning i USA?
– Service, service og service er the key word. Man skal være meget service minded, og man skal være klar til at yde en ekstra indsats, når folk kommer med en forespørgelse. Derudover har vi jo heller ikke nogen lukkelov, så det er lange arbejdstider og 7 dage om ugen.

Jeg har aldrig før drevet eller arbejdet i butik, så det har bestemt også været meget lærerigt. På papiret lyder det jo nemt at åbne en butik med dansk design, men der har været mange udfordringer undervejs, ting som man ikke lige havde tænkt over, når man aldrig har haft med detailhandel at gøre.  Men det har bestemt også været sjovt, og så er det bare en tilfredsstillelse at gå på arbejde om morgenen i sin egen lille butik.

Window shopping

Du kan se mere til butikken her <—

 

You may also like

3 comments

Andreas T. Wagner 6. september 2012 - 01:30

Fedt og interessant indlæg thumbs up!!!

Reply
nicolaiklingenberg 6. september 2012 - 22:40

Tak! 🙂

Reply
Jane Larsen 2. maj 2013 - 02:29

Tak for god læsning. Jeg elsker dansk design, jeg er også med i en masse facebook grupper der handler om dansk design, så forleden en post omkring danske design traditioner på siden og det er sjov at se som de også skriver, hvordan den danske design ånd lever videre i de ting der også bliver designet i dag.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk