Home Ure TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX – en hyldest til verdensrummet

TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX – en hyldest til verdensrummet

written by Nicolai Klingenberg 3. oktober 2012
Pin It

I dag handler det om at rejse. Og om at rejse særdeles langt væk. Uden for lands ret og lov så at sige. Historien begynder den 20 februar 1962, hvor et Heuer ur skulle være det første schweiziske ur i rummet. I dag – fem årtier senere – hyldes rejsen med TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX; et limiteret ur, som vi blandt andet skal se på i dagens ord og billeder.

I dag skal vi tilbage til 1962 – og fejre selv samme år med en limiteret relancering.

Den førnævnte astronaut, som rejste ud i rummet, er fra USA, født i 1921 og hedder John Glenn. Turen foregik dengang med raket og “rumkapsel”, og navnet på fartøjet var Friendship 7. Mr. Glenn var den første mand, som var i kredsløb om jorden tre gange – og under hans rejse bar han et Heuer ur (det var før, virksomheden kom til at hedde TAG Heuer). Den første, der røg engang om kloden, var fra Sovjet, hed Yuri Gagarin, og han tog turen i april ’61. Hvad Yuri havde på armen, melder historien intet om, men John Glenns håndled var ekviperet med et Heuer 2915A stopur, som NASA havde tilpasset den rumrejsende. Stopuret var monteret med en elastisk rem, så aflæsningen var nem og bekvem. Således blev TAG Heuer det første schweiziske urbrand i rummet.

Johnn Glenn anno 1962. En vovehals med rumfart på sit CV.

Uret findes i øvrigt stadig – det opbevares og udstilles på the National Air & Space Museum i  Washington D.C., mens en replica model er at finde hos TAG Heues 360° Museum i Schweiz. Men det handler ikke kun om gamle dage og minder i montrer.

Den originale model fungerede kun som stopur og havde en bast-lignende indpakning.

I 2002 blev Space Exploration Technologies (SpaceX) en realitet. Det er et amerikansk firma, som designer og fremstiller raketter og rumskibe (yes, vi er jo i 2012), og bag virksomheden står entreprenøren Elon Musk, som også har haft fingrene med i spillet, når det kommer til virksomheder såsom PayPal og Tesla Motors. SpaceX er i øvrigt fremtidens rejsebureau for dem, der måtte ønske at tage turen ud i det ydre rum.

Et måske kommende snapshop for rumturister

Ultimo maj dette år gennemførte SpaceX en rejse med fartøjet Dragon til den internationale rumstation. Dragon er det første kommercielle rumskib,og med om bord var TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX. Uret er en limiteret nyfortolkning af det førnævnte stopur – uret er vokset og har nu en diameter på 43 millimeter. Det er udført i rustfrist stål, og indeholder selvsagt chronograph, men også dato.

Hva’be’har? Vellykket ur fra TAG Heuer.

Arven fra stopuret skal desuden ses i de trekantede timemarkeringer ved klokken 12 og 6, og så kan uret altså mere end blot at tage tid – den nye model viser også klokken. Uret er limiteret til 2012 eksemplarer, og er dermed ikke “super limiteret”.

Beviset på at klokkeværket har været i det ydre rum. At rumrejse ser pt. ikke så luksuriøst ud, men alt kan jo blive bedre.

Skiven har desuden fået et par vigtige årstal på skiven – dermed finder du inskriptionerne “1962-2012” og “First Swiss Swatch in Space”, mens bagsiden byder på glasbagkasse, nummerering og en raketillustration. Uret leveres med brun rally-inspireret læderrem, som primært passer til årtiet for den første rejse – og knap så meget til rumfart. Men absolut et lækkert udseende, hvis du spørger mig.

Glasbagkasse med raket og kig til in-house værket.

Indmaden er Tag Heuers egen – der er tale om en in-house produktion, som Tag Heuers team har udviklet på fabrikkerne i Schweiz. Værket er i øvrigt testet i rummet – og med på den heftige rejse med Facon 9 Dragon fartøjet. Efter landingen blev uret testet – og det fungerede aldeles udmærket, forlyder det.

Pludselig synes et ur med en diameter på 42 millimeter ufatteligt småt…

Idéen med at hylde tidligere ure, som har en legendarisk historie er alt andet en ny, men TAG Heuers kreation fortjener efter min mening opmærksomhed, da uret er særdeles smukt.

Vil du læse flere artikler om ure, så tryk på raketten og ryg direkte ind i ur-universet.

Det var min mening – hvad er din?

Pin It

You may also like