Home EkviperingGrej & grooming Jensen Rifle Company Ltd. – fascinerende, dansk håndværk

Jensen Rifle Company Ltd. – fascinerende, dansk håndværk

by Nicolai Klingenberg

Jeg er en stor fan af folk, der tager passionen i egen hånd. Uanset om det handler om at blive dygtig til en sport, til at lave mad, at udfolde sig kreativt, eller som i dag at kaste sig over at skabe “det bedste” helt fra bunden. Tag godt imod Stig Anders Jensen fra Jensen Rifle Company Ltd..

Nancke Jagtliv' i Ordrup har ekviperet initiativtager Nicolai Lund-Jensen

Nancke Jagtliv’ i Ordrup har ekviperet initiativtager Stig Andersen Jensen. På hans højre hånd er det sønnen Nicolai og på venstre sønnen Morten. Forretningen sælger desuden de unikke, danske rifler, men mere om det længere nede.

Stig Anders Jensen, du har sat dig for at producere rifler her i Danmark, men hvordan kom du på den idé?
– Motivationen for at starte egen produktion var den samme, der i sin tid fik Harris Holland til at starte, hvad der senere blev til Holland&Holland; et ønske om bedre kvalitet. Fra barnsben har jeg haft fornøjelsen og æren af at skyde med alskens rifler, og mine erfaringer i den forbindelse affødte en generel undren over, hvor svært det egentlig var at finde en riffel, der ”œbare” kunne ramme hver gang. Noget så basalt skulle man jo egentlig tro, at man kunne tage for givet, når man betaler mindre formuer for jagtvåben, men virkeligheden var desværre en anden.
I den sammenhæng kan man jo spørge sig selv om, hvad der vægter højest, hvis man i den afrikanske bush får øjenkontakt med en tonstung afrikansk bøffel, der ikke sætter pris på din tilstedeværelse. De indgraverede initialer i guld vil, omend flotte, desværre næppe kunne redde dig, og det var netop kernen af problematikken. Det er ikke noget problem at finde en æstetisk flot riffel, men et våben, der både kan præstere og se godt ud, var straks vanskeligere, og dét er netop herfra idéen til projektet udsprang. Over en årrække fik jeg ved selvstudie erhvervet mig en grundig viden inden for riffelkonstruktion, ladedata, ballistik etc., og der blev foretaget utallige eksperimenter med dyrt indkøbte rifler. Konklusionen var, at det, der fandtes på markedet, ikke var godt nok, og således blev det første spadestik taget, til hvad der skulle blive mit hjertebarn: Jensen Rifle Company Ltd.; en virksomhed baseret udelukkende på godt gammeldags håndværk.

Træet er den fineste grade af tyrkisk valnød der kan fås (det kaldes exhibition-grade)

Træet er den fineste grade af tyrkisk valnød der kan fås (det kaldes exhibition-grade)

Hvad er dit mål med produktionen?
– Målet med produktionen er at tilbyde håndlavede og skræddersyede våben i en klasse for sig, hvad angår præcision og kvalitet. Våben der rent æstetisk hører til i en udstillingsmontre, men som trives endnu bedre i vildmarken, hvad end det er på den afrikanske savanne eller i en dansk skov.

Detaljerigdom for alle pengene...

Detaljerigdom for alle pengene…

Og hvordan er processen foregået indtil nu?
– Den begrænsede produktion startede ud på et 25 kvadratmeter stort værksted tilbage i 2004. Med tiden er det så blevet til en mindre ”˜fabrik’ i to etager, som har gjort det muligt for os at lave alting selv, herunder at skære skæfter, brunere og hærde metaldele, skære riffelgang m.m.
Da vi i sin tid begyndte at eksperimentere med at lave riffelpiber, blev det besluttet, at det skulle foregå på gammeldags facon for at opnå ultimativ præcision. Der findes fire forskellige måder at lave riffelgangen på: ”˜button rifling’, ”˜cold hammering’, ”˜broaching’ og til sidst den gode gammeldags måde ved at bore. Da sidstnævnte modsat de andre ikke ”˜presser’ materialet, men blot skærer, er det den mest skånsomme metode at lave riffelgangen på, hvorfor der i teorien kan opnås meget strengere tolerancer, som giver øget præcision. Ulempen ved metoden er, at det tager længere tid, og derfor er mere omkostningsrigt, men for ultimativ præcision er det altså den eneste måde. Da metoden som nævnt er dyrere, har det medført, at teknologien faktisk allerede uddøde i starten af 1900-tallet, hvorfor det var utroligt svært at finde det rigtige maskineri. Faktisk så svært at vi i starten var nødt til at bygge vores egen riffelbænk ud fra gamle tegninger. Til sidst lykkedes det os dog at opspore et stykke verdenshistorie i form af en Pratt & Whitney riffelbænk fra 1895. I løbet af sit prægtige liv har den op til første verdenskrig lavet våben for amerikanerne i Springfield, Massachusetts. Efterfølgende havnede den i Tyskland, hvor den arbejdede under anden verdenskrig indtil Versailles-traktaten gjorde det forbudt at producere våben i Tyskland. Dernæst blev den købt af danske Schultz & Larsen som med maskinen blev verdenskendte for deres præcision. Desværre gik fabrikken i Otterup konkurs i 1994 og en del af udstyret blev solgt fra. Et årti senere endte maskinen så hos os, hvor den fik en tiltrængt hovedrenovation. Således er maskinen, 117 år efter den blev bygget, atter med til at lave nogle af verdens mest præcise jagtvåben.

Maskineriet anno gamle dage i USA med bælter kørende fra loftet etc.

Maskineriet anno gamle dage i USA med bælter kørende fra loftet etc.

Bænken

Bænken, der nu lever endnu et liv…

Hvem står for produktionen og designet?
– Idéerne til design og features er det mig, der står for, men da jeg personligt hverken er uddannet smed eller maskinarbejder, har jeg allieret mig med en god ven, Henrik Lefolii Andersen, som varetager opgaven at gøre idéerne til virkelighed i kraft af sin ekspertise inden for faget.

Våbnet er blevet monteret med en særligt fræk og unik detalje i form af et ekstra magasin monteret i træet.

Våbnet er blevet monteret med en særligt fræk og unik detalje i form af et ekstra magasin monteret i træet.

Hvad har været det vigtigste for dig?
– Tanken var fra starten af at lave noget helt specielt. Som man kan fornemme, har præcisionen helt klart vægtet højest, men når det så er sagt, er det vigtigt for mig at understrege, at det ikke er sket på kompromis af noget andet, tværtimod. Kun det bedste har været godt nok. Den tyrkiske valnød er uden for kategori. Sigtemidler, underpart, aftræk, rembøjler m.m. er nøje udvalgt fra underleverandører, og jeg kunne blive ved. Designet har også været en meget vigtig faktor. Riflerne skulle være smukke, hvorfor jeg er gået efter et klassisk engelsk design.
For at sikre at kvaliteten er i orden, er vi også blandt de få, der stadig insisterer på at lave alting i hånden, hvad enten det er at lave netskæringer i skæftet eller at pålodde sigtemidler. En Jensen Classic Safari ender derfor med at kræve hele 160 timer af Henriks tid.

Kikkertsigtet er lavet af Swarovski som nogle vil genkende som dem der også laver krystaller

Kikkertsigtet er lavet af Swarovski som nogle vil genkende som dem der også laver krystaller

Hvorved vil du mene, at dine rifler udmærker sig i forhold til andre?
– Inden for jagtvåben skelnes der mellem præcision og nøjagtighed. Nøjagtighed i denne sammenhæng beskriver således gentagne skuds evne til at være tæt på centrum af en skydeskive, og altså ikke om hvorvidt skuddene er tæt på hinanden. Præcision derimod siger noget om, hvor stor afvigelsen af disse skud er fra hinanden; hvor stor egenspredningen er. Man kan sagtens have et våben, der er præcist uden at være nøjagtigt, men det kan ikke lade sig gøre at have et nøjagtigt våben, der ikke er præcist. Med andre ord er præcision en forudsætning for nøjagtighed, da skuddene jo ellers ikke kunne være tæt på ”˜bullseye’. Humlen her er så at der ved et meget præcist våben, som rammer hul i hul, men ikke nødvendigvis i centrum, blot kan kompenseres ved at justere kikkertsigtet. På et våben, der ikke er præcist, men nogenlunde nøjagtigt, findes der ingen måde at kompensere på, da det ikke er til at vide, hvor skuddet vil ramme. Det er primært her, at vores våben skiller sig ud fra, hvad der ellers findes på markedet: At ramme en 2-krone på 100 meter er således mere reglen end undtagelsen med en Jensen riffel.

Så giver det endnu mere mening...

Så giver det endnu mere mening…

Som man kan fornemme på størrelsen af patronerne er det et yderst kompetent våben med en kaliber 9,3x62 som egner sig bedst til storvildtsjagt i Afrika, Europa og Nordamerika.

Som man kan fornemme på størrelsen af patronerne er det et yderst kompetent våben med en kaliber 9,3×62 som egner sig bedst til storvildtsjagt i Afrika, Europa og Nordamerika.

Hvad byder fremtiden på i firmaet?
– Personligt synes jeg, at vi går en spændende tid i møde. Den 1. februar i år åbnede vores seneste officielle forhandler, ”˜Nancke Jagtliv’ i Ordrup, og interessen for vore skønheder har været overvældende. Derudover har mine to ældste sønner tilkendegivet, at jeg nok er lidt gammeldags, hvad angår den favre elektroniske verden, og de har således taget sagen i egen hånd og oprettet en side på Facebook tilbage i november. Over 1.000 følgere er det siden blevet til, så også der må interessen siges at være over al forventning.
Håbet for fremtiden må være at fortsætte med at få spredt budskabet om den ”˜sjællandske’ riffel, så vi endnu en gang kan få sat Danmark på verdenskortet, hvad angår præcision og kvalitet.

Riflen er gennemgående blevet håndgraveret af en kunstner i England; mange fede detaljer

Riflen er gennemgående blevet håndgraveret af en kunstner i England; mange fede detaljer

Hvad er prisen – og hvor kan man få fingrene i dem?
– Prisen afhænger selvsagt af mange parametre, herunder særligt hvor unikt ens eksemplar skal være. I skrivende stund har vi to låsemekanismer, som man kan bygge sin drømmeriffel ud fra. ”˜Jensen Classic Safari’ og ”˜Jensen Original’ (hhv. magnumkaliber og ikke-magnumkaliber red.) er baseret på en Mauser 98 lås, som er et design, der stammer helt tilbage fra 1895. En legendarisk lås med ”˜kontrolleret fødning’ som sit varemærke, hvilket indebærer, at geværet kan lades i skæve vinkler uden at patronhylsteret sætter sig fast; en sikkerheds feature som kan gøre forskellen på liv eller død i vildmarken. Låsene vi bruger har faktisk siddet i gamle FN-rifler, inden vi får fingrene i dem, hvorefter de bliver afspændt, gennemrenoveret, hærdet og bruneret til vores specifikationer og krav. Stamtavlen og de utallige timer, der bliver lagt i hver enkelt lås, bevirker således, at de er noget mere kostbare end en konventionel lås, men man får, hvad man betaler for. En ”˜Original Jensen’ har således en listepris på 65.000,- inkl. moms og den fuldblods magnumriffel ”˜Jensen Classic Safari’ ender på 95.000,- inkl. moms. Derudover laver vi også en ”˜Jensen M-99’, som er baseret på en Montana lås, der er en kopi af en klassisk Winchester M-70 pre ”˜64. Da denne lås imidlertid kræver langt færre arbejdstimer kombineret med generelt færre features og mindre kalibre, bliver prisen 35.000,- inkl. moms.
Fælles for alle riflerne er, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvor specielt og individuelt dit eksemplar skal være. Hvad enten det er et ”˜exhibition-grade’ tyrkisk valnødde skæfte i et unikt mønster, familiens våbenskjold i porcelæn svøbt i skæftet, indgraveringer efter eget ønske, initialer i guld eller noget helt andet, der måtte være sagen, så kan det lade sig gøre. Hvis ønsket er noget som ingen andre har, kan vi også bygge et skræddersyet våben op fra bunden af. De viste billeder i indlægget her viser netop et eksempel på et custom one-off våben, som ydermere er den eneste fuldskæftede Jensen riffel der findes til dato.

Initialerne på pistolgrebet sidder faktisk på en lille klap som huser et lille rum hvor man kan opbevare et ekstra sigtemiddel hvis det andet går i stykker i vildmarken. Da det er utænkeligt er det kun fantasien der sætter grænser for hvad man ellers kan gemme deri....

Initialerne på pistolgrebet sidder faktisk på en lille klap som huser et lille rum hvor man kan opbevare et ekstra sigtemiddel hvis det andet går i stykker i vildmarken. Da det er utænkeligt er det kun fantasien der sætter grænser for hvad man ellers kan gemme deri….

Skulle der være interesse for en af vore skønheder, kan jeg anbefale at kigge forbi den nyåbnede ”˜Nancke Jagtliv’ i Ordrup, som er den seneste udbyder og samtidig den med størst udvalg af færdige rifler. Se evt. mere på http://nancke.dk eller duk op i butikken; de har glimrende kaffe. For mere krævende spørgsmål og særlige ønsker kan jeg også kontaktes på mail@jensen-rifle.dk.

Hvad mener du, at enhver mand skal vide om dine rifler?
– At man ikke behøver lede videre, hvis man værdsætter uovertruffen præcision og kvalitet i en smuk og håndlavet indpakning.

ALT er selvfølgelig lavet i hånden i Nordsjælland.

ALT er selvfølgelig lavet i hånden i Nordsjælland.

 

Følg firmaet på Facebook her

 

 

 

 

You may also like

1 comment

Bjørn Falck Madsen 9. april 2013 - 12:46

Spændende artikel om et emne, som for mange fremkalder de forkerte associationer. I Danmark har vi heldigvis en rationel våbenlovgivning, som tilskynder folk til at bruge skydevåben med ånd og sjæl og omtanke. I den sammenhæng er det fascinerende at læse om et hæderkronet håndværk, hvor man kæler for detaljer, der ikke kun er for syns skyld men i høj grad er med til at optimere skydevåbnets præcision. Havde det været en artikel om amerikanske assault firearms med tankerne rettet mod bande-relaterede drive-by shootings, ville charmen være gået fløjten. Flot stof…flotte billeder….interessant læsning.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk