Home Panelet Claes Nørskov gør os klogere på poloen

Claes Nørskov gør os klogere på poloen

by Nicolai Klingenberg

I dag skal vi gøres klogere på en beklædningsdel, som de fleste har i garderoben. Historien bag er spændende, og den har Claes fra “Panelet” stået bag. Mange tak, Claes!

Der var ikke noget bredformat foto at finde, men til gengæld et ældre foto af undertegnede med en polo...

Der var ikke noget bredformat foto at finde, men til gengæld et ældre foto af undertegnede med en polo… Foto: Martin Kaufmann

Vi bliver i sommerhjørnet lidt endnu, og dette indlæg skal handle om historien bag poloen, T-shirtens stuerene fætter. Vi ved alle, hvordan den pique-vævede fætter ser ud, så jeg vil tage et tilbageblik på historien bag den.

Det begyndte som et væddemål, som skulle motivere den franske Davis Cup kaptajn Rene Lacoste til at lede sit hold til sejr – præmien var er kuffertsæt i alligatorskind. Det endte som et af de mest kopierede logoer i mandemoden nogensinde. Et logo, som kom til at overskygge de sportslige præstationer af manden bag det, i form af syv Grand Slam titler, hans enorme bidrag til udviklingen af den den moderne tennisketcher, heriblandt den første tennisketcher i stål og den første ketcher med shock dæmper.

Vi kigger i historiebøgerne.

Vi kigger i historiebøgerne.

Logoet, kreeret efter tennisstjernen fik kælenavnet “Le Aligator” – efter han vandt væddemålet, blev designet af kunstneren Robert George, har i sandhed overgået alle stykker tøj den i tidens løb har prydet. Måske med undtagelse af piqué poloen.

Der er sågar skrevet en dansk sang om dyret her...

Der er sågar skrevet en dansk sang om dyret her…

Før Lacoste var tennissporten domineret af stærke stilmæssige regler. Der var ikke noget Nadal i tætsiddende, ærmeløs, turkis, åndbart-se-min-stramme-krop T-shirts, hvis man endda kan kalde det således. Kvinder spillede i lange skjortebluser, ankellange kjoler, og mændene var i flannelsbukser og lange skjorteærmer, som kunne være rullede op. Det var i sandhed “Den Hvide Sport” dengang. Det ændrede sig da Lacoste trådte ind på scenen i en kort ærmet skjorte i letvægts bomuld kendt som jersey petit pique med en let og føjelig krave, som dog var stiv nok til at kunne stå selv og dermed beskytte nakken fra de mange timer i tennis solen. Herudover havde den treknaps stolpelukning og var lidt længere bagtil – the tennis tail – end i forstykket, for at forhindre den i at krybe op af shortsne under den topspundne forhånd.

Mere historie

Mere historie

I begyndelsen var den nye skjorte kendt som en 12-12, og det var først, da den amerikanske polo kultur tog den til sig i 1927, at den fik sit navn, “poloen”. Efterfølgende tog især Ralph Lauren den til sig og smed en polospiller på som logo. Nu var tennis også blevet en alle mands sport, så der var brug for at ‘steppe’ snob effekten lidt om omkring polo’en.

Nu med hip hop

Nu med hip hop

Som andre klassikere, der er startet i sportsverdenen, fandt poloen også snart vej til den daglige garderobe i form af et “pænere” alternativ til den klassiske T-shirt.

I dag er poloen adopteret af alle sociale lag og har været uniform for skinheads, Hip-hoppere i Banlieue området i Paris og især preppy boys – tænk for eksempel bare på polerede Hellerup drenge…

Her et eksempel på en mindre heldig udgave

No go

No go

Og et af de bedre

Yes go

Yes go

Næsten alle brands har i dag deres bud på en polo shirt. De mest anerkendte og efter min mening bedste er Ralph Lauren, Lacoste og Fred Perry.
Find en som er fittet uden at være malet på og lad være med, at:
1. Slå kraven op – du kan godt tåle lidt sol i nakken, og det ser tåbeligt ud
2. Knappe alle knapperne i stolpelukningen – det ser ud som om din mor har klædt dig på
3. Have en trøje henslængt over skuldrene, eller som nogle andre gør; har den på skrå ned over brystet. Hæng den nu John Smedley trøje i garderoben. Det ser simpelthen for dengset ud!
4. Stikke den ned i bukserne – Det er et stykke casual wear.

Til gengæld er den super til at:
1. Dresse en habit ned til “meet me at the bar” i stedet for “meet me at work”
2. Som uniform til alt andet end ‘black tie’. Man kan næsten bruge den til alt, da det er et af de mest all-round stykke klud man kan have i skabet.

Happy Hunting!

Er der noget, du ønsker, at Claes ser nærmere på eller skriver om, så send ham en mail på claes.norskov@gmail.comNu er du blevet klogere på poloen – tid til at erhverve dig en? Så besøg Kaufmann, som har et herligt stort udvalg her

 

 

Lidt af udplukket

Lidt af udplukket

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk