Home Living Harbour House – Utzon arkitektur med sublim udsigt og beliggenhed

Harbour House – Utzon arkitektur med sublim udsigt og beliggenhed

by Nicolai Klingenberg

Jeg havde fornøjelsen af at møde en visionær mand. Det er sket mere end engang, men i dag handler det om Klaus Kastbjerg, som har haft sin gang i Nordhavnen i omtrent tre årtier. Hvordan han havnede i havnen, og hvad Utzon Arkitekter har med dagens historie at gøre, kan du blive væsentligt klogere på i dag. Men jeg kan afsløre, at det omhandler et smukt byggeri, hvor du kan få din daglige job-gang…

sdf

Det fungerer altså, det her…

Det er tidlig morgen. Solen er dog for længst stået op over Øresund, og Nordhavn ligger mere eller mindre badet i lys. Jeg skal mødes med Klaus Kastbjerg, der havnede herude for en ung menneskealder siden. Ved et tilfælde faktisk. Oprindelig holdt han nemlig til i Nyhavn, hvor han drev en designvirksomhed. Frustrationerne var dog til at få øje på, når kunderne skulle lægge vejen forbi – parkeringsforholdene har alt andet end optimale, og omend han sad tæt på vandet, så kunne det våde element ikke anes.

Med inspiration fra blandt andet London – og denne bys udnyttelse af havne og kanalområder – kaster Klaus Kastbjerg sit blik på Nordhavn. Han ender med at købe en ejendom, som i dag er blevet til flere. En hel del flere. Omkring 1987/88 møder Klaus Kastbjerg arkitekten Jørgen Utzon, som har tegnet Paustian. En dialog bliver til flere og Kastbjergs fascination for arkitektur lader sig ikke fornægte. Han går “all in” og satser mere eller mindre alt, hvad han ejer på at hyre Utzon til sit eget projekt: Harbour House.

Et smukt levn fra ældre dato pryder stadig havneområdet.

Et smukt levn fra ældre dato pryder stadig havneområdet.

Der går to år, før skitserne til Harbour House er i hus. Der er ændringer undervejs, det hele bliver lidt dyrere, men Klaus Kastbjerg fornemmer, at ventetid og ekstra regninger er det hele værd. Kastbjerg fortæller mig, at det handler om perfektionisme. Og om ikke at gå på kompromis. En “ligeglad” arkitekt kunne ganske givet have afleveret et projekt og lukket aftalen der, men Utzon bliver ved med at perfektionere sit projekt. I dag har det vist sig at være god ide at lade arkitekten bestemme og tage sig den tid, et arkitektonisk projekt skal tage. Kastbjerg fortæller mig, at det endelig projekt i den grad fungerer – den dag byggeriet stod klart, forstod man de ændringer, små forhøjninger og spekulationer i lysets rolle.

Det fungerer altså det her. Og ganske tidsløst.

Det fungerer altså det her. Og ganske tidsløst.

I dag er sagen ganske anderledes. Industrien er mere eller mindre ude af havnen. Talrige erhvervsbygninger har set dagens lys. Blandt andet Harbour House 2, som er anledningen til denne skrivelse. Der er nemlig ledige lejemål i byggeriet. Og 2’eren – altså Harbour House 2 – blev en realitet en håndfuld år efter det første byggeri. Qualis pater, talis filius – som far, så søn. Det står skrevet på min venstre overarm, men egentlig også i luften over Nordhavn. Det er nemlig Jørgen Utzons søn, Kim Utzon, som har slået stregerne til Harbour House 2. Den slags synes jeg er så fint. Når nogen sætter deres præg på noget – i mere end en generation.

sdf

Kim Utzons værk. Det vil jeg mene, han nemt kan være stolt af.

Inden jeg kommer til det mere informative omkring lejemålet i Nordhavn, skal det siges, at der for tiden sker et og andet derude. Området blomstrer – og ikke kun med kontorbyggerier. Området er ved at gennemgå en større forvandling, og der er boligbyggeri på vej. De første spadestik er vist allerede taget, og jeg gætter på, at der inden for en overskuelig årrække vil være en fin forbindelse og relation mellem Nordhavn og sen 90’er byggerierne (og frem), som vi finder tættere på City.

sdf

Mine damer og herrer: Harbour House 2.

Og nu til fakta. Der er nemlig ledige erhvervslejemål i spil i Harbour House 2. Bygningen stod klar i 2011, og selvom byggeriet velsagtens bør ses i levende live kan en forsmag sikkert vække appetitten. Der er ledig plads på 2. og 3. sal i byggeriet – og går du med tanker udi detailhandel, er der 454 ledige kvadratmeter i stueetagen. Så langt, så godt.

Detailhandel i stuen? Visualiser du bare - og ryk ind.

Detailhandel i stuen? Visualiser bare – og ryk ind.

Arkitektur-signaturen har vi på plads, og man kan med rette kalde stedet for “moderne”. Forvent for eksempel fitnesscenter, frisør, parkeringskælder og en fælles kantin, som drives af Meyers Køkken. Skal du holde præsentationer, findes der et auditorium med udstyr nok til at begejstre de teknikglade, mens mere formelle – og private møder – kan foregå i fælles mødelokaler. Og nogle af de ledige kvadratmeter har desuden adgang til tagterrasse, hvor du kan nyde Øresund eller havneområdet mod Svanemølleværket. I øvrigt blev byggeriet købt af Danica Ejendomme i januar 2012 – så fik vi ejerskabet på plads.

Et auditorium med storslået udsigt

Et auditorium med storslået udsigt

Er du mere til det oprindelige? Altså Harbour House 1? Fint. Her findes der nemlig også ledige lejemål. Forvent 439 kvadratmeter på Sundkrogsgade 21, 2. sal, 2100 Købehavn Ø. Området vil i øvrigt inden for få år blive forbundet med en tunnel, der går direkte til Lyngbyvejen, mens lejemålet allerede nu byder på egen terrasse, storrumskontor, mindre mødelokale og en bemandet reception.

Det første "Havne Hus"

Det første “Havne Hus”

Var det noget, du kunne tænke dig at blive endnu klogere på? Du ved i forbindelse med en jagt på et nyt firmadomicil? Det forstår jeg fint.
I så fald vil jeg anbefale dig at kigge forbi Dateas hjemmeside her

 

You may also like

2 comments

Bjørn 13. juni 2013 - 11:05

Kan kun være enig i, at det er fantastiske lokaler i fantastiske omgivelser. Området rummer så stort potentiale, og det går kun fremad. Var til netværksevent med Lokalebasen i Harbour House II og høre om udviklingen fra Kim Utzon i det flotte auditorium, og det ville være synd at sige man ikke blev fristet af muligheden for at have domicil her. Vi har også et par billeder herfra:

Reply
nicolaiklingenberg 13. juni 2013 - 13:45

Fornemt – tak for link!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk