2013 er året, hvor Tissot runder de 160 år, og da jeg var på urmessen i Basel for en rum tid siden, lagde jeg vejen forbi biksens stand. Ganske kort og generelt vil jeg kategorisere Tissot som et value for money brand. Jeg ser jævnligt modeller fra 60’erne og 70’erne, og jeg begejstres hyppigt. I dag handler det dog om årets nye modeller. Kom med til ur-kiggeri og tikkeri i dagens historie.

Presse og indkøbere på pletten hos Tissot
Vi begynder med Tissot T-Complication Squelette. Den model fangede nemlig mit øje først. Vanligvis vil jeg mene, at ure med skeleterede værker hører til i den kostbare ende af skalaen. Det er kostelig affære at lave sådanne værker, og jeg er mindst lige så sikker på, at looket nemt deler vandene.

Uret kommer i øvrigt med small seconds
I dette tilfælde er der måske ikke tale om det smukkeste værk i verden. Men til gengæld udstråler uret – eller prisen for den sags skyld – ikke noget, det ikke kan stå inde for. Værket er selvsagt mekanisk, men med manuelt optræk. Og i øvrigt fra ETA. Det er en grov sag at se på, men der vil utvivlsomt være nok at gå på visuel opdagelse i.

Slankt? Nej, nok nærmere tværtimod.
Størrelsen? 43 millimeter. I stålkasse i øvrigt. Kassen er monteret med krokodillepræget læderrem med foldespænde. Det ur, jeg prøvede på håndleddet var spritnyt – og vist en prototype – og remmen knirkede en del. Det er dog et spørgsmål om ibrugtagning, og så skal den nok både blive mindre støjende, blødere og mere komformtabel. Prisen? Den kommer til at ligge på omtrent 11.400 kroner. Det er altså billigt.

See through har nu altid været lækkert…
Er du til noget mere dressy? Og er du glad for ædle metaller? Alle tiders. Så tag et kig på den limiterede Navigator. Den bliver produceret i 333 eksemplarer, har COSC værk og en 24 timers skive, som du med garanti lige skal vende dig til. Tissot har altid spejdet mod andre dele af verden – i 1858 skævede man til Rusland, for at få sine kreationer afsat. Derfra lurede man mod Amerika. Både nord og syd i øvrigt.

Absolut et ku’ godt ur.
Du kan holde øje med tiden i 23 forskellige lande. Ved et enkelt øjekast endda. Og synes du, at rødguld er for prangende, så kig i stedet efter modellen i stål. Stålmodellen fås til omtrent 9.600 kroner, mens rødguldsversionen koster 48.000 kroner. Begge har COSC certificerede værker. Det holder altså. Og uret blev oprindeligt sendt på markedet i 1953, hvor det var det første masseproducerede ur med 24 tidszoner.

Og så begyndte det for talrige årtier siden.
Er der mere? Det kan du tro, der er. Tag nu for eksempel bare Powermatic 80. Med en diameter på klædelige 41 mm (nogle vil måske endda mene, det er lidt stort), får du 80 timers gang reserve til håndleddet. Eller natbordet. Du kan altså lade uret ligge i mere end tre dage, når det er fuldt “optrukket”. Der er tale om et automatikværk – det skulle lige nævnes.

Klassisk og clean
Du kan vælge mellem to modeller, når det kommer til værkerne. Et med og uden COSC certifikation. Der er 1.400 kroner til forskel, og de penge vil jeg i den grad mene er givet godt ud. Der loves en “sikkerhed” på maksimalt +/- 5 sekunder i døgnet. Uret fås i øvrigt både med stål og med lænke. Priser fra omtrent 5.200 kroner.

Om det skulle være med lænke, er jeg dog ikke sikker på

Nydelig detalje på siden af kassen.
Vidste du i øvrigt, at Tissot var det første brand, som skabte et antimagnetisk ur? Hvis ikke, så ved du det nu. Det ur kom på markedet i 1930 og hed Tissot Antimagnétique.

Således så det ud i 1930
Flere ure? Så besøg kategorien her
Følg My Pleasure på Facebook her
1 comment
Det Powermatic er ikke dumt og en virkelig skarp pris.