Home Depeche Fotograf Albert Grøndahl – om nuværende projekter og en inspirerende farmor

Fotograf Albert Grøndahl – om nuværende projekter og en inspirerende farmor

by Nicolai Klingenberg

Depechen er havnet hos Albert Grøndahl, og ham skal vi blive klogere på i dag. Vi skal selvsagt også se et par af hans herlige fotos, som Albert står bag. Jeg kendte ikke til Albert, før en anden fotograf tippede om ham. Til gengæld er jeg glad for tippet, og jeg Alberts fotos gør et eller andet ved mig. De vækker noget, og jeg føler, de har noget melankoli over sig. Men lad os komme videre til spørgsmålene.

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– I skrivende stund er jeg i gang med et projekt, som hedder Toetproject/ toetproject.com, det er et projekt, som omhandler den immigration, som fandt sted efter Anden Verdenskrig fra Sydeuropa til Nordeuropa. Her arbejder jeg sammen med den italienske forfatter Maria Giacobbe. Herefter går jeg i gang med et projekt om en ø i Indonesien.

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som ikke har set dine fotos?
– Mit fotografi er en akt i form af konfrontationen imellem den fremmede verden der omgiver mig samt de drømme og følelser, som jeg har i mig.  Jeg bruger fotografiet til at  kommunikere dette og her er det vitalt for mig at være nærværende og konfrontere det materiale jeg arbejder med igen og igen. Det er en nødvendighed at finde besættelsen i det enkelte arbejde, projekt eller hvad det kan være, dernæst kommer stilen langsomt som bliver affødt af de følelser som materialet, mine omgivelser bidrager mig. Stilen går hånd i hånd med min process, intention og personlighed.

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Min farmor var også fotograf, og jeg kom tit i hendes mørkekammer på Gammel Strand i København, da jeg var lille. Jeg har overtaget stedet nu, og når jeg sidder og kigger ud mod kanalen, så var hun på en måde min indgangsvinkel til det hele. Jeg husker at det var meget magisk at stå som lille dreng i det røde lys og se verden komme til syne fra et hvidt stykke papir badet i sølv. Derefter tog jeg det mere seriøst og efter en tid som assistent hos Tal R, tog jeg skridtet videre og søgte ind og studerede på den fotografiske linje ved FAMU kunstakademiet i Prag samt ved Ecole Nationale Supérieure de la Photographie i Arles.

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Fotografi er for mig et værktøj som jeg bruger til at udfylde et givent rum med mine ideer og tilstedeværelse. Fotografiets narrative potentiale interesserer mig, men ikke i form af ligefrem historiefortælling eller forsøget på at illustrere forudfattede og abstrakte begreber, men i den forstand at fotografiet kan pege på et menneskes indre liv, de skjulte hemmeligheder af et sted, dets kulturelle mening eller mine egne private optegnelser, fotografiet er fascinerende, fordi man kan opfange situationen i det eksakt samme moment, som man man udlever den, det er essentielt for mig at bruge det til at forklare en nysgerrighed til omverdenen som jeg kan presse og udforske.

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Kvinder som er trætte, synes jeg er smukt, det er der noget fascinerende ved. Når kvinder står op om morgenen, det er smukt!

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Det skal have en menneskelig søgen, jeg synes, et fotografi er kedeligt  hvis jeg ikke kan sanse personen (fotografens), hans/hendes identitet, tilstedeværelse.

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– På min hjemmeside albertgrondahl.com

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Foto: Albert Grøndahl

Tre hurtige til Albert Grøndahl
Hvad byder den kommende tid på?
– Jeg skal til Marseille og forberede en udstilling.
Hvor og med hvem har du sidst spist et godt måltid ude?
– Mona, den bedste restaurant i Jerusalem, jeg spiste der sammen med en god ven.
Hvad drømmer du om for tiden?
– Sommerresidens i Marseille..

 


Følg My Pleasure på Facebook her

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk