Home PindemadderBobler Moët Grand Vintage smagning på Hotel d'Angleterre

Moët Grand Vintage smagning på Hotel d'Angleterre

by Nicolai Klingenberg

Sikke dejlig dag, det var den dag. Pop-pop-pop. Nå. Jeg var til champagnesmagning. Champagnehuset hedder Moët et Chandon, matriklen, hvor det foregik hedder Hotel d’Angleterre, og restauranten Marchal. Vi skal smage på Moët Grand Vintage anno 2004, 1993,1983 og 1973. Kom med til bordet – og glasset – i dagens indlæg. Alle fotos er i øvrigt skudt af fotograf Mads Damgaard.

Matriklen

Restauranten

Det var ikke blot den danske presse, der var arriveret på Hotel d’Anglettere. Også Moëts ønolog, Elise Losfeldt, deltog. Ung? Ganske. Men vinen har suset i familiens genetik gennem seks generationer, der alle har været ønologer. Elise er dog forholdsvis ny hos huset – hun trådte til i september 2012. Så er det på plads.

Ønologen

Ønologen

En velkomst til en smagning består typisk af en non-vintage, og det er da også, hvad vi bliver budt velkommen med. Og non-vintage champagne udgør omkring 90 til 95 % af champagnemarkedet forlyder det. Jeg havde regnet med, at andelen af årgangschampagne var lidt højere, men man bliver så meget klogere. Og af og til lidt beruset. En non vinage champagne fra Moët kan nemt indeholde 100 forskellige basisvine – det var jeg klar over. Men måske du ikke var. Målet er, at den altid smager ens – år efter år. Glas efter glas. Og uanset hvor, du falder i den. Men det skal siges, at en non vintage champagne også udvikler sig, efter den er hældt på flaske og har ramt forhandlerne. Nogle ligger længere steder end andre, og det udvikler indholdet.

Velkomst brut

Velkomst brut

Dekadence

Dekadence

Første glas til maden er en årgang 2004. I selskab med stenbiderrogn. Det forlyder, at menuens retter er særligt kreeret til hver enkelt champagne. Dog fik jeg stenbidder-retten til åbning af hotellet, og det var uden champagne. Der kan være tale om et sammentræf udi match og besøg, men jeg studsede blot over det. Nå – 2004 byder på lav dosage (altså sukkerindhold). Niveauet er fem gram pr. liter, og vores ønolog uddyber, at der på sin vis kan være tale om en ekstra brut. Selv samme champagner er jeg særdeles begejstret for i øjeblikket, og det nævnes, at markedet også har vist en øget interesse for den slags champagner.

Stenbidder

Stenbidder

Sid pænt - og bed til den smager ordentligt.

Sid pænt – og bed til den smager ordentligt.

Vi skruer lidt på knapperne i tidsmaskinen og ryger tilbage til 1993. Det var året, hvor jeg begyndte i 9. klasse. Endnu mere interessant er det, da høsten og forholdene var nogenlunde ens i 1993 og 2004, som vi netop har smagt. Dermed kan man fornemme, hvilken retning 2004, som vi netop har smagt, kan udvikle sig i, når vi smager – og skåler – i årgang 1993. Der er syv gram sukker pr. liter, hvilket gør den en anelse sødere, men de flere år på bagen gør, at vinen også er federe og lidt tungere. Maven bliver mættet med torsk, blåmuslinger og ærter. Fortrinligt. Og ikke smagt før.

1993

1993

Ærterne

Ærterne. Og torsken.

Nostalgien lever videre, og vi skal tilbage til barndommens gade. Året er 1983. Jeg var ganske ung her. En håndfuld år. Flasken er særlig. Det er nemlig en magnum – altså 1,5 liter – og den har aldrig været officielt til salg i forretningerne. Flaskerne blev lavet i anledning af et jubilæum og kun i størrelse magnum. Men hov. Nu er der tvivl om bordet. En mener at kunne ane en smule kork. Jeg har en gang sendt en flaske retur, og den blev godkendt af sommelieren. Ikke af bartenderen. Men jeg blev glad, da jeg havde ret. Jeg er ingen ekspert, men vil mene at kunne smage prop. Det kan jeg ikke her. Men Moët åbner gladeligt en magnum mere. Og der er forskel. Forvent dog ikke, at det hænger sammen med prop – det er nemlig således, at en årgang – eller vintage – kan smage langt mere forskelligt end en non vintage brut. Det gør det immervæk lidt svært – du kan altså købe en 1993’er på to forskellige steder og kan ikke nødvendigvis forvente den helt samme smag, selvom der egentlig er tale om samme produkt. Det gør det egentlig ganske charmerende, unikt og lidt herligt, svært forståeligt. Jeg smager i øvrigt begge flasker – og jeg foretrækker den første.

De fede firsere i magnumstørrelse

De fede firsere i magnumstørrelse

På tallerken findes der brisler og svampesauce. Det er nu mere festligt end end frokostbuffet eller en sandwich. En dekadent hverdag. Jeg føler mig ganske privilegeret.

sdf

Brisler – eller på hip hop’sk: Brizle to the snizle

Nu skal vi have fat i de gamle. Eller ældre. I hvert fald hvis man skal kunne huske noget fra det år, vi har fået hældt i glasset. Årgangen er 1973. Sammensætningen af druerne er der ingen, der kan slå fast. Det var nemlig for længe siden en uheldig sjæl, som fik smidt noterne ud under en oprydning i Champagne. Den slags kan ske – også i min familie, hvor et pengebeløb, som var blevet givet i julegave i 80’erne, røg direkte i pejsen. Ikke på grund af skuffelsen over beløbet, men ved en fejl og under en oprydning midt i kaffen. Eller cognacen. Det forlyder sig, at alle flaskerne fra dette år smager ganske forskelligt – det hænger sammen med den type kapsler, man har brugt, før de blev ekviperet med en korkprop. Vi er – i dette tilfælde – ude i en tung champagne med masser af smag. Stort set ingen bobler i glasset, men en let prikken på tungen fornemmer jeg. Gudskelov.

1973

1973

Vi får stegt pighvar til den gamle. Der er løg i alle afskygninger og en gele på asier. Det fungerer, og er retten på kortet, vil jeg varmt anbefale den. Det var dagens bedste ret.

Pighvar

Pighvar

Mere Champagne? Besøg kategorien Bobler her.

Se mine fotos fra arrangementet på Facebook

 

Jeg noterede mig et og andet...

Jeg noterede mig et og andet…

 

You may also like

0 comment

Simon Algren 1. juli 2013 - 23:41

Lyder som noget der kunne frembringe hos hele forsamlingen 🙂 lukullisk begivenhed!

Reply
nicolaiklingenberg 2. juli 2013 - 17:04

Det var lige i øjet og nærmest romersk ja. 🙂

Reply
Simon Algren 2. juli 2013 - 19:06

Jeg skal forresten på kamera jagt, kan du anbefale nogen mærker eller specifikke modeller? Du tager jo selv en masse flotte billeder til bloggen, jeg gætter på at du ikke bruger Iphone 🙂

Reply
nicolaiklingenberg 2. juli 2013 - 19:07

Jeg bruger tre kameraer: iPhone når det skal gå rigtig kvikt (ugen, der gik indlæg), Canon S95 samt Nikon J1. 🙂

Reply
Simon Algren 2. juli 2013 - 19:14

Begge små smart kameraer! Kan godt lide det Nikon kamera. Hvordan er billedekvaliteten? 🙂

Reply
nicolaiklingenberg 3. juli 2013 - 10:20

Du kan se mine Nikon skud her med Nikin J1
https://my-pleasure.dk/2012/10/ugen-der-gik-nikon-1-edition/

Reply
Simon Algren 3. juli 2013 - 16:52

Tak for hjælpen!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.