Home Depeche Om at være Jan Elhøj og om at fotografere forladte steder

Om at være Jan Elhøj og om at fotografere forladte steder

by Nicolai Klingenberg

For over ti år siden så jeg frem til at se Banjos Likørstue. Det var møgunderholdende, og selvom det kun handler om den ene halvdel af den daværende duo, og det i virkeligheden er mere fascinerende i dag end underholdende, så har jeg glædet mig til dagens indlæg. Det handler om at fotografere forladte steder, og det er netop, hvad Jan Elhøj har gjort med en god ven. Det er blevet til en bog – og endnu en er på vej. Læs om tilblivelsen – og nyd de sublime fotos lige her.

Jan – du kan andet end at få folk til at grine. Du fotograferer også – hvordan og hvornår opstod den interesse?
– Jeg tror altid, interessen har været der, men det tog for alvor fart i 2007, da jeg købte mit første digitale spejlreflekskamera. Jeg var på en arbejdsopgave i Los Angeles, og kameraerne er billigere derovre, så jeg kom til lommerne og købte et Canon Rebel XTI. En halv time senere lå jeg og kørte rundt i South Central og tog billeder af livet der…In tha Geto.

The Blue Turd Room - foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

The Blue Turd Room – foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Og hvordan har du dygtiggjort dig?
– Jeg har fået mine skillz ved at tage billeder hver dag og lære kameraet at kende, og så har jeg fået tips af andre, der har en passion for det forladte. Sammen har vi gennem tiden udviklet den optimale måde at fotografere under de til tider vanskelige forhold…

Hvad har interessen bragt hidtil?
– Jeg har fået rigtig mange oplevelser – jeg har blandt andet rejst mange steder i verden i jagten på det ultimative inden for forladte steder. Sidste rejse var til Japan i otte dage, hvor den stod på non stop foto…

House VR - foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

House VR – foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Har du et mål med dine fotos?
– Jeg vil sige, det er blevet mere målrettet, efter jeg er begyndt at lave bøger. I 2011 udgav jeg bogen ABANDONED sammen med min ven Morten Kirckhoff, og vi er færdige med den næste i den serie omkring november i år. Dermed kan du godt sige, at der er et mål – og når man har et mål, så er motivationen stor…
For mit vedkommende handler det generelt om den kreative process og den originale ide, når jeg tager billeder. Det gælder uanset, om det er et forladt sted eller om det er portrætfotos, som jeg også forsøger mig med til tider.

Foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Hvad er det, ved fotografiet, der fascinerer dig?
– Før i tiden producerede jeg musik, som også er en kreativ proces, men da jeg fik børn, indså jeg, at min tid ikke længere var til at sidde og rode med musik som hobby. Med foto kan man få et hurtigere resultat end ved at lave musik, og for mig er fotos ikke kun selve billedet, men også idéen bag og at finde stederne, hvor jeg kan fotografere. Jeg bruger meget tid på at finde locations.

Hvad arbejder du på for tiden i foto-regi?
– Som sagt så er vi i gang med vores bog nummer to om forladte steder, så lige nu sidder jeg og redigerer mere end 1.000 billeder, og så har vi også en enkelt fototur mere, inden vi har fundet alle billederne til bogen. Derudover står jeg også bag bogen “Jan På Sporet”, som delvist også er en fotobog. Her er der også endnu en bog på vej, hvor jeg også skyder billeder…

Abandoned lamp factory - foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Abandoned lamp factory – foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Det lader til, du blandt andet begejstres ved øde og forladte steder, men hvordan finder du frem til stederne?
– Jeg bruger rigtig meget tid på research – både på nettet og ved at køre rundt i landet. Hvis det er i udlandet, bruger jeg nettet til research, og så har jeg et netværk, der strækker sig over det meste af verden. Et netværk, som jeg har opbygget gennem de sidste fem år…

Har du fundet noget særligt på disse steder?
– Alle steder har en historie, og jeg kan bedst lide steder, der er intakte – altså steder, der stort set står, som da de blev forladt, men det er også de sværeste at finde: Det vil altid være en kamp mod tiden. Vi har lige besøgt et forladt slangelaboratorium fyldt med glas med slanger fra hele verden. De var pakket ind i et godt lag støv, mens der i baglokalet stod store plastbaljer fyldt med slanger. Det var en vild oplevelse….

House of J - foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

House of J – foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Hvad ville være det ultimative at opspore?
– Jeg har en liste med nogle to do’s rundt omkring i verden, som jeg gerne vil opleve. Her er der blandt andet tale om Camp Century på Grønland. Der er omkring 10 steder, som jeg rigtig gerne vil opleve, men som ligger ret langt fra de budgetter, vi rejser for.

Hvor kan man se mere til dine skud?
– Vi har en hjemmeside www.urbexadventures.com, hvor vi til tider uploader billeder. Her kan man også bestille vores første bog, og så kan man følge os, mens vi rejser på www.facebook.com/Urbexadventures
Og hvis man vi læse og se lidt om “Jan på sporet”- bogen kan man kigge forbi min hjemmeside www.janelhoj.dk

Country house Russia - foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Country house Russia – foto fra bogen Abandoned af Elhøj og Kirckhoff

Tre hurtige til Jan:

Hvor har du tilbragt sommeren i år?
– På Bornholm

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Hjemme hos min familie

Hvad drømmer du om for tiden?
– Jeg drømmer om at få muligheden for at fortælle de historier, jeg synes er interessante og kunne leve af det.

Jan med en stor raket...

Jan med en stor raket…


 Følg My Pleasure på Facebook her

You may also like

2 comments

rijaH 23. juli 2013 - 22:35

Fedt interview 🙂 anede ikke passionen var så stor! Har set programmerne på DR og synes de var rigtig spændende! Bogen/bøgerne må jeg eje! 😀

Reply
nicolaiklingenberg 24. juli 2013 - 10:07

Så også programmerne på tv – god underholdning. 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk