Home Pindemadder Restaurant Manzel – Københavns nye hjem

Restaurant Manzel – Københavns nye hjem

by Nicolai Klingenberg

Det var en af de der aftener, hvor sommeren viste sig fra en af sine bedre sider. Og det var ganske belejligt, da agendaen bød på restaurationsåbning. Faktisk er det et spisehus med drinkskoncept. Og noget med at dele maden. Og så skal vi blive bedre til at være mere impulsive, hvis det står til indehaver Mikkel Shafi, som står bag Restaurant Manzel. Hvorfor? Det kan du læse i interviewet herunder.

Godtfolk

Godtfolk

Mikkel – du står bag den nyåbnede restaurant Manzel. Hvordan vil du beskrive stedet?
– Manzel betyder hjem på arabisk, og vores stil og atmosfære afspejler den hjertelighed og varme, der opstår, når man som gæst træder ind ad døren hjemme hos gode venner eller familie. Man føler sig velkommen og kan trygt lade sig føre gennem en dejlig aften. Det er netop den stemning Manzel ønsker at gribe og dele.

Manzel er for mig virkeliggørelsen af en årelang drøm om at skabe et univers, hvor stemning og oplevelse er raffineret og international, dog stadig varm, personlig og uforglemmelig.

Jeg var forbi til åbningsreception og var imponeret over de talrige kvadratmeter. Hvad har stedet huset før?
– Stedet har før huset den gamle købmandsskole som – udover Manzel – i dag huser et fantastisk konference-sted med en imponerende festsal, som Group Shafi er partner med.

Der har aldrig ligget et spisested her før, hvilket jeg synes er fantastisk, da der ikke er nogle gamle forhold til stedet, som vi ellers kender med udtryk som: ”Kan du huske der hvor”¦”. Det kan både være skidt og godt, men jeg elsker, at vi får en helt frisk start.

Ta’ – venligst – selv bord. En aften, der var synonym med en frisk start.

Der er fokus på det mellemøstlige køkken – hvad kan vi dermed forvente?
– Manzels køkken har sine rødder i de kulinariske libanesiske traditioner, hvor krydderierne træder i karakter, men stadig bevaret i en raffineret tone, hvor smagsnuancerne kan træde frem. Det libanesiske køkken er i sit udtryk sammenlignet med det nordlige afrikanske og asiatiske køkken – det jeg nok, vil kalde for et mere feminint udtryk, uden at vi skal gå glip af kødretterne.

Der

Musik spiller (!) en væsentlig rolle hos Manzel

Hos Manzel hylder vi en madkultur, hvor der bliver værnet om traditionerne og de historiske opskrifter samtidig med, at alle retter har et nutidigt udtryk og look.

Vi dyrker det libanesiske køkkens udspring i share food: Vi deler, smager og krydser gerne de gængse grænser. Fisk, kød, grønt og fjerkræ kan serveres samtidigt, så der ikke er regler om, ”hvad spiser vi først”, man spiser og hygger bare.

P..indemadder

P..indemadder

Kan man tale om et koncept på Manzel?
– Jeg vil nærmere betegne det som en drøm efterfulgt af en rejse af opdagelser og dybe tanker, der nu kommer til udtryk i Manzels ånd, og de fantastiske lokaler som huser helheden. Vores sted er afslappet, og vi byder gæsterne velkommen hjem, når de træder indenfor vores døre.

En aften hos os forløber gerne med at gæsterne starter med at få en af vores helt unikke alkoholfri cocktails – de er lavet af sirupper med oprindelse i de libanesiske smage og skabt helt fra bunden af friske råvarer. Vores bartendere banker eksempelvis selv alle granatæblerne ud til siruppen – det er labour intensive, men jeg tror på, at kærligheden skal kunne mærkes i kvaliteten af det, vi serverer. Alle drinks kan ”spikes op” med den ønskede spiritus – som vi skriver “choice of poison”. Når du har nydt din drink i de bløde gemakker eller gårdhaven, bliver man ført til bords i et af de tre forskellige dining rooms, hvor middagen skal indtages. Senere på aftenen tilbyder vi gæsterne at slutte af i Boom Boom Room, som vores lounge er blevet døbt.

Sjusser - med eller uden alkohol er blandt andet på kortet

Sjusser – med eller uden alkohol er blandt andet på kortet

Vores musikkoncept er afstemt tidspunktet på aftenen, hvor vi optrapper musikken stille og roligt, så man nærmest ubevist følger rytmen i kroppen, mens der hygges ved middagsbordet eller i sofaen. Fredag og lørdag vil der være åbent til kl. 02.00, hvor ideen er, at folk kan blive hængende lidt efter middagen, nye kan komme til og bare nyde drinks, bobler m.m. og være i et godt og hyggelig selskab, som var man til privatfest derhjemme.

Det handler også om at dele ved bordet – og at spise retter i vilkårlig rækkefølge. Bør danskerne være mere loose, når de går ud?
– Det er en ny og anderledes måde at spise ude på, men danskerne er godt med på bølgen, og jeg oplever, at der er en stor åbenhed for at prøve nye ting. Som i andre lande vil danskerne gerne inspireres og er meget interesserede i fortællingen omkring Manzel, for at kunne leve sig ind i den atmosfære.

Hvad kan danskerne ellers lære af den mellemøstlige gå-ud-kultur?
– Danskerne kan lære, at de skal give sig god tid, planlægge mindre og bare mødes med gode venner over en drink. En drink som spontant udvikler sig til en middag, uden at man skal tjekke kalenderen fem gange for at finde en dato om en måned. Når du ankommer, kan du lade os babysitte telefonen, koncentrere dig fuldt og helt om de mennesker, du fysisk er sammen med – smage, dele måltidet, og lukke verden ude for en stund”¦ For mig handler mad også om nærvær, og nede ved os er der er altid nok af begge dele.

Der var smæk på i gården

Til gården og gaden

Hvordan vil du beskrive en god aften på Manzel?
– Gæsterne sidder med et kæmpe smil, værterne er nærmest svævende på gulvet og der er ro og fokus i køkkenet! Som gæst skal man føle, at man har fået skubbet sine kulunariske grænser og fået en madoplevelse ud over det sædvanlige.

Hvad mener du, der skal til, for at en restaurant bliver langtidsholdbar?
– At vi altid udvikler os. Tilpasser os den feedback, vi får fra vores gæster uden at miste vores oprindelige ambition om ægthed og nærvær. Gæsterne skal altid føle sig velkommen her. Manzel skal føles som en ven, man savner at se noget mere. Vi vil have gæster, der nærmest i enhver sammenhæng har lyst til at fortælle andre om stedet. Underforstået at mad, service, kvaliteten og ambiencen er helt i top.

Kenneth Bager står bag Jakob her, som omtrådte på åbningsaftenen.

Kenneth Bager står bag Jakob her, som omtrådte på åbningsaftenen.

Marco Evaristti har været i spil i forbindelse med indretningen – hvordan lød dit ønske til ham?
– Ja, det er rigtigt. Marco Evaristti har spillet en spændende rolle i indretningen af rummet “The Black Rose” og i restaurantens kunstsamling. Mine ønsker og drømme for stedet var sameksistens = plads til alle, kant, provokation, rockstemning, og så ville jeg have båse i rummet. Det er altså mundet ud i fantastiske kunstværker og interiør, som virkelig giver restauranten karakter. De henkastede Bh’er i entreen afføder altid en kommentar eller to, og enten provokeres man, eller bliver bare mere nysgerrig. Det er alt sammen en del af vores mission – vi vil med alt du bliver budt på nede ved os forføre, imponere og betage dig.

Marco E er på spil igen...

Marco E er på spil igen…

Slutteligt – hvad mener du, at enhver M/K bør vide om Manzel?
– Unik stemning! En aften på Manzel skal føles som i en kosmopol – eksempelvis New York hvor racer, religioner, og personligheder eksisterer sammen i én stor smeltedigel. Men det skal samtidigt føles hjemligt og trygt. Det afspejler sig blandt andet i vores indretning og vores personale, som er nøje udvalgt ud fra deres personlighed og nærvær. Jeg kan lære dig at servere, men ikke at være “på” og smile spontant helt inde fra hjertet. Manzel er en helhedsoplevelse fra du kommer til du går – ikke bare en restaurant.

Tre hurtige til Mikkel:

Hvor skal du tilbringe din sommer?
– På Manzel. Ville da gerne på ferie med min familie et lækkert sted, men ikke uden min sjæl. Lige nu er den nede på Manzel, og den hygger sig fint der. Vi er slet ikke færdige med at gøre alle små detaljer til en lille oplevelse i sig selv.

Hvad drømmer du om for tiden?
– En Harley! Det har længe været en drengerøvsdrøm. Den skal holde på en VIP-plads lige ude foran Manzel med Manzel-logo! Jeg ska sgu nok ta’ den P-bøde! Og nej, jeg bliver sgu nok aldrig voksen på det punkt 🙂

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Spørg mig igen mandag nat, for så har jeg fået én på opleveren på Alberto K, hvor jeg glæder mig til en dejlig aften med min kone, som jeg savner at tilbringe mere tid sammen med efter de her hektiske måneder. 🙂

Tilsæt konen - og så afsted

Tilsæt konen – og så afsted

Manzel / Rosengården 18 / 1174 Copenhagen K / +45 3131 3334 / booking@manzel.dk / Ons – tor 17-01, Fre – Lør 17-02

Du finder flere informationer på Manezels hjemmeside her

Flere artikler af samme karakter? Besøg kategorien Pindemadder her

 

Mine fotos fra åbningsaftenen på Facebook her

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk