Home Ure Bulbul bagmanden taler ud

Bulbul bagmanden taler ud

by Nicolai Klingenberg

Jacob – du har taget initiativ til et nyt urmærke. Hvordan kom du på den idé?
– Det er egentlig resultatet af en lang proces, men tankerne om et urmærke begyndte for alvor at tage form i 2010. I marts 2011 tog jeg til BaselWorld for at kigge mig omkring. Her mødte jeg en fascinerende og dygtig, men også konservativ branche. Det var velfriserede, aldrende mænd i perfekte jakkesæt med brands, der kredser om arven og mærkets grundlæggelse hundrede år tilbage, eller mere.
Selvfølgelig er der også mange undtagelser, men det var det overordnede indtryk, jeg fik. Det gav mig lyst til at skabe et mærke, der skeler til de traditionelle værdier, men går sine egne veje.
Da jeg kom hjem, tog jeg kontakt til folkene i designgruppen KiBiSi og fortalte om min ide. De var positive, og vi gik i gang med det samme derefter.

Således endte det...

Således endte det…

Hvad er din baggrund?
– Min egen historie går tilbage til 2000, hvor jeg tog til Kina for at lede efter eventyr. Det fandt jeg og endte hurtigt i en verden af produktion og handel med alt fra MP3-afspillere, køkkenknive, kufferter og tøj til designerlamper.  I 2004 startede jeg mit eget handelsfirma og har siden været selvstændig.
Denne tur gennem handelsverdenen gav mig en grundig oplæring i alle aspekter af dette, verdens næstældste erhverv.
Med tiden fik jeg også en stigende lyst til at skabe og arbejde med kvalitetsprodukter i stedet for blot at videresælge hyldevarer.
Dette, koblet med en interesse i design og mode, ledte mig i retning af ure.
I dag bor jeg i København, hvor jeg netop er flyttet til efter mange år i Kina og Hong Kong og en periode i Hamborg.
Men mon ikke, jeg drager ud igen, når Bulbul forhåbentlig får vokseværk.

Og hvem er mere med i konceptet?
– Jeg er eneejer af Bulbul, men arbejder meget tæt med designgrupperne KiBiSi og Mega Design.

Snapshot fra Mega Design, hvor der arbejdes på Bulbul projektet.

Snapshot fra Mega Design, hvor der arbejdes på Bulbul projektet.

Hvordan vil du beskrive jeres design for en, der aldrig har set jeres ur?
– Som et asymmetrisk, organisk rundet ur, formet efter rullesten i vandkanten. Deraf navnet Pebble. Det er klassisk med et lille vrid.

Klassisk - med et lille vrid. Well done, Jacob og Co.

Klassisk – med et lille vrid. Well done, Jacob og Co.

Hvordan ser det ud med indmaden?
– Urværket er et Ronda 762 Quartz. Det er guldbelagt med fire juveler og  har 10 års batterilevetid. Jeg valgte det, fordi det var det bedste værk, jeg kunne få fingre i, som passede til designet.

Og det ydre?
– Pebble er bygget i traditionelle, gode materialer som italiensk læder, stål og safirglas. Vi har tilføjet en silikoneloop i vores blå Bulbul-signaturfarve. Den er med som en designdetalje, men også, fordi vi har erfaret, at de læderloops, der normalt sidder på en læderrem, ofte er det første punkt, der brister.
Samtlige dele af uret er designet fra bunden, og udviklingen har været to år undervejs. Glasset, urskiven og bagpladen skal alle passe perfekt til urkassens asymmetrisk form. Det var en udfordring.

Herlig blå detalje

Herlig blå detalje

Bulbul er navnet på jeres brand – men også en fugl. Hvorfor blev navnet således?
– Jeg var på udkig efter et navn, der var nemt at udtale, huske, og som havde kant. Bulbul dukkede op på en liste, som en af KiBiSi-gutterne sad med til et møde. Jeg undersøgte ordet, og det viste sig at være navnet på en lille fugl med hanekam og oppustet ego. Den betydning virkede befriende selvironisk. Navnet adskiller sig dermed fra mange andre i branchen ved at vise overskud uden at tage sig selv alt for alvorligt.
Det har senere vist sig, at Bulbul også er nattergalen i store dele af Mellemøsten og Indien. Her er bulbul en central figur i poesi, litteratur, musik og film.
H.C. Andersens eventyr ’Nattergalen’ hedder Bulbul i den del af verden.

Hvad kan vi forvente at se fremadrettet fra Bulbul?
– I kan forvente at se flere ure skabt fra bunden af håndplukkede designere. I kan også forvente, at jeg vil udforske urenes univers og kigge på chronographer, automatiske og mekaniske værker og nye materialer.

Kan også bæres af (yndige) kvinder.

Kan også bæres af (yndige) kvinder.

Hvad er dit eget forhold til armbåndsure?
– Jeg føler, jeg kun lige har lettet på låget til en kæmpe verden og er i gang med at lære. Jeg bruger ure som en del af min garderobe og er tiltrukket af stil-elementet, de gode materialer og de mange tanker og overvejelser, der ligger bag.

Og tiden i almindelighed?
– Jeg udnytter og spilder tiden i nogenlunde lige mål.

Hvad rummer din egen ursamling?
– Jeg har traditionelt mest været tiltrukket af ure som stilobjekter og har ure fra mindre brands som Uniform Wares, Void Watches og Michael Young.

HKH Kronprinsesse Mary til bulbul kig under CIFF messen

HKH Kronprinsesse Mary til bulbul kig under CIFF messen

Hvad mener du, at enhver M/K skal vide om armbåndsure?
– At der gemmer sig gode historier bag mange ure. Det er et svært produkt at skabe –  specielt, hvis man laver et utraditionelt design. Der er ekstremt mange dele, der skal passe sammen, og praktiske, funktionsrelaterede ting, der skal tages højde for. Den viden giver en ekstra dimension og en glæde ved uret.

Bagside-kig

Bagside-kig

Hvor kan man få fingre i jeres ure?
– På www.bulbul.dk – du kan også finde bulbul på Facebook her

Hvad har du brugt sommeren på?
– Jeg har brugt det meste af min tid på at arbejde på Bulbul. Hvilket passer mig glimrende.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– I Hamborg for et par uger siden. Min danske samarbejdspartner og gode ven dernede havde lavet middag med tilhørende voldsomt god tysk hvidvin. Det var mindeværdigt, fordi maden smagte ekstremt godt og… var en vegetarret. Der skal meget til at få mig til at spise vegetar, og endnu mere til før jeg skamroser det. Det tror jeg ikke tidligere er sket.

Hvad drømmer du om for tiden?
– Jeg drømmer om, at Bulbul kommer godt igang så jeg komme ud i verden og sælge.

Jacob fra bulbul

Jacob fra bulbul

Kort om KiBiSi
Virksomheden er stiftet af Kilo Design / Lars Holme Larsen, BIG / Bjarke Ingels & Skibsted Ideation / Jens Martin Skibsted. KiBiSi holder til i København og er et idédrevet designfirma med fokus på det industrielle. Hver partner bidrager med viden og erfaring fra vedkommendes respektive specialeområder, hvilket giver KiBiSi knowhow inden for arkitektur, design, møbler, elektronik, transport, nutidig kultur og livsstil. KiBiSi er dedikeret til at skabe langtidsholdbare design og stærke idéer.

Team KiBiSi

Team KiBiSi

I forbindelse med lanceringen af bulbul udtalte Lars Larsen (Head of Design):
– We wanted make the asymmetry subdue and focus on the craftsmanship when designing the Pebble watch

Følg My Pleasure på Facebook her

 

 

You may also like

1 comment

Kim Schulz 7. august 2013 - 21:57

Flot ur, men synd at der er totalt navnesammenfald med det superhypede smartwatch kaldet Pebble Watch. Det er ikke design på samme måde, men grundet dets popularitet på kickstarter er det utroligt populært og omtalt ude på nettet.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk