Home PindemadderBobler Yachten Voyager & Johnnie Walker i KBH

Yachten Voyager & Johnnie Walker i KBH

by Nicolai Klingenberg

Fra i går torsdag og frem til og lørdag ligger har en luksusyacht lagt til kajs ved Amaliehaven. Yachten hedder Voyager, og det er Johnnie Walker, der huserer ombord. Det smukke fartøj har været vidt omkring på kloden, siden starten på toget blev en realitet i Shanghai i efteråret 2012. Jeg kom ombord for at blive klogere på missionen, men også for at blive klogere på en omgang whisky historie.

Voyager ved Amaliehaven. Indrømmet - jeg kunne godt have skudt et full size foto.

Voyager ved Amaliehaven. Indrømmet – jeg kunne godt have skudt et full size foto.

Det går ikke stille for sig, når et globalt spiritusbrand vælger at sætte alle sejl til, når der skal promoveres nyheder og eksisterende produkter, hvilket den smukke skib nemt vidner om. Men lad os høre, hvad det handler om i levende billeder. Tag – endnu engang – godt imod Jannick Gram, som giver den mere eller mindre “live” fra øverste dæk.

Nuvel. En række skriverkarle M/K er samlet på Voyager, og efter en sjus – måske to – skal vi til at smage på noget ganske særligt, lyder det fra Tom Jones (nej, ikke lige den Tom Jones). Men vi skal under dækket først. Og have en rundvisning samt lidt historiefortælling – en historie, der ikke er kedelig.

"She's a lady..." (jeg kunne ikke lade være). Mr. Tom Jones fortæller om krydstogtet.

“She’s a lady…” (jeg kunne ikke lade være). Mr. Tom Jones fortæller om krydstogtet.

Det danske team

Det danske team

Den første Walker, der fiflede med whisky hed John Walker, og han var ikke mere end 15 år, da dråberne fangede hans interesse. I øvrigt var han også den første i Walker familien, der kunne læse og skrive, men nok om datidens skolesystem.

John Walker - spadestikstageren

John Walker – spadestikstageren

John fik en søn, som hed Alexander, og han så mulighederne i eksport. Når fragtskibene kom til den nærliggende skotske havn, var lasten fuld, men der var sjældent al verden med den anden vej. Det betød muligheder for Walker familien: Fra at være bykendt og gøre det udmærket, kunne man pludselig få brandet – og de whiskyen så klart – ud til hele verden. I løbet af tre årtier var Johnnie Walker – eller John Walker & Sons som “hovedbrandet hedder – pludselig kendt talrige steder på kloden.

Alexander den 1. - eksportmanden

Alexander den 1. – eksportmanden

De sejlende fik som tak kommsionsbetaling, og man fik elimineret mængden af ituslåede flasker betragteligt, da man fandt på at gøre flasken firkantet og smide hø omkring flaskerne – det ikonisk facon er i øvrigt stadig at finde på flere flasker i sortimentet.

Den første tegning med logo-islæt anno 1908

Den første tegning med logo-islæt anno 1908

Tom Jones fortsætter historiefortællingen, og næste generation er på banen. Denne søn hedder også Alexander, og hvor hans fader fik slået et slag for importen, fik Alexander den 2. sat sving i opkøbet af destillerier. Første opkøb fandt sted i 1893, og der blev betalt fyrsteligt for det første destilleri: 20.500 pund. I dag ejer firmaet 28 destillerier, og man udvider løbende.

Alexander den 2. - destilleri-opkøberen

Alexander den 2. – destilleri-opkøberen

Nu kan den ikke trækkes længere. Vi skal smage på John Walker & Sons Odyssey. En flaske, der koster 6.500 kroner, og som kommer til Skandinavien i 22 eksemplarer. Det er en triple malt whisky, som kommer i fornem flaske – eller nærmere karaffel – som så igen er placeret i en kasse, hvori flasken er monteret i et svingbart leje, som med lidt god vilje, ligner det en rotor i et ur.

De dyre dråber

De dyre dråber

Smagen er kompleks – og mangeartet. Den er rund, har smagsnoter af blandt andet chokolade og lidt citrus, og holder du den lidt i munden, vil du opleve den varme fornemmelse, som sidenhen udvikler sig til en let-røget smag. En ekspert ved bordet spørger nysgerrigt ind til, hvordan Tom Jones foretrækker at nyde sin whisky. Det afhænger af situationen lyder det – på stoppet i Asien var en whisky sublim med masser af is, mens den på vore breddegrader måske kun kræver et minimalt skævt vand for at åbne sig. Det aller vigtigste er dog masser af tid til at nyde, lyder det lunt fra Jones.

Bordet som Jones hviler hænderne på var et virtuelt kartotek over blandt andet smagsnoter.

Bordet som Jones hviler hænderne på var et virtuelt kartotek over blandt andet smagsnoter.

Dialogen går videre om bordet. Lagring på fad. År eller måneder. Og hvilken type træ, der giver hvilken smag. Tom Jones understreger dog, at tiden ikke altid er så vigtig: – Tre måneder på en type fad kan give langt mere smag end otte år på et andet fad.
For en whisky novice – og en sådan er jeg – er det en herlig viden at have med sig.

Rekreativt miljø under dækket

Rekreativt miljø under dækket

Vi har fået omtrent to centiliter af de dyre dråber. Absolut en oplevelse. Omend der ikke er adgang for offentligheden på båden, så kan du dog stadig lægge vejen forbi. Dels for iagttage den smukke yacht udefra, men også for at sætte tænderne i en smagsprøve på en Johnnie Walker Gold Label RESERVE is. Rent praktisk skal det oplyses, at alkoholindhold svarer til 0,13 genstand pr. kugle is (1 kugle = 30 g.), og skulle du være afholdsmand M/K, er det også muligt at smage is uden alkohol. Isen er lavet af Gio Is i Sorø, forlyder det.

Det danske program

Det danske program

Voyager ramte Europa i maj måned og har blandt andet besøgt den historiske italienske havn i Portofino, Cannes, Monaco, Athen, Barcelona, London, Hamborg og nu København. Rejsen afsluttes i Edinburgh inden længe, og dermed er Voyager – og “Johnnie”-brandet retur til Skotland, hvor Walker-eventyret tog sit udspring for noget nær 200 år siden. Dækket har under Europa-rejsen budt kendisser som Robert Redford, Uma Thurman, Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese, Nicole Kidman, Colin Firth og Bryan Ferry velkommen.

Øjebliksmoment fra øverste dæk

Øjebliksmoment fra øverste dæk


Følg det gode liv på Facebook her

You may also like

1 comment

Steffen 2. august 2013 - 22:47

Var der forbi idag klokken kvart i 4 og der var ingen is.

Forsøger ikke igen imorgen, da der er biler, der skal kigges på.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk