Home Gæstebloggere Fotokunst i lange baner hos Yellowkorner.com

Fotokunst i lange baner hos Yellowkorner.com

by Nicolai Klingenberg

Jeg er langt fra den eneste, der har et godt øje til fotokunst, og selvom det måske kunne se bedre ud med populariteten på dansk jord, er der andre, der har set potentialet. Hvordan, hvem og hvorledes gør Pernille Christiansen os klogere på i denne skrivelse. Tak til Pernille – ordene er hendes herfra.

Ægte kunst er i manges øjne er fornøjelse for de få. Det er aristokraternes trofæ over kaminen. Men den idé vil en verdensomspændende kæde af gallerier vende op og ned på.

Vis mig dit kunstværk, og jeg skal sige dig, hvem du er. Kunst er meget mere end et indrammet lærred på væggen. Det er design, det er en afspejling af tiden, det er stemning, det er sjæl, og det er personlighed. Derfor har galleriet YellowKorner sat sig for at gøre fotokunst tilgængelig for alle. Så nu kan Gud og hver mand udleve sin kunstpassion, uden at det skal koste en halv bondegård.

Fotografen Lee Jeffries har stået for en serie af portrætfotos til YellowKorner.

Fotografen Lee Jeffries har stået for en serie af portrætfotos til YellowKorner.

En demokratisering af kunsten
YellowKorner blev skabt i 2007 af Alexandre de Metz og Paul-Antoine Briat. Over en kop kaffe i kantinen på deres handelsskole blev de to franskmænd enige om at forene deres fælles passion for kunst med et brændende ønske om at starte egen virksomhed. Resultatet blev YellowKorner og ambitionen formuleret som følger: At demokratisere fotokunst og gøre det tilgængeligt for alle.

Fotografen Margarita Kazanovich har foreviget stranden ved spanske Cadiz.

Fotografen Margarita Kazanovich har foreviget stranden ved spanske Cadiz.


Autentisk og nummereret
Konceptet er simpelt. I stedet for at sælge 10 kopier til 5.000 euros stykket sælger YellowKorner 1.000 kopier til 50 euros stykket. Målet er nemlig at reproducere originale fotografier, så de kan erhverves af så mange fanatikere og samlere som muligt. Men det er på ingen må ensbetydende med, at der gås på kompromis med eksklusiviteten.
– Over 200 professionelle fotografer er gået ind i vores projekt om at demokratisere fotokunst ved at øge antallet af eksemplarer og sænke prisen. Men eksklusiviteten bevares, i og med at alle fotografier er nummereret og forsynet med et autenticitetscertifikat, forklarer Paul-Antoine Briat.

Fotografen Kourtney Roy har beriget YellowKorner med mere eller mindre provokerende fotografier.

Fotografen Kourtney Roy har beriget YellowKorner med mere eller mindre provokerende fotografier.

Verdens første fotografiforlægger
Dermed er YellowKorner verdens første fotografiforlægger, og ideen er blevet modtaget med kyshånd af kunstelskere verden over. Siden det første galleri åbnede i Paris, har filialer set dagens lys i byer som Nice, Barcelona, London, München, New York og Stockholm. Gallerierne er alle sammen indrettet i et moderne design med dæmpet belysning, varme accenter og en indbydende blanding af coffee table books og større eller mindre fotografier af alt fra natur til sport og mode.

Alle gallerierne er indrettet minimalistisk og varmt med mørke undertoner.

Alle gallerierne er indrettet minimalistisk og varmt med mørke undertoner.

Hæng Iggy Pop på væggen
Fotografierne printes i professionelle laboratorier under supervision af kunstnerne. Ofte kan værkerne fås i forskellige formater med et begrænset antal af hver størrelse for eksempel 20×30 centimeter i 150 eksemplarer og 60×90 centimeter i 200 eksemplarer. Så det er med at være hurtig på aftrækkeren, hvis man vil have fingrene i et af YellowKorners eksklusive fotografier, som starter ved 30 euros og går helt op til 1.000 euros stykket. Og for de allermest passionerede laver YellowKorner en prestige edition begrænset til 30 eksemplarer i et noget højere prisleje.

Fra tid til anden producerer YellowKorner prestige editions af verdensstjerner. Så kan fans verden over hænge deres ikon på væggen.

Fra tid til anden producerer YellowKorner prestige editions af verdensstjerner. Så kan fans verden over hænge deres ikon på væggen.

Stjerner som Jane Birkin og Iggy Pop har lagt ansigt til fotografier i disse eksklusive serier, som fans gang på gang kæmper om at få fingrene i. Blandt andet har den franske fotograf Xavier Martin, som især er kendt for sine ikoniske fotografier af Serge Gainsbourg og Catherine Deneuve, fotograferet punkens gudfader, Iggy Pop, for YellowKorner i forbindelse med udgivelsen af albummet »Préliminaires« i 2009.

Champagnefest i selskab med fotograferne
De fotografielskere, der ikke lige har en YellowKorner rundt om hjørnet, kan bestille online og få deres fotokunst leveret til døren i de fleste dele af verden. På galleriets hjemmeside finder man ikke bare en webshop, men kan også fordybe sig i interviews med kunstnerne og informere sig om kommende events. For eksempel lægger galleriet ofte hus til undervisning i fotografiets historie, rød løber-arrangementer med champagne og håndmadder i selskab med inviterede kunstnere, samt specialudstillinger med fokus på alt fra musik til Vogue-forsider gennem tiden – alt sammen ud fra en ambition om at bringe kunstfotograferne og deres publikum tættere sammen.

Tidligere på året hyldede YellowKorner Rie Rasmussen med en særudstilling af den danske skuespiller, model, filminstruktør og fotogaf.

Tidligere på året hyldede YellowKorner Rie Rasmussen med en særudstilling af den danske skuespiller, model, filminstruktør og fotogaf.

60’ernes mesterfotograf
Senest har den verdensopspændende kæde af gallerier stablet en særudstilling med fotografen David Hamilton på benene. I sit arbejde er Hamilton inspireret af renæssancen og impressionismen, og han skæver til mesterværker af Raphaël, Degas, Boudin og Vermeer i sin hyldest til maleriet.

David Hamiltons fotografi af tre letpåklædte piger er en hyldest til maleren Raphaël.

Den engelske mesterfotograf havde sin storhedstid i 60’erne, hvor han solgte fotografier til flere millioner kroner pr. eksemplar, og i frem til 12. september i år kan fans lægger vejen forbi en hvilken som helst YellowKorner og betragte et udvalg af hans mytiske fotografier.

David Hamilton har ladet sig inspireret af Boudin i sit fotografi af en mor og hende søn på stranden.

David Hamilton har ladet sig inspireret af Boudin i sit fotografi af en mor og hende søn på stranden.

Så hvis stuevæggen er lidt for tom, eller de gamle familiefotos i entreen trænger til at blive skiftet ud, er YellowKorner løsningen. For med galleriets store udvalg og imødekommende priser kan alle blive seriøse kunstsamlere.

Besøg Yellowkorner.com her 

My Pleasure på Facebook? Ja. Lige her.

 

 

You may also like

4 comments

Alexander Thygesen 4. september 2013 - 09:16

Hvordan er det her forskelligt fra Lumas? De har da vidst eksisteret siden 90’erne og laver det samme, med flere gallerier?

Men det er selvfølgelig altid rart at have noget at vælge imellem 🙂

Reply
nicolaiklingenberg 4. september 2013 - 17:39

Der er sikkert flere muligheder, men denne var i hvert fald ny for mig. 🙂

Reply
Martin Bay 4. september 2013 - 10:13

Rigtig spændende koncept der som nævnt minder om Lumas. Personligt er jeg overvældet over det mange forskellige fotografer på Yellowkorner. PS Hvem er Pernille Christiansen?

Reply
nicolaiklingenberg 4. september 2013 - 17:40

Godt at høre – og Pernille er mere eller mindre fast og tilbagevendende gæsteskribent med base i Paris. 🙂 Håber du kan lide, hvad du ser og læser.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk