Home Living Tungen – en Arne Jacobsen stol til Gentofte børn

Tungen – en Arne Jacobsen stol til Gentofte børn

by Nicolai Klingenberg

Arne Jacobsen. Vi har hørt navnet talrige gange. Og set hans “kendte” designs endnu flere gange. I dag handler det dog om en stol, som blev tegnet til at lære på. Navnet er Tungen, og Arne Jacobsen tegnede den i 1955, hvor den var en del af Munkegårdsskolen totaldesign. Og hvorfor så en historie om denne stol? Fordi den netop er blevet sat i produktion igen.

Med sådan cirka 60 år på bagen er Tungen vækket igen...

Med sådan cirka 60 år på bagen er Tungen vækket igen…

Lad os begynde med en af initiativtagerne til relanceringen. Det er designbiksen HOWE. Folkene herfra har i samarbejde med Arne Jacobsens barnebarn, Tobias Jacobsen, formået at bringe liv i det gamle design, og i følge skrivelsen fra HOWE forlyder det, at man i fællesskab har sikret, at Tungen er 100 % tro mod det oprindelige Jacobsen design.

Der kan selvsagt vælges mellem talrige farver og materialer

Der kan selvsagt vælges mellem talrige farver og materialer

Vi springer lige tilbage i tiden. Tilbage til 1950’erne. Det var nemlig her, at Arne Jacobsen blev hyret til at tegne hele Munkegårdsskolen. Det var ikke nyt, at man hyrede mester Jacobsen til totalopgaver, og i tilfældet her med – med Munkegårdsskolen – stod Arne Jacobsen for tegningen af hele bygningen, stolene, bordene, lamperne, nogle højtalere (her tænker jeg de ydre rammer) samt andet inventar. Blandt stolene, finder vi naturligvis også Tungen. Den blev tegnet i 1955, mens skolen stod færdig i 1957.

Her har vi fat i noget, jeg kan lide i form af cognacfarvet læder.

Her har vi fat i noget, jeg kan lide i form af cognacfarvet læder.

Simpelt og elegant design.

Simpelt og elegant design.

I og med at Arne Jacobsen var svært kreativ og energisk, findes der i dag talrige designs fra AJ, som ikke længere er i produktion, og det faktum har barnebarnet Tobias Jacobsen valgt at gøre noget ved.

Close up af design-detalje.

Close up af design-detalje.

– Jeg er begyndt at relancere nogle af hans gamle designs, som jeg føler passer ind i tiden i dag. Det gør jeg i samarbejde med forskellige designvirksomheder, som jeg ved gør en dyd ud af originalitet og kvalitetsdesign, lyder det i pressemeddelelsen.

Der er ikke meget skole over Tungen anno 2013, men simpel og pæn er den.

Der er ikke meget skole-skol over Tungen i dette miljø anno 2013, men jeg gætter nu også på, at den vil blive brugt i privat regi. Eller i en virksomhed måske.

Dermed fornemmer jeg, at vi har et og andet i vente – designs fra en dygtig dansker, hvoriblandt vi måske kan forvente at se glemte designs, der nemt kan vække begejstring.

Close-up. Personligt ville jeg ikke ryge på en af de kulørte modeller.

Close-up. Personligt ville jeg ikke ryge på en af de kulørte modeller.

Tendensen med at “vi” eftersøger ting og sager med historie siges at passe fint ind i “krisen” – frem for blot at købe nyt, bruge og smide ud, kan vi nok nærmere tale om en tendens, hvor vi “investerer” i brugt eller nyt, men generelt i produkter, der rummer en historie. Tænk bare vintageure…

De mørkere udgaver gør det aldeles udmærket for mig.

De mørkere udgaver gør det aldeles udmærket for mig.

Følg My Pleasure på Facebook her

You may also like

2 comments

Christian Ellegaard 19. september 2013 - 08:01

Jeg har hørt, at den primære årsag til, at “Røvslikkeren” ikke længere er at finde i det danske skolevæsen er, at den var utrolig dårlig at vippe på!

Reply
nicolaiklingenberg 19. september 2013 - 09:39

Ha ha! 😉

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk