Home Tech Sensorist.com – en iværksætter taler ud

Sensorist.com – en iværksætter taler ud

by Nicolai Klingenberg

I dag skal vi møde en iværksætter. Han hedder Kasper Mejlgaard, og han står bag Sensorist.com – idéen bag hans koncept opstod, da et irritationsmoment tog overhånd. Der fandtes ingen løsninger, så i stedet skabte han selv en løsning og udfyldte et hul i markedet. Og noget tyder på, der er udsigt til succes…

Det handler blandt andet om at holde øje med temperatur og luftfugtighed. Tænk også i vin...

Det handler blandt andet om at holde øje med temperatur og luftfugtighed. Tænk også i vin…

Kasper – du har taget initiativ til et “overvågningssystem”. Det handler dog ikke om personlig sikkerhed, men hvad handler det så om?
– Det er rigtigt, at produktet ikke handler om sikkerhed på den klassiske måde, men så alligevel. Vores produkt er i stand til at holde øje med det, som brugere holder af samt at sikre, at det ikke bliver ødelagt af uforudsete ændringer i temperatur eller fugtighed. Vi kan hjælpe med at sikre at skitøjet eller den fantastiske samling af barndommens Superman hæfter (som fruen sikkert har tvunget væk fra stuen) ikke ligger og mugner væk i kælderen pga. for høj luftighed om sommeren. Eller at den gamle klassiker i garagen ikke står og sprækker sine lædersæder eller træpaneler pga. for lav fugtighed, eller endnu værre ruster indefra pga. for høj fugtighed. Sensorist kan f.eks. også holde øje med drivhuset eller haven, så brugeren får en alarm, når frosten er tæt på at sætte ind, så man kan nå at flytte krukkerne ind inden de bliver ødelagt af frost.

Styr på flaskerne i kælderen

Styr på flaskerne i kælderen

Hvordan kom du i sin tid på idéen?
– Ideen opstod faktisk fra en helt konkret mangel på et produkt af denne type, som jeg selv oplevede. Jeg er selv en entusiastisk vindrikker med en gammel passiv vinkælder, hvor flaskerne opbevares. Da kælderen ikke har et køleanlæg, skifter temperaturen trods alt lidt med årstiden, og jeg blev simpelthen så irriteret af at prøve på at huske at gå derned en gang om ugen og notere temperatur og fugtighed i et kladdehæfte for dernæst at skrive data ind i et regneark. Jo flere gange jeg gjorde det, jo mere blev jeg klar over, at det måtte kunne gøres både bedre og smartere. Og som iværksætter var den ide nok til, at jeg begyndte at researche på, hvad der var tilgængeligt. Det gik hurtigt op for mig, at det produkt, jeg drømte om, manglede, og at produktet havde så meget større anvendelse end bare i en vinkælder.

Så udover alle de ting, hvor Sensorist-løsningen kan benyttes, så har vi lidt ekstra til dem, der ønsker at sikre at deres vin har det perfekt. Vi har allerede fra dag 1 et vin-probe, som kan tilsluttes vores trådløse sensor, og dernæst placeres i en vinflaske, der er blevet fyldt med vand. Dermed får man det fuldstændige overblik over både rum-temperatur og fugtighed.

Og hvad er der sket siden?
– Jeg forlod mit fantastisk job som CTO i den virksomhed, der var mit forrige iværksætterprojekt, nemlig Fullrate. Herefter stiftede jeg selskabet og ansatte et par fantastiske folk, og så trak vi ellers i arbejdstøjet. Et halvt år senere havde vi udviklet prototyper af både hardware, software og App, og med det på plads lykkedes det os at sikre en solid mængde venture kapital fra Seed Capital og et par private investorer. Siden er vi kommet om bord i Accelerace programmet og har fået tilknyttet endnu flere folk med fantastiske ideer og erfaringer. Nu er vi så nået dertil, hvor produkter er færdigt, og de første er kommet ud af vores fabrik i Kina. Med andre ord er vi for alvor ved at være klar til lancering. I første omgang via vores crowd-funding kampagne på Indiegogo (læs mere her) og dernæst fra vores egen online shop.

Det handler ikke kun om rust, men også om, hvorvidt læderet kan undgå at sprække

Det handler ikke kun om rust, men også om, hvorvidt læderet kan undgå at sprække

Nogle vinkøleskabe har indbygget alarm, så hvorfor er der plads til Sensorist?
– Den indbyggede alarm i vinkøleskab eller for sags skyld bare køleskab fungerer mest til at gøre opmærksom på, hvis man glemt at lukke døren. Altså med en hyletone når der bliver for varmt eller blot efter et stykke tid. Med vores løsning vil du kunne få den samme alarm ved et threshold efter eget valg, men du vil også kunne få alarmen, selvom du sidder på jobbet eller er på ferie. Og udover alarmen så har du også pludselig adgang til rent grafisk at se, hvordan udviklingen har været historisk – altså hvor godt kører dit skab. Og er det strømmen til køleren eller fryseren, der er røget, så kan vores system stadigvæk sende dig en alarm, selvom køleskabet ikke kan.

Hvis alarmen går, hvad gør man så?
– Så må man selv rykke ud eller lade være. Årsagen til, at vi har fravalgt egentlig home-automation fra begyndelsen, er, at kompleksiteten for brugere typisk bliver enorm, og at de fleste problemer alligevel ikke kan løses fra en ekstern destination – her tænker jeg for eksempel på at lukke døren igen eller skifte en sikring.

Sensorist kan dog også bruges til at monitorere andet – men hvad?
– Til private ser vi kæmpe potentiale i at hjælpe folk med at holde øje med det, de holder af. Hvad enten det handler om en vinkælder, garage, drivhus eller bare opbevaring af vigtige sager i en kælder. Som almindeligt inde- ude-termomenter tilføjer vi også helt nye muligheder. Pludselig kan du sidde på arbejdet og tjekke temperaturen på terrassen og på baggrund af den beslutte, om indkøbet på vej hjem skal være til tilberedning på grillen eller i køkkenet. Også det evige tilbagevendende snak om, hvordan var vejret i efterårsferien sidste år – slut med at forsøge at huske. Nu er det bare at kigge i vores App, som med det samme kan vise, hvordan det stod til dengang.

Lige for tiden modtager vi masser af bestillinger og henvendelser fra folk med helt andre ideer til brug, end vi selv har tænkt på. Vi har både talt med folk, der vil overvåge en kaffeplantage ved et sommerhus på Hawaii, temperatur i bistader på en ødegård i Sverige, heststalde og cigar-humidors. Alle disse bekræfte os i, at produktet kan benyttes i mange flere situation end vi havde forestillet os.

Udover ovenstående så kommer der anvendelsen i erhvervslivet – det kan for eksempel være i fødevarebranchen med egenkontrol til større domicilejere, som ønsker at have styre på indeklima og varme.

sdf

Nydeligt design i øvrigt

En del af konceptet er synkronisering med mobil og computer. Hvad kan man egentlig?
– Der er ikke tale om synkronisering mellem mobil og computer, men mere at ens data og historie kan tilgås fra alle steder. App’en er perfekt til at se ude-temperaturen før du er ude af sengen for at vælge tøj. Det kan også tænkes, at man er på farten eller sidder ved spisebordet, men computeren måske er det oplagte valg, når man sidder på jobbet og bare lige vil tjekke temperaturen på terrassen i sommerhuset.

Hvordan kan konceptet udvikle sig fremadrettet?
– Vi vil fortsætte med at udvikle endnu flere forskellige sensor og prober og endnu flere mulighed både App og online. Vores gateway kan klare mere end 200 sensorer, så selv om man har masser af temperatur- og fugtighedssensorer, så er der forsat masser af plads til at udvikle og tilbyde flere. Og vi har allerede ideerne til de næste par stykker, som bliver super spændende.

Hvordan er “rygtet” om jer blevet modtaget hidtil?
– Vi har fået fantastisk feedback indtil nu – både fra de folk som allerede har pre-ordret vores produkt, men også fra vores nuværende test-kunder. Vi har blandt andet et stort dansk museum, som pludselig har fået mulighed for at sikre korrekt opbevaringen af deres værker i de enkelte montre i stedet for som hidtil kun at overvåge i det enkelt rum.

Manden bag

Manden bag

Tre hurtige til Kasper:

Hvor og med hvem har du sidste spist et mindeværdigt måltid?
– Jeg nød en pragtfuld herremiddag så sent som i går med et par venner. Værten var min ven Rasmus, som er sommelier og har online vinbutikken flaskeposten.dk. Den anden gæst var Heini, som er direktør og stifter af Vivino og hjemme fra Californien til et par møder. Menuen stod på røde bøffer og hjemmelavet bearnaise samt fantastiske vine, og vi fik i løbet af aftenen klaret stort set hele verdenssituationen og brugt masser af tid på at tale om iværksætteri og de udfordringer og glæder, der altid følger med.

Hvad har du sidst spenderet + 1.000 kroner på?
– Jeg har et projekt i gang, som min kone finder utroligt dumt. Det består i, at jeg stille og roligt er ved at anskaffe mig min drømme HIFI stack fra 80’erne, som var total uopnåelig dengang, men nu faktisk er til at betale. Nu er den blot blevet vanskelig at finde. For nyligt dukkede drømme-båndoptageren så pludselig op. Der er tale om en fra den fantastiske Nakamichi RX serie. Det er serien, hvis signaturfeature er en auto-reverse funktion, hvor båndet kører ud af maskinen i en slags karrusel for så at blive drejet rundt 180 grader og kørt ind igen. Jeg kan ikke tælle de gange, jeg i sen-firserne har stået i min lokale hifi butik og savlet over den, men jeg havde ikke råd. Forleden fandt jeg så et perfekt eksemplar til 1000 kroner. Mit næste HIFI storvildtstrofæ skal være en Luxman hybrid rørforstærker fra LV serien fra samme periode.

Det er et apparat som dette, der er blevet handlet... Foto: Wikipedia // Lgreen

Det er et apparat som dette, der er blevet handlet…
Foto: Wikipedia // Lgreen

Hvad drømmer du om for tiden?
– Udover bragende succes med Sensorist, så er det nok en god ferie med familien, for dem har jeg været nødt til at springe over i år pga. af arbejde. Men nu er vi luften, så forventning er, at det hele kan blive lidt mere normalt, nu hvor vi snart går ud af 2013.

Besøg Sensorist.com her

Tag temperaturen på My Pleasure via Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk